Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 6. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD a SNS podali včera návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu.

- Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady SR ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico.

Na snímke Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci parlamentu za SaS pripoja podpisy k návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Ochotu podporiť návrh deklarovali aj zákonodarcovia z hnutia Slovensko.

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Strana SaS bude na post predsedníčky Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS opätovne presadzovať svoju podpredsedníčku Máriu Kolíkovú. Koalícia ju v parlamente z tohto postu odvolala pre údajné pochybenia v júni. Kolíková obvinenia z pochybení odmieta.

- Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar s Kolíkovej nomináciou nesúhlasí. Zopakoval, že poslankyňa podľa neho porušila zákon.



Bratislava - Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar pozval členov Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS na neformálne stretnutie.



Bratislava - Slovensko potrebuje mať svoju hospodársku politiku, ktorá bude záväzná na niekoľko období. Uviedol to poslanec parlamentu za KDH Jozef Hajko s tým, že sú ochotní o nej diskutovať.



Bratislava - S mimoparlamentnou stranou Demokrati začal od včera spolupracovať poslanec Národnej rady SR Ľubomír Galko.

Ľubomír Galko, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


Námestovo - Minister životného prostredia Tomáš Taraba ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie oravských okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Jedna obec môže získať dotáciu tri milióny eur, združenie obcí šesť miliónov.



Bratislava - Časť kultúrnej obce včera vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Oznámili to členovia novovytvoreného výboru Kultúrneho štrajku.

- Štrajkovú pohotovosť časti kultúrnej obce berie Ministerstvo kultúry SR na vedomie, rešpektuje pritom právo dané ústavou. "Na druhej strane by bolo vhodné, aby štrajkujúca časť kultúrnej obce rešpektovala fakt, že vedenie ministerstva vzišlo z demokratických volieb a plní programové vyhlásenie vlády, ktorá má platný mandát," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.



Bratislava –
Aj včera evidovala polícia hlásenia o bombových hrozbách z viacerých škôl po celom Slovensku. Výhražný e-mail dostalo približne 270 slovenských škôl a tiež 500 škôl v Českej republike.



Bratislava - Malé a stredné firmy môžu využívať nový portál na podnikanie. Portál má pomôcť podnikateľom a živnostníkom s výberom odboru ich podnikania a vhodnej lokality, kde svoj obchod alebo prevádzku založiť.



Bratislava - Slovensko má najnižšiu nezamestnanosť za posledných 26 rokov. V júli tohto roka bola nezamestnanosť na úrovni 5,3 %, ide tak o najnižšiu hodnotu od roku 1998.



Vladivostok - Rusko sa snaží zachovať tranzit plynu do Európskej únie, ale nemôže prinútiť Ukrajinu, aby predĺžila svoju tranzitnú dohodu po 31. decembri. Uviedol to prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku.



Százhalombatta - Petrochemická skupina MOL uviedla v rafinérii Duna v maďarskej Százhalombatte do prevádzky nový závod na výrobu zeleného vodíka s kapacitou 10 megawattov. Najväčší závod v strednej a východnej Európe vyprodukuje ročne 1600 ton čistého, uhlíkovo neutrálneho zeleného vodíka, ktorý MOL využije na výrobu motorových palív.



Brusel -
Európska komisia v mene EÚ podpísala Rámcový dohovor Rady Európy o umelej inteligencii.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron včera vymenoval za premiéra bývalého eurokomisára a hlavného vyjednávača Európskej únie pre brexit Michela Barniera.



Praha - Štrnásť cudzincov, ktorí v rámci organizovanej skupiny prevážali nelegálnych migrantov z Turecka do Česka a ďalších krajín EÚ, dostali niekoľkoročné tresty väzenia. Rozhodol o tom Krajský súd v Hradci Králové.



Londýn - Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine 650 nových ľahkých viacúčelových rakiet v hodnote 162 miliónov libier (192 miliónov eur).

Ilustračné foto.
Foto: TASR- Jozef Ďurník


Los Angeles — Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, sa včera priznal k obvineniam z daňových únikov.

Hunter Biden.
Foto: TASR/AP


Tallinn - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili na ihrisku Estónska 1:0 vo svojom úvodnom zápase C-divízie Ligy národov.