Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár odcestovali včera do Spojených štátov. Ich hlavným cieľom je účasť na 79. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov v New Yorku.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini pred odletom vládneho špeciálu do Spojených štátov na letisku M.R. Štefánika v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Bublinec


Bratislava - Minister financií Ladislav Kamenický je pripravený na diskusiu o prípadnej úprave konsolidačného balíka v rámci koalície. Ak sa však v nejakej oblasti pridá, inde sa musí ubrať a celková suma balíka musí zostať rovnaká. Zdôraznil to v diskusnej relácii TA3.

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v diskusnej relácii STVR minister financií Ladislav Kamenický. Podľa podpredsedu Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet a podpredsedu opozičnej SaS Mariána Viskupiča vláda namiešala pre firmy "smrtiaci kokteil". Pripomenul, že ľudí čaká zdražovanie.



Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko chce ešte diskutovať o viacerých zmenách v navrhnutom konsolidačnom balíku. Má ísť napríklad o výšku sadzby pri ubytovaní, návštevách kultúrnych a športových podujatí či cenu ročnej diaľničnej známky. Zdôraznil to v diskusnej relácii TA3. Väčšie úsporné opatrenia čaká zo strany rezortov obrany a zdravotníctva.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odmieta kritiku lídra SNS Andreja Danka. Líder SNS ministerku okrem iného skritizoval za nekoncepčnú prácu v sektore, kde podľa jeho slov "mizne" najviac peňazí.

- Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD).
Foto: TASR


Bratislava - Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.



Košice - Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica, aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva. Rezort je podľa KDH bez reálneho riadenia a vízie a je ohrozené ústavné právo občanov na poskytovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti.



Bratislava - Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení. Poukázal na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.



Bratislava - Ceny potravín jednoznačne klesnú, a to vďaka zníženej sadzbe dani z pridanej hodnoty. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Poslanec Národnej rady SR za opozičné KDH Marián Čaučík uviedol, že ceny sa zvýšia práve pre konsolidačné opatrenia.



Bratislava - Opozičné hnutie Slovensko plánuje dnes do Národnej rady SR predložiť návrh na zníženie platov ministrov a predsedu vlády. Ich platy by chceli vrátiť na pôvodnú úroveň z januára 2024.



Banská Bystrica - Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, je od včerajšieho večera pre autá opäť plne prejazdný v oboch smeroch.



Praha - Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby.



Belehrad -
Ministri srbskej vlády odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi.



Kyjev - Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Hua Hin - Slovenská tenistka Rebecca Šramková získala včera prvý titul vo dvojhre na okruhu WTA. Vo finále turnaja 250 v thajskom meste Hua Hin zdolala Lauru Siegemundovú z Nemecka 6:4, 6:4.

Na archívnej snímke slovenská tenistka Rebecca Šramková.
Foto: TASR Lukáš Grinaj