Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 13. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, aby sa jeho predmetom opäť stali skutočné problémy ľudí na Slovensku. Pri včerajšom stretnutí s lídrami koaličných strán Robertom Ficom (Smer-SD), Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS) to zdôraznil prezident SR Peter Pellegrini.
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas - SD). Prezident SR Peter Pellegrini pozval na spoločný obed predsedov koaličných strán v prezidentskom paláci v Bratislave 12. septembra 2024.
Foto: TASR


- V utorok 17. septembra pozval prezident SR Peter Pellegrini do Prezidentského paláca aj zástupcov opozície. Predsedovia PS, SaS i KDH potvrdili pozvánku.



Bratislava - Na väčšine územia Slovenska treba dnes počítať s dažďom. Naďalej platia výstrahy tretieho stupňa v okresoch Malacky, Senica, Skalica a Myjava.



Bratislava – V pléne Národnej rady SR sa včera začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS. Šimečka návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu.

- Poslanci Národnej rady SR za opozičné PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu.
Na snímke dole uprostred podpredsedaa Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) reční počas mimoriadneho zasadnutia Národnej rady SR o odvolaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS) 12. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru si odhlasovali poslanecký prieskum na policajnom oddelení v Košiciach. Cieľom je preveriť prípad policajného násilia na obvodnom oddelení Policajného zboru Košice-Staré Mesto, ku ktorému malo dôjsť v júni.



Bratislava - Mimoriadne zasadnutie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť sa bude konať 19. septembra.



Bratislava - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR očakáva, že tohtoročná letná sezóna bola úspešná a čísla návštevnosti mali rastúci trend. Zamerať sa však chcú viac na prilákanie zahraničných návštevníkov, ich počty podľa štatistík z júla 2024 totiž klesli.



Brusel - Súdny dvor EÚ zverejnil rozsudok v spore medzi Európskou komisiou a Slovenskom ohľadom skládok tuhého odpadu. Súd skonštatoval, že Slovensku sa nepodarilo zrekultivovať a uzavrieť niekoľko skládok, ktoré nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov.

- V reakcii na rozsudok uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba, že rozsudok neukladá Slovensku žiadne finančné sankcie. Slovensko nemalo v roku 2019 zrekultivovaných a zatvorených 21 skládok odpadov. Tie nespĺňajú požiadavky smernice EÚ o skládkach odpadov.
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS).
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal v stredu odvolanie v neprospech obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K., ktorého Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici začiatkom septembra uznal za vinného v jeho druhej korupčnej kauze, ale trest mu neuložil.



Bratislava - Na železničných staniciach Bratislava-hlavná stanica, Trnava a Košice boli včera popoludní nahlásené výbušné systémy. Stanice prehľadala polícia. Vlaky odišli až po ich kontrole.



Bratislava - Slovensko vykazuje vysoký podiel pri využívaní fiktívnych živnostníkov v rámci takzvaného švarcsystému, ktorý ročne predstavuje stratu 648 miliónov eur pre štátny rozpočet. Firmy, ktoré zamestnávajú fiktívnych živnostníkov, pritom čelia riziku vo forme pokút, ktoré sa pohybujú vo výške 2000 až 200.000 eur.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.
Zelenskyj.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska.



Štokholm - Švédska vláda dramaticky zvýši granty pre prisťahovalcov, ktorí sa rozhodnú vrátiť do vlasti. Od roku 2026 budú mať prisťahovalci, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojich domovských krajín, nárok na 350.000 švédskych korún (30.600 eur).



Budapešť - Maďarská vláda trvá na uhradení nákladov vynaložených na ochranu svojich južných hraníc, ktoré sú vonkajšou hranicou Európskej únie. V prípade, že Brusel tieto náklady odmietne preplatiť, kabinet premiéra Viktora Orbána je pripravený obrátiť sa na súd.