Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga a predseda vlády SR Robert Fico včera podpísali memorandum o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky.
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (uprostred), vpravo podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a vľavo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si podávajú ruky po podpise memoranda o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky, v nedeľu 1. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini dosiaľ nepovolil službu Slovákov v ukrajinskej armáde.
Na snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava – Dnes sa začína nový školský rok 2024/2025. Školy otvoria svoje brány pre približne 528.000 žiakov základných škôl a okolo 214.000 žiakov stredných škôl. Zhruba 400 základných škôl prejde od tohto školského roka na nový systém vzdelávania. Pre TASR to uviedol minister školstva Tomáš Drucker.



Bratislava - Vo vládnucej koalícii nie je pre chýbajúceho predsedu parlamentu kríza. V relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák. To, že Slovensko nemá šéfa Národnej rady SR, považuje podpredseda opozičného KDH a exminister spravodlivosti Viliam Karas za škandál.

- Deficit verejných financií by mal budúci rok klesnúť pod 5 % hrubého domáceho produktu, čo si vyžaduje opatrenia za viac ako 1,5 miliardy eur. Vládna koalícia má v súčasnosti na stole približne 30 opatrení, z ktorých po dohode vyberie tie, ktoré sa zrealizujú. Uviedol to podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák.



Bratislava - Jednou z hlavných tém na rokovaní koaličnej rady bolo zdanenie bánk, ktoré presadzuje SNS. V diskusnej relácii televízie STVR to povedal predseda SNS Andrej Danko. Štát by tak podľa neho okamžite získal na konsolidáciu verejných financií 500 miliónov eur.



Bratislava - Peniaze na zvýšenie platov pre učiteľov rezort školstva nájde. V diskusnej relácii v televízii TA3 to uviedol minister školstva Tomáš Drucker. Predseda SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling skritizoval vládu, že na zvýšenie svojich platov, 13. dôchodky či oslavy sviatkov peniaze má a pre učiteľov ich nájsť nevie.



Šaštín-Stráže - Slovensko má od soboty ďalšieho blahoslaveného, je ním Ján Havlík. V roku 1965 zomrel ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach. Slávnostný úkon blahorečenia vykonal legát pápeža Františka, kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých.
Snímka z blahorečenia Jána Havlíka pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v meste Šaštín-Stráže (okres Senica) v sobotu 31. augusta 2024. Ján Havlík zomrel v roku 1965 ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj



Bratislava - Ústava by mala obsahovať účinnú poistku proti zneužívaniu skráteného legislatívneho konania. V prípade, že k porušeniu pravidiel podľa názoru Ústavného súdu SR dôjde, mala by príslušná norma stratiť platnosť. Navrhuje to Kresťanskodemokratické hnutie.



Bratislava – Včera zanikla Národná kriminálna agentúra. Nahradil ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. Súčasťou ÚBOK je protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia.



Banská Bystrica - Muž, ktorý vykradol dom účastníka Slovenského národného povstania Vladimíra Strmeňa, bude stíhaný väzobne. Včera o tom rozhodol Okresný súd Banská Bystrica.



Praha - Česko plánuje v roku 2025 znížiť deficit verejných financií na 2 % HDP.



Moskva - Rusko urobí zmeny vo svojej jadrovej doktríne v reakcii na konanie Západu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.



Kyjev – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Spojené štáty, aby Kyjevu umožnili zasiahnuť hlbšie do ruského územia.



Tel Aviv - Izraelská armáda objavila v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy telá šiestich rukojemníkov. Únoscovia ich zrejme zabili iba krátko pred ich nájdením, uviedla izraelská armáda.

Viac ako 300.000 ľudí sa včera zúčastnilo v Tel Avive na demonštrácii, ktorej účastníci vyzývali izraelskú vládu na dosiahnutie dohody o prímerí vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov.



Drážďany - Vo včarajších parlamentných voľbách vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Durínsko zaznamenala výrazné úspechy krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko.



Paríž - Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová získala na PH 2024 v Paríži zlatú medailu vo vzduchovej puške, striebro vybojoval Vadovičovej krajan Radoslav Malenovský.



Bratislava - Slovenskí hokejoví reprezentanti postúpili na ZOH do Milána a Cortiny d'Ampezzo. V rozhodujúcom zápase na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave zdolali Kazachstan 3:1 a bez straty bodu sa stali víťazmi D-skupiny.
Na snímke slovenskí hokejoví reprezentanti sa radujú po víťazstve v záverečnom kvalifikačnom zápase D-skupiny na zimné olympijské hry 2026 Kazachstan - Slovensko 1. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann