Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Jeseň a obdobie najbližšej schôdze Národnej rady SR by mohli ukázať stabilitu vládnej koalície v tom, či má väčšinu na to, aby jej prechádzali zákony. Myslí si to prezident Peter Pellegrini. V diskusnej relácii STVR informoval, že tento týždeň prijme predsedov koaličných strán a následne by sa mal stretnúť aj s predstaviteľmi opozičných parlamentných strán.
Na snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Situácia s obsadením postu predsedu Národnej rady SR sa môže dostať až tak ďaleko, že buď sa stane novým predsedom šéf SNS Andrej Danko, alebo bude parlament do konca volebného obdobia viesť naďalej podpredseda NR SR Peter Žiga. Skonštatoval to premiér Robert Fico v diskusnej relácii Rádia Slovensko. K voľbe v parlamente nedôjde, kým v koalícii nebude stopercentná dohoda, že sa predsedu podarí zvoliť.



Bratislava - Ak sa vládna koalícia nevie dohodnúť na novom predsedovi Národnej rady SR, kandidáta môže navrhnúť aj opozícia. Skonštatovalo to pre TASR opozičné KDH. KDH to uviedlo v reakcii na vyjadrenie šéfa SaS Branislava Gröhlinga, ktorý by chcel, aby spoločným kandidátom opozície na predsedu NR SR bol František Mikloško.
Na snímke poslanci NR SR zľava Milan Majerský a František Majerský (KDH).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Daň z finančných transakcií sa nemá týkať fyzických osôb, ale podnikateľov. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico. Konsolidáciou verejných financií sa podľa jeho slov nebude koalícia zaoberať na nastávajúcej septembrovej schôdzi Národnej rady SR, ale až na októbrovej schôdzi. Konsolidačný balík predstaví vláda až vtedy, keď bude odobrený všetkými koaličnými stranami.



Bratislava - Polícia na vyšetrovaní bombových hrozieb voči školám či súdom spolupracuje so zahraničnými partnermi. V diskusnej relácii STVR to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Na snímke sprava viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a minister školstva SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k 270 nahláseným bombovým hrozbám na Slovensku. V Bratislave 3. septembra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Správu z auditu, ktorý preukázal porušenie zákona pri udeľovaní dotácií v oblasti ľudských práv, zverejní Ministerstvo spravodlivosti SR v priebehu týždňa alebo dvoch. V diskusnej relácii na TA3 to vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že zo správy, ktorú má k dispozícii, nevyplývajú závery tak, ako ich minister Susko prezentuje.
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (SMER-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Po letnej prestávke sa poslanci Národnej rady SR vrátia zajtra popoludní opäť do lavíc. Okrem návrhov zákonov by mal parlament rokovať aj o opozičných návrhoch na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

- Poslanci Národnej rady SR by sa mali venovať koaličnému návrhu na odvolanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie tento štvrtok. Uviedol to premiér Robert Fico.

- Strana Hlas-SD podporí otvorenie schôdze, na ktorej chce Smer-SD a SNS odvolávať opozičného podpredsedu parlamentu Michala Šimečku. V diskusnej relácii na TA3 to vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko.



Bratislava - Jedinú kandidátku na post sudcu Ústavného súdu SR Líviu Trellovú budú členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR vypočúvať dnes popoludní. Trellovú navrhol do funkcie ústavnej sudkyne dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.



Bratislava - Na Slovensku chcú aktuálne vzniknúť štyri nové politické strany. Podľa informácií MV je na Slovensku momentálne zaregistrovaných približne 58 politických subjektov.



Bratislava - V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.



Berlín – Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval na zintenzívnenie diplomatického úsilia s cieľom dosiahnuť ukončenie ruskej vojny na Ukrajine.



Istanbul – Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.



Paríž – Viac než 100.000 ľudí protestovalo počas víkendu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.



Paríž - Včera večer sa oficiálne skončili XVII. paralympijské hry v Paríži. Slovensko sa v konečnej medailovej bilancii krajín umiestnilo na 35. mieste. Z Paríža si odnieslo päť cenných kovov, z toho tri zlaté a dve strieborné medaily.



Košice - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili nad Azerbajdžanom 2:0 v zápase 2. kola C-divízie Ligy národov.
Na snímke zľava Šahrijar Alijev (Azerbajdžan), Juraj Kucka (Slovensko) počas zápasu 2. kola C-divízie 1. skupiny futbalovej Ligy národov Slovensko - Azerbajdžan 8. septembra 2024 v Košiciach.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková