Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini dnes absolvuje obed s predstaviteľmi koaličných strán.
Na snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Martin Baumann



Viedeň - Prezident SR Peter Pellegrini a rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen ocenili dobré susedské vzťahy svojich krajín a v spolupráci chcú pokračovať. Uviedli to včera po spoločnom rokovaní vo Viedni.
Na snímke vľavo prezident SR Peter Pellegrini a vpravo rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen počas oficiálnej návštevy Rakúska 11. septembra 2024 vo Viedni.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Opoziční poslanci parlamentu podali včera návrh na odvolanie Zuzany Dolinkovej
z funkcie ministerky zdravotníctva. Kritizujú ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková dôvody, pre ktoré ju chce z funkcie odvolávať opozícia, odmietla. "Trenčianska nemocnica je kauza, ktorú si živí iba opozícia, pretože tu žiadna kauza nie je," podotkla.



Bratislava - Otázka dofinancovania sektora podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej nie je na stole, kým nie sú ukončené rokovania o konsolidácii verejných zdrojov. Asociácia nemocníc Slovenska opakovane upozorňuje, že v sektore chýba 250 až 300 miliónov eur.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD) prichádza na 48. rokovanie vlády SR v Bratislave 11. septembra 2024.
Foto: TASR



Bratislava - Vláda chce zvýšiť bezpečnosť základných a stredných škôl. Do konca roka 2026 by malo byť pokrytých kamerovým systémom s umelou inteligenciou zhruba 3000 škôl. Projekt s celkovými nákladmi viac ako 62 miliónov eur by sa mal najskôr zaviesť pilotne v troch školách.



Bratislava - Štvrtá žiadosť o platbu z plánu obnovy by mohla byť vyplatená v najbližších týždňoch. Prebehnúť však ešte majú expertné rokovania, týkajúce sa novelizácie Trestného zákona. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec.



Bratislava - Pre očakávané výrazné až extrémne zrážky v najbližších dňoch očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav výrazné vzostupy vodných tokov Dunaja a Moravy, aj tokov v regiónoch na západe Slovenska. Niekoľkodňové trvalé dažde zasiahnu najmä západ Slovenska.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Armáda bude v súvislosti s očakávanými výdatnými zrážkami v prípade potreby plne súčinná. S ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom sa dohodli na koordinovaní postupu a prípravách.
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS).
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Vyplýva to z novely zákona, ktorú Národná rada SR včera definitívne schválila.

- Trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska. Včera to definitívne schválila Národná rada SR.

- Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Včera to schválil parlament.



Košice - Ústavný súd SR posúdi ústavnosť zmeny zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, ktorú parlament schválil v júni tohto roka. Právnu úpravu na súde napadla skupina opozičných poslancov.



Bratislava - Školskí odborári požadujú navýšenie miezd učiteľov, zástupcovia vlády argumentujú deficitom vo verejných financiách. Na kolektívnej zmluve vyššieho stupňa sa medzi sebou zatiaľ nedohodli.



Kyjev - Ministri zahraničných vecí USA Antony Blinken a Veľkej Británie David Lammy prisľúbili včera počas spoločnej návštevy Kyjeva, že ich krajiny budú Ukrajinu podporovať až do jej víťazstva nad Ruskom. USA poskytnú novú ekonomickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu v hodnote vyše 700 miliónov dolárov a Veľká Británia v celkovej výške 600 miliónov libier (asi 709 miliónov eur).



Moskva - Rusko primerane odpovie, ak Spojené štáty povolia Ukrajine zasahovať ciele hlboko v Rusku raketami dlhého doletu ATACM. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Brusel - V členských krajinách EÚ malo k 31. júlu tohto roka štatút dočasnej právnej ochrany o niečo viac než 4,1 milióna obyvateľov a utečencov z Ukrajiny.



Moskva - Rusko by malo zvážiť obmedzenie vývozu uránu, titánu a niklu v rámci odvety za sankcie Západu. Vyhlásil to prezident Vladimir Putin.
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP



Hasselt - Slovenská reprezentantka Viktória Chladoňová získala na ME v cestnej cyklistike v Belgicku bronzovú medailu v individuálnej časovke junioriek.