Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 14. októbra 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Koaličný Hlas-SD bude tlačiť na to, aby bol do konca roka zvolený predseda parlamentu z jeho radov. V diskusnej relácii TA3 to uviedol líder strany a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Podpredseda opozičného KDH Viliam Karas povedal, že zvolenie nového predsedu Národnej rady SR budú požadovať.

- Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) by mal tento týždeň ohlásiť kompromis so zástupcami zdravotníkov. Uviedol to líder Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Avizuje, že peniaze pre zdravotníkov sa nájdu, avšak kompromis je nevyhnutný. Zároveň odmieta spochybňovanie vedeckých faktov a autorít.
Na snímke Kamil Šaško (Hlas-SD) pózuje po vymenovaní za nového ministra zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 10. októbra 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Koaličná SNS vníma kritiku splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára a otváranie voľby predsedu parlamentu zo strany predstaviteľov Hlasu-SD vo víkendových politických diskusiách ako snahu odpútať pozornosť od podstaty problémov na Slovensku.



Bratislava - Minister školstva Tomáš Drucker verí, že vláda v súvislosti s návrhom konsolidačných opatrení príde s návrhom kompromisu pre zdravotníkov, ktorý bude dobrou správou pre Slovensko. Upozornil však, že kompromis bude na úkor deficitu. Uviedol to v televíznej diskusii STVR. Opozičný poslanec Michal Truban (PS) skritizoval celkový balíček a dúfa, že ho prezident Peter Pellegrini nepodpíše.



Bratislava - SNS plánuje navrhnúť, aby Všeobecná zdravotná poisťovňa mala v dozornej rade zo zákona zastúpenie Ministerstva financií SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, ako aj Úradu vlády SR. Považuje za nepredstaviteľné, aby v najväčšej zdravotnej poisťovni nemal štát zákonom stanovené zastúpenie.



Bratislava - Bezpečnosť všetkých liekov vrátane mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich zaregistrovaní na trh. Poukázal na to Štátny ústav na kontrolu liečiv. Pripomenul, že mRNA vakcíny prešli rovnako ako iné lieky kontrolami, ktorých výsledky potvrdili ich bezpečnosť a účinnosť.



Bratislava - Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava vyzýva na vykonanie preventívnej celoplošnej deratizácie na území Bratislavského kraja do konca novembra.



Bratislava - Slovenský Červený kríž dnes spúšťa 30. ročník Študentskej kvapky krvi. Cieľom kampane je osloviť predovšetkým prvodarcov z radov mladých ľudí. Kampaň potrvá do 8. novembra.



Londýn - Severoatlantická aliancia dnes spustí svoje každoročné vojenské cvičenia, ktorých súčasťou sú aj jadrové zbrane. Vojenské cvičenia Steadfast Noon budú hostiť Belgicko a Holandsko.



Brusel - Európska únia dnes plánuje uvaliť nové sankcie na Irán za dodávky balistických rakiet Rusku, ktoré Moskva pravdepodobne používa vo vojne na Ukrajine.



Teherán - Irán je plne pripravený na "vojnovú situáciu", uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. Zároveň však nástojil na tom, že jeho vláda chce mier.

Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril ľútosť nad akoukoľvek ujmou, ktorá bola spôsobená príslušníkom misie OSN v Libanone. Podľa izraelského ministra obrany Joava Galanta militantné hnutie Hizballáh využíva stanovištia UNIFIL-u ako krytie.

- Štyridsať krajín, ktorých vojaci slúžia v rámci mierových síl OSN na juhu Libanonu, odsúdilo útoky na príslušníkov tejto misie.



Jeruzalem - Dronový útok na centrálnu časť Izraela, ktorý včera večer podniklo libanonské militantné hnutie Hizballáh, si vyžiadal niekoľko desiatok zranených.

– Štyria izraelskí vojaci zahynuli a siedmi ďalší utrpeli vážne zranenia pri dronovom útoku libanonského militantného hnutia Hizballáh na vojenskú základňu južne od mesta Haifa.



Washington - Americké ministerstvo obrany uviedlo, že v Izraeli rozmiestni protiraketový systém THAAD i americký vojenský personál na pomoc svojmu spojencovi pri obrane pred potenciálnymi raketovými útokmi z Iránu.



Gaza – Najmenej 20 ľudí prišlo o život pri izraelskom vzdušnom útoku na školu v strednej časti Pásma Gazy, ktorá slúži ako útočisko pre vysídlených Palestínčanov.



Londýn - Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa obrátil na OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža so žiadosťou o prešetrenie ďalšej správy o popravách ukrajinských vojnových zajatcov.



Bratislava - Iba 15-ročná slovenská tenistka Mia Pohánková sa stala víťazkou dvojhry na turnaji J&T Banka Slovak Open. Vo finále zdolala svoju krajanku Renátu Jamrichovú a dosiahla životný úspech.

Na snímke slovenská tenistka Mia Pohánková podáva proti krajanke Renáte Jamrichovej vo finále dvojhry na turnaji J&T Banka Slovak Open v Bratislave 13. októbra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR- Jakub Kotian


Benátky - Slovenský reprezentant v karate Roman Hrčka sa stal juniorským vicemajstrom sveta v kumite.

- Slovenská reprezentantka v karate Nina Kvasnicová získala bronzovú medailu na juniorských MS v kumite nad 55 kg.



Michalovce - Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce postúpili do 3. kola Európskeho pohára EHF.

Na snímke lavička Michaloviec, uprostred tréner Michaloviec Peter Kostka v odvete 2. kola Európskeho pohára EHF v hádzanej žien MŠK Iuventa Michalovce – HSC Kreuzlingen v Michalovciach 12. októbra 2024.
Foto: TASR - František Iván