Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 3. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Predsedovia koaličných strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS garantovali na včerajšej koaličnej rade vládnu väčšinu a spôsobilosť prijímať vo vláde a v Národnej rade SR dôležité rozhodnutia.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR a šéf mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolf Huliak (klub SNS) nerozumie, prečo ho líder SNS Andrej Danko nevzal so sebou na koaličnú radu. Bude preto vyžadovať stretnutie s premiérom Robertom Ficom.



Bratislava - Predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že líder SNS Andrej Danko má pod kontrolou svoj poslanecký klub aj napriek postoju poslancov okolo Rudolfa Huliaka. Zdôraznil, že koaličnými partnermi sú pre neho Danko a premiér Robert Fico.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú aj dnes pokračovať v diskusii o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Na dnes je naplánované aj záverečné hlasovanie.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pripustila zmeny pri konsolidačných opatreniach týkajúcich sa zdravotníctva. Upraviť sa má podľa jej slov návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Zámer včera schválila vláda. Na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

- Ministerstvo zahraničných vecí SR zatiaľ neeviduje na Blízkom východe žiadnych zranených ani obete medzi občanmi SR v Izraeli ani v Libanone.



Bratislava - Od roku 2025 budú mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Včera to schválila vláda.

- Do legislatívy by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie.

- Vláda SR schválila podporné opatrenia v oblasti regrutácie a stabilizácie vojakov. Dôvodom je pretrvávajúca nenaplnenosť v Ozbrojených silách SR a vysoká odchodovosť profesionálnych vojakov.

- Na Slovensku sú v porovnaní so susednými štátmi nižšie ceny mäsa. Vyššie sú však ceny chleba, jabĺk a zemiakov.

- Na porovnanie cien potravín v maloobchode by sa mal zriadiť web.

- Slovensko sa chce zapojiť do obnovy Ukrajiny modernizáciou diaľnic, výstavbou vlakového spojenia či zvýšením kapacít na hraničných priechodoch.

- Slovensko poskytne záruky a v prípade potreby aj prostriedky vo výške päť miliónov eur Fondu Európskej únie pre Ukrajinu.

- Minimálna sieť ambulancií špecialistov sa určí podľa nových pravidiel. Sieť by mala byť po novom definovaná na základe určených parametrov s každoročným prehodnocovaním a vyhodnocovaním jej naplnenia.



Partizánske - Pripravovaná reforma záchrannej zdravotnej služby môže ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotných služieb. Tvrdí to Združenie miest a obcí Slovenska.



Bratislava - Zástupcovia ambulantného sektora aj opozícia kritizujú rozhodnutie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne nezazmluvniť viacerých poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

- Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa plánuje nepredĺžiť zmluvy s poskytovateľmi, pri ktorých bolo identifikované neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov.



Bratislava - Ministerstvo kultúry SR plánuje potichu a bez odbornej diskusie zrušenie erbových inštitúcií, akými sú Slovenská národná galéria či Slovenské národné múzeum. Upozorňuje na to výbor Kultúrneho štrajku.



Bratislava - Slovenský zväz výrobcov tepla žiada od vlády preradenie dodávok tepla a teplej vody do zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty 19 % podobne, ako to má byť pri elektrine.



Bejrút - V súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí.



Teherán - Iránsky prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán bude tvrdo reagovať, ak Izrael neprestane "páchať zločiny".

Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že nepodporuje možný útok na iránske jadrové zariadenia v odvete za utorkový raketový úder Iránu na Izrael.

- Izrael bude na raketový útok Iránu reagovať rázne, ale predtým ho bude koordinovať so Spojenými štátmi.



Bejrút - Izrael podnikol v noci na dnes tri letecké útoky na predmestie libanonského hlavného mesta Bejrút. Zahynuli pri ňom najmenej piati ľudia a ďalších 11 sa zranilo.



Peking - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou postúpili do štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu.