Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. septembra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Predseda vlády SR Robert Fico odcestuje zajtra na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky. Súčasťou slovenskej delegácie bude aj podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková. Premiér sa na Slovensko vráti v utorok (1. 10.).



Bratislava – Poslanci Národnej rady SR rokovali včera celý deň o konsolidačnom balíku, ktorý hlasovaním posunuli do druhého čítania. Rozprava bola obmedzená na 12 hodín. Druhé čítanie sa začne budúci týždeň v utorok.

- Na knihy, dennú tlač, časopisy, ale aj elektronické a audioknihy by sa mala nakoniec vzťahovať 5 % daň z pridanej hodnoty. Avizoval to minister financií Ladislav Kamenický.

- Gastrosektor aj ubytovacie služby budú na Slovensku v päťpercentnej sadzbe dane z pridanej hodnoty. Oznámil to minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi.

– Vládny návrh zákona o dani z finančných transakcií posunuli poslanci Národnej rady SR včera do druhého čítania, ktoré má byť budúci týždeň v utorok. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava - Nálepky na notebooku sa môžu v zmysle rokovacieho poriadku parlamentu považovať za "iné obdobné vizuálne zobrazenie". Skonštatoval to Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR. Keďže podľa rokovacieho poriadku je zakázané vnášať do rokovacej sály "iné obdobné vizuálne zobrazenie", tento zákaz sa má podľa výboru uplatňovať bez výnimky.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa. Podozrievajú ho z prijatia úplatku 3,5 milióna eur pri poisťovaní štátneho majetku na rezorte obrany. Naď na sociálnej sieti odmietol, že by úplatok prijal.

Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Rudolf Huliak (SNS) by mal podľa opozičného PS skončiť vo funkcii predsedu Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poslanci za PS preto podávajú návrh na jeho odvolanie.

- Výrok poslanca Národnej rady SR Rudolfa Huliaka (SNS), ale aj Jozefa Pročka (Slovensko, Za ľudí, KÚ) by mal riešiť Mandátový a imunitný výbor NR SR. Podpredseda NR SR poverený jej vedením Peter Žiga oba prípady odstúpil výboru.



Bratislava - Opozičné hnutie Slovensko kritizuje konsolidačné opatrenia týkajúce sa zdravotníctva. Namieta možný zámer zvýšenia doplatkov za lieky či zavádzania poplatku za recept.

- Vláda spomalením rastu platov zdravotníkov, ktoré je súčasťou konsolidácie, ohrozuje zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa za personál nemocníc nedokázala postaviť a mala by vo funkcii skončiť. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR František Majerský (KDH).



Bratislava - Ministerstvo vnútra SR pripravuje nový dizajn policajných áut.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR urobilo spolu s regiónmi presuny územných alokácií Integrovaných územných investícií vo výške viac ako 78 miliónov eur. Zároveň včera predstavilo dve nové výzvy, ktorými do regiónov presunie celkovo 94 miliónov eur v tomto roku.



Trenčín - Polícia včera preverovala bombovú hrozbu na súdoch na Slovensku. V žiadnom prípade sa reálna hrozba nepotvrdila.



Washington — Americký prezident Joe Biden oznámil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd dolárov. Zároveň vyhlásil, že v októbri v Nemecku usporiada summit Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na vysokej úrovni.



New York - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval Valné zhromaždenie OSN v New Yorku na zastavenie vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izrael podľa jeho slov takmer úplne zničil Pásmo Gazy, ktoré už v súčasnosti nie je ani vhodné na život.



Tel Aviv - Izrael oznámil, že získa od Spojených štátov amerických balík pomoci v hodnote 8,7 miliardy dolárov na podporu svojich pokračujúcich vojenských aktivít.



Washington - Prezident Joe Biden podpísal dočasný zákon o výdavkoch, ktorý má odvrátiť čiastočný tzv. shutdown americkej vlády.



Washington - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa dnes v New Yorku stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý je momentálne na návšteve v USA.



Zürich - Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová získala na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku v kategórii junioriek bronzovú medailu v pretekoch s hromadným štartom.