Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. augusta 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga a premiér Robert Fico podpíšu 1. septembra v starej budove Národnej rady SR v Bratislave spoločné vyhlásenie o otázkach zahraničnej politiky, kde budú deklarovať jednotný postup.
Na snímke vpravo prezident SR Peter Pellegrinia vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas ich spoločného vyhlásenia po rozhovoroch 27. augusta 2024 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Otázka voľby predsedu Národnej rady SR stále nemá riešenie, zatiaľ nie je táto agenda pripravená tak, aby mohla prísť na rokovanie parlamentu. Rozhodujúcu úlohu musia zohrať strany Hlas-SD a SNS. Povedal to premiér Robert Fico po stretnutí s prezidentom Petrom Pellegrinim.

- Vláda by mala predložiť návrh konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií ako jeden balík zákonov. Po včerajšom stretnutí s prezidentom Petrom Pellegrinim to uviedol premiér Robert Fico.
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo) a premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa vítajú počas stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 27. augusta 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Košice - Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe zničiť výsledky sledovania expolicajta Zoltána Vargu z roku 2006, ktoré súvisia s kauzou Gorila.



Bratislava - Dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla bude Zuzana Ťapáková. Včera ju do funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová.



Bratislava - Do rozvoja cestovného ruchu pôjde od budúceho roka trojnásobne väčší objem peňazí. Podľa Ministerstva cestovného ruchu a športu SR pôjde ročne o 30 miliónov eur.
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) počas tlačovej konferencie v Bratislave v utorok 27. augusta 2024.
Foto: TASR - Dano Veselý



Bratislava - Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková vyzvala ministra spravodlivosti Borisa Suska, aby verejne vysvetlil podanie dovolania v prospech právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušenie jeho výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

- Ministerstvo spravodlivosti SR sa nebude bližšie vyjadrovať k dovolaniu v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby neovplyvňovalo rozhodnutie dovolacieho súdu.

Bratislava - Progresívne Slovensko podalo na Najvyššom kontrolnom úrade SR podnet voči ministerke kultúry Martine Šimkovičovej. Týka sa obstarávania loga pre Slovenskú televíziu a rozhlas za necelých 10.000 eur a výkonu právomocí štatutára Slovenského národného divadla.



Bratislava - Podmienky získania nároku na predčasné odchodné a výsluhový dôchodok pre prokurátorov by sa mohli upraviť. Navrhuje to poslanec Národnej rady SR Daniel Karas (Smer-SD) v novele zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorú predložil do parlamentu.



Bratislava - Vyplatenie 13. a 14. platu zamestnancom by mohlo byť oslobodené od dane a odvodov. Navrhli to poslanci koaličnej SNS.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Viliam Tankó končí v hnutí Slovensko, Za ľudí, KÚ. Pôsobiť bude ako nezaradený poslanec.



Moskva - Kyjev nepredĺži dohodu so spoločnosťou Gazprom o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu po jej vypršaní na konci tohto roka, vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga a generálny riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov sa zhodli na tom, že budú hľadať obojstranne ekonomicky a politicky prijateľné riešenia dodávok plynu cez Ukrajinu, ktoré podporia aj ďalšie krajiny EÚ.



Moskva - Západ sa zahráva s ohňom, keď uvažuje o tom, že umožní Ukrajine zasahovať západnými raketami územia hlboko v Rusku, uviedla včera Moskva, pričom varovala Spojené štáty, že tretia svetová vojna sa neobmedzí len na Európu.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na dnes na žiadosť Kyjeva stretnutie Rady NATO-Ukrajina.



Kyjev - Vojna s Ruskom sa nakoniec skončí dialógom, no Ukrajina musí mať silnú pozíciu. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v tejto súvislosti predloží svoj plán americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho dvom možným nástupcom.

Kurčatov - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi vyhlásil, že existuje riziko "nukleárneho incidentu" v Kurskej jadrovej elektrárni a že situácia je vážna.

Kyjev — Ukrajinská armáda úspešne testovala prvú balistickú raketu domácej výroby.



Tel Aviv - Izraelské obranné sily spustili operáciu v severnej časti okupovaného Západného brehu Jordánu.



New York - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 1. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open a podľahla Dánke Clare Tausonovej 6:1, 6:7, 2:6.

Na snímke Anna Karolína Schmiedlová.
Foto: TASR/AP