Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava – Premiér Robert Fico informoval, že dnes podá skupina koaličných poslancov návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Návrh podpísali poslanci za Smer-SD a SNS, žiadať budú mimoriadnu schôdzu.

- Premiér Robert Fico útokmi na šéfa PS Michala Šimečku a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico spomína, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil Šimečka do politiky. Uviedol to Šimečka v reakcii na Ficove vyjadrenia.

Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci za Hlas-SD budú mať na hlasovaní v Národnej rade SR pri niektorých legislatívnych návrhoch voľnú ruku. Deklaroval to líder strany Matúš Šutaj Eštok. Koaličné poslanecké kluby nie sú podľa neho povinné zahlasovať za návrhy, ktoré zasahujú do rezortov v gescii iných strán a neboli prediskutované s kompetentnými ministrami.



Bratislava - V približne 270 školách na Slovensku nahlásili včera ráno bomby. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu nepotvrdili. Prípad vyšetrujú ako teroristický útok.

– Aj stovky škôl v Česku dostali včera e-mail, že sú zamínované.

- Českí a slovenskí policajti spolupracujú na prípade nahlásenia výbušnín na stovkách základných škôl v oboch krajinách. Česká polícia eviduje podobné hlásenie týkajúce sa všetkých škôl aj na dnes.

- Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR spustilo stránku na podporu škôl pri riešení krízových udalostí.

Na snímke sprava viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a minister školstva SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k 270 nahláseným bombovým hrozbám na Slovensku. V Bratislave 3. septembra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Na začiatku augusta na Slovensku chýbalo v Policajnom zbore 3367 príslušníkov.

- Policajti odovzdali včera ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi petíciu, v ktorej žiadali zlepšenie finančných aj pracovných podmienok. Petíciu podpísalo 800 policajtov. Minister vnútra pripomenul, že o podmienkach s policajtmi komunikuje.
Na snímke sprava príslušník PZ SR Štefan Birmon odovzdáva petíciu s podpismi nespokojných policajtov ministrovi vnútra SR Matúšovi Šutajovi Eštokovi počas protestu nespokojných policajtov pred MV SR v Bratislave 3. septembra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský

- Opozičná strana SaS chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k situácii v Policajnom zbore a bezpečnosti na Slovensku.



Bratislava - Opozičné hnutia KDH aj Progresívne Slovensko upozorňujú, že spoločnosti rodinne prepojené na premiéra Roberta Fica mali dostávať financie od štátu. Premiér odmietol prepojenia jeho rodinných blízkych na dotácie od štátu.



Banská Bystrica - Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, včera uznal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. za vinného, ale od uloženia súhrnného trestu upustil. Obžaloba ho vinila zo zločinu prijímania úplatku. Rozsudok nie je právoplatný. Podľa samosudcu doterajší právoplatný trest, osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100.000 eur, je dostatočný.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. (vpravo) sedí na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v utorok 3. septembra 2024.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Finančník Jaroslav Haščák podal žalobu, v ktorej žiada štát o odškodnenie za trestné stíhanie, vedené voči nemu na základe obvinenia z 1. decembra 2020. Obvinenie mu neskôr Generálna prokuratúra SR zrušila pre nezákonnosť.



Prešov - Vojenská nemocnica v Prešove bude primárne slúžiť pre civilné obyvateľstvo. Pribudnú v nej nové oddelenia, pracoviská a bude mať vlastné laboratóriá.



Bratislava - Platy v štátnej a vo verejnej správe sa v roku 2024 nebudú valorizovať.



Bratislava - Volkswagen na Slovensku nebude prepúšťať zamestnancov v bratislavskom a martinskom závode v súvislosti s nedávnym oznámením materskej skupiny o možnom zatváraní závodov vo svete.



Kyjev - Najmenej 51 ľudí prišlo včera o život a stovky ďalších utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Poltava. Útok zasiahol vojenský vzdelávací inštitút a nemocnicu.

- Americký prezident Joe Biden ostro odsúdil útok na ukrajinské mesto Poltava a prisľúbil poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany.



Washington — Spojené štáty sú „blízko k dohode“ o dodaní okrídlených riadených striel stredného dlhého doletu typu vzduch-zem AGM-158 JASSM Ukrajine, ktoré by mohli zasiahnuť ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska.



Budapešť - Maďarská vláda urobí všetko pre to, aby Rumunsko mohlo ešte tento rok počas aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade EÚ vstúpiť do schengenského priestoru.



Washington - Spojené štáty nesúhlasia s dlhodobou vojenskou prítomnosťou Izraela v Pásme Gazy.



Bratislava - Slovenské volejbalové reprezentantky sa kvalifikovali na MS 2025 v Thajsku.

Paríž - Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová získala na PH v Paríži striebornú medailu vo finále malokalibrovky.