Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. septembra 2024 - 5.45 h.



New York - Slovákov pracujúcich v odborných profesiách v zahraničí netreba vždy presviedčať, aby sa vrátili domov, ale prostredníctvom moderných komunikačných technológií využiť ich potenciál tam, kde sú. Po vystúpení na podujatí slovenských profesionálov pôsobiacich v Spojených štátoch s názvom Slovak PRO Summit to novinárom povedal prezident SR Peter Pellegrini.

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jaroslav Bublinec


Bratislava - Opozícia a predstavitelia vlády SR sa zhodli len na tom, že konsolidácia je nevyhnutná. Majú však rozdielny pohľad na spôsob, akým sa má šetriť. Opozícia pritom nevie, kde by získala potrebných 2,7 miliardy eur. Vyhlásil to včera premiér Robert Fico po stretnutí s predstaviteľmi opozície.

- Vláda by mala v rámci konsolidácie hľadať úspory predovšetkým na strane štátu, pretože zatiaľ na sebe plánuje šetriť len na úrovni piatich percent. Zvyšok majú zaplatiť občania. Vyhlásili to predstavitelia opozície z PS a KDH po stretnutí s premiérom SR Robertom Ficom.



Bratislava - Koaličný Hlas-SD žiada premiéra Roberta Fica o stretnutie koaličných lídrov v čo najkratšom čase. Uviedol to líder Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok s tým, že treba čo najskôr vyriešiť problémy, ktoré koalícia pred sebou tlačí.

- Ak to pomôže situácii vo vládnej koalícii, šéf SNS Andrej Danko je ochotný nezastávať ani funkciu podpredsedu Národnej rady SR. Deklaruje, že SNS je jednotná a nerozbije vládu.



Bratislava - Výbor Národnej rady SR pre zdravotníctvo včera nerokoval o návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Nebol uznášaniaschopný.

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD).
Foto: TASR


Bratislava - Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby by mali viesť jeho podpredsedovia. Zvolený predseda Samuel Migaľ (Hlas-SD) poveril vedením výboru nového podpredsedu Petra Šucu (Smer-SD) a doterajšieho podpredsedu Petra Kotlára (SNS).



Bratislava - Národná rada včera odsúhlasila oslobodenie od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného. O pozbavenie mlčanlivosti žiadal Úrad inšpekčnej služby.



Bratislava - Premiér Robert Fico by mal jasne prezentovať, s akými postojmi ide do Číny a čo ide dohodnúť. Vyzvala ho na to opozičná SaS spolu s mimoparlamentným Pravicovým blokom. Premiér má do Číny vycestovať na prelome októbra a novembra.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby.



Bratislava - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nepodpíše kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026. Následkom toho nemusí byť zaručený sociálny zmier.



Bratislava - Záplavy vytvorili veľké množstvo liahnísk pre záplavové komáre. „Tieto druhy sa liahnu masovo, čo pozorujeme už v týchto dňoch" priblížila pre TASR Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Pri obci Lipové v okrese Komárno sa potvrdil prvý prípad vtáčej chrípky v zimnej sezóne 2024/2025 u voľne žijúcich labutí.



New York – Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred ďalšou eskaláciou na Blízkom východe. V úvode všeobecnej rozpravy 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN tiež lídrov krajín upozornil na rastúcu beztrestnosť, nerovnosť a neistotu vo svete.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu nebola úspešná. Svetové spoločenstvo vyzval, aby podporovalo Kyjev, kým nezvíťazí.

- Brazília a Čína navrhli šesťbodový plán na začatie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou o ukončení ich konfliktu, oznámil včera brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko možno k mieru len prinútiť. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež odsúdil Irán a Severnú Kóreu ako "komplicov" v tejto vojne.



Tel Aviv - Izrael bude útočiť na ciele hnutia Hizballáh, až kým nedosiahne bezpečný návrat domov pre vysídlených obyvateľov zo severnej časti Izraela. Vyhlásil to izraelský minister obrany Joav Galant.



Peking - Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Pekingu.

Slovenská tenistka Rebecca Šramková v zápase proti Američanke Amande Anisimovovej počas 1. kola tenisového turnaja French Open na štadióne Roland Garros v Paríži v nedeľu 26. mája 2024.
Foto: TASR/AP



Zürich -
Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová získala v juniorskej kategórii striebornú medailu v individuálnej časovke na majstrovstvách sveta v Zürichu.

Na archívnej snímke cyklokrosárka Viktória Chladoňová.
Foto: TASR/Dano Veselský