Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. septembra 2024 - 5.45 h.

New York - Súčasné politické krízy vo svete možno riešiť aj prostredníctvom existujúcich medzinárodných inštitúcií, a to pragmatickou spoluprácou, ktorá môže viesť k zvýšeniu dôvery medzi členmi Organizácie Spojených národov. Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini v prejave na Summite pre budúcnosť, ktorý je jedným z kľúčových podujatí 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.
Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini reční na Summite budúcnosti vo Valnom zhromaždení OSN v pondelok 23. septembra 2024.
Foto: TASR/AP

- Prezident SR Peter Pellegrini pozval počas včerajšieho stretnutia v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku jej generálneho tajomníka Antónia Guterresa na návštevu Slovenska.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini vystúpil s prejavom na Summite pre budúcnosť v hlavnej rokovacej sále Organizácie Spojených národov v New Yorku 23. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Bublinec

New York - Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko nemá na udávanie tónu slovenskej politiky mandát. Strana, ktorú vedie je jednou s najnižšími preferenciami a dôveryhodnosť samotného Danka je jednou z najnižších. Prezident SR Peter Pellegrini tak reagoval na napätie medzi Andrejom Dankom a politikmi z Hlasu-SD.

- Prezident SR Peter Pellegrini sa svojim vyjadrením o predsedovi Slovenskej národnej strany Andrejovi Dankovi ponížil. Mal by mať nadhľad a nezasahovať do straníckych bojov. Pre TASR to uviedla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Bratislava - Slovenská národná strana nemieni vypovedať koaličnú zmluvu. Taktiež pri rokovaniach nemieni podraziť svojho koaličného partnera Smer-SD. Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.

Bratislava - Kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér Robert Fico. Spor už nie je iba medzi stranou Hlas-SD a SNS, ale ide už o spor v rámci celej vládnej koalície. Uviedol to minister práce a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš.

Bratislava - Predseda vlády SR Robert Fico pozval na dnes predsedov opozičných strán Progresívne Slovensko, Sloboda a solidarita a KDH na Úrad vlády SR na rokovanie o konsolidácii.

Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko vyzvalo ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú a premiéra Roberta Fica, aby konsolidácia verejných financií nezasiahla zdravotníctvo.

Bratislava - Voľby do Národnej rady SR by v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 22,8 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko s podporou 22,4 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24. Do parlamentu by sa dostali aj KDH (6,8 percenta), SaS (6,4 percenta) a Republika (5,6 percenta). Pred bránami NR SR by tesne zostali SNS (4,9 percenta) aj Demokrati (4,9 percenta).

Bratislava - Zavedenie povinnej úpravy odpadu pred skládkovaním prinesie zdraženie odpadu pre samosprávy v priemere o 37 percent oproti súčasnosti.

Bratislava - Skupina MOL, ktorej súčasťou je aj Slovnaft, uzavreli s Azerbajdžanom dohodu o rozvoji ložísk zemného plynu na uhľovodíkovom poli Azeri - Chirag - Deepwater Gunashli.

Brusel - Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

New York - S cieľom čeliť výzvam 21. storočia Valné zhromaždenie OSN prijalo Pakt pre budúcnosť. Členské štáty OSN sa zaviazali vytvoriť "lepšiu budúcnosť" pre ľudstvo postihnuté vojnami, chudobou a globálnym otepľovaním.

Kyjev - Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval však Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu.

New York - Ukrajina musí byť pri svojich cieľoch vo vojne s Ruskom realistická a prijať, že časť jej územia by mohla aspoň dočasne zostať pod ruskou kontrolou. V rozhovore pre The New York Times to povedal český prezident Petr Pavel.

Tel Aviv - Izraelská vláda včera vyhlásila v celej krajine výnimočný stav.

Washington - Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 492 obetí. Na Blízky východ posielajú ďalších vojakov.

Peking - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu.