Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - K dohode na predsedovi Národnej rady SR v koalícii zatiaľ nedošlo. Strana Hlas-SD však trvá na znení koaličnej zmluvy.

- Predseda SNS Andrej Danko odmietol ponuku na post predsedu Národnej rady SR výmenou za niektorý z rezortov v gescii SNS.



Bratislava - Koaličná rada sa včera dohodla na ďalšom postupe a vládni politici prijali všetky rozhodnutia týkajúce sa priebehu nadchádzajúcej schôdze Národnej rady SR. Poslanci sa na rokovaní zídu v utorok 10. septembra.



Bratislava - Viacerým slovenským školám prišiel aj včera výhražný e-mail o "zamínovaní". Páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov, prípadne výnimočný trest na doživotie.



Nitra - Polícia po celom Slovensku včera preverovala aj bombové hrozby na súdoch.



Bratislava - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia SR bude počas budúceho roka nastavovať celý systém zberu textilného odpadu. Slovensko je povinné zaviesť triedený zber textilu od 1. januára 2025.



Bratislava - Akcionármi vo vodárenských spoločnostiach budú môcť byť už len mestá, obce a štát. Avizoval to po rokovaní vlády minister životného prostredia Tomáš Taraba.

- Modernizačný investičný dlh vo vodárenskej infraštruktúre Slovenska dosiahol približne 10 miliárd eur. Uviedol to predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy.



Bratislava - Na podporu budovania športovej infraštruktúry v obciach do 3000 obyvateľov by malo ísť v najbližšom období päť miliónov eur.



Bratislava - Nárast drobnej kriminality bol zaznamenaný na Slovensku už od začiatku roka, respektíve z predchádzajúceho roka. Nesúvisí preto s novelizáciou trestných kódexov, ale skôr s infláciou či migráciou. Vyhlásil to minister spravodlivosti Boris Susko. Vyplýva to z komunikácie s jednotlivými zväzmi obchodu.



Košice - Zmena podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, ktorú parlament schválil v máji minulého roka, je v súlade s ústavou. Vyplýva to z rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý nevyhovel návrhu bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.



Bratislava - Zakladateľ opozičnej SaS a jej bývalý šéf Richard Sulík sa vzdáva mandátu poslanca Národnej rady SR. Na jeho miesto príde do parlamentu Karol Galek, ktorý bol v minulosti štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva.



Bratislava - K hnutiu PS sa pridáva bývalý veľvyslanec Slovenska pri Severoatlantickej aliancii Peter Bátor. Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko odchádza z poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.



Bratislava - Možné získanie špionážneho nástroja Pegasus tajnou službou zásadným spôsobom ohrozuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko demokraciu. KDH urgentne žiada vládnu koalíciu o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby. Uviedli to v reakcii na informácie, ktoré priniesol Denník N.

- Minister obrany Robert Kaliňák považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne. Poukázal na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou.



Bratislava - Opozičné hnutie PS chce v Národnej rade SR odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Namieta jej viaceré kroky.

Bratislava - Rodičia prvákov dostanú aj v tomto roku zvýšený prídavok na dieťa v sume 170 eur. Tento príspevok im bude vyplatený v októbri.



Moskva - Rusko bude okamžite a "veľmi bolestivým spôsobom" reagovať v prípade, že Ukrajina podnikne útok na ruské územie zbraňami s dlhým dosahom. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.



Kyjev - Ukrajina potrebuje "novú energiu", vyhlásil včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s rozsiahlou reštrukturalizáciou vlády.



Vladivostok - Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vulin na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku vyhlásil, že Srbsko je spojencom Ruska a nikdy nevstúpi do NATO.

Washington - Pri včerajšej streľbe na strednej škole v americkom štáte Georgia prišli o život štyria ľudia a 30 osôb utrpelo zranenia. Páchateľom streľby je 14-ročný žiak danej školy.