Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 15. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Minister zdravotníctva Kamil Šaško zatiaľ Lekárskemu odborovému združeniu nepredstavil žiadne návrhy kompromisov v súvislosti s konsolidačnými opatreniami. Vypočul si ich požiadavky a argumenty. Rokovania majú pokračovať.
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po stretnutí s novým ministrom zdravotníctva SR Kamilom Šaškom v Bratislave 14. októbra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth kritizuje, že v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok nie je ani zmienka o ambulantnom sektore.



Bratislava - Dohoda o financiách v zdravotníctve by medzi ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom a ministrom financií Ladislavom Kamenickým mohla vzniknúť do konca týždňa. Kamenický to vyhlásil po rokovaní tripartity.



Bratislava - Pohľady na návrh štátneho rozpočtu v rámci tripartity sú veľmi protichodné. Vláda plánuje v budúcnosti komunikovať viac so sociálnymi partnermi. Uviedol to minister financií SR Ladislav Kamenický po rokovaní tripartity.

- Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení má viaceré výhrady ohľadom návrhu štátneho rozpočtu. Republiková únia zamestnávateľov ho nepodporuje a Asociácia priemyselných zväzov a dopravy ho zobrala na vedomie po pripomienkach.

- Konfederácia odborových zväzov SR má negatívny postoj k návrhu štátneho rozpočtu, a to z dôvodu nesúhlasu so samotnou konsolidáciou.

- Združenie miest a obcí Slovenska žiada vládu SR, aby vyplatila jednorazové odmeny pre zamestnancov v samosprávach, inak návrh rozpočtu na rok 2025 nepodporia. Jednorazové odmeny by mali byť vo výške 800 eur, čo predstavuje celkovo sumu 87 miliónov eur.



Bratislava - Časť mimovládnych organizácii by mala byť oslobodená od novej transakčnej dane, ktorú začnú platiť právnické osoby na Slovensku od apríla budúceho roka. Po rokovaní tripartity to povedal minister práce Erik Tomáš a minister financií Ladislav Kamenický.



Bratislava - Ministerstvo dopravy plánuje spojiť Bratislavu a Košice leteckou linkou. Cieľom ministerstva je, aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať koncom marca alebo začiatkom apríla 2025.



Bratislava- V Stupave by mohla v budúcnosti vzniknúť stanica pre vysokorýchlostné vlaky. Ministerstvo dopravy SR ju plánuje financovať z európskych fondov.



Bratislava - Hnutie Slovensko chce zaviesť odvod zo štátneho príspevku pre politické strany. Odôvodnilo to tým, že na konsolidácii verejných financií by sa mali podieľať aj politici.



Bratislava - Opoziční poslanci Národnej rady SR Anna Záborská a Richard Vašečka (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ) navrhujú zaviesť nový štátny sviatok k výročiu Sviečkovej manifestácie. Nový štátny sviatok by nemal byť dňom pracovného pokoja.



Bratislava - Na gastroenterologickej klinike v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke podalo od júla do septembra výpoveď 12 lekárov. Univerzitná nemocnica Bratislava deklaruje, že klinika naďalej pokračuje v činnosti.



Bratislava - Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík očakáva zvýšenie cien zemného plynu pre domácnosti, ktoré plynom aj kúria a ohrievajú teplú vodu na úrovni okolo 400 eur za rok. Domácnosti, ktoré na plyne iba varia by mali platiť ročne o približne 15 eur viac ako doteraz a tie, ktoré varia a ohrievajú plynom vodu o 200 eur.



Bratislava - Eurové vklady obyvateľstva dosiahli podľa štatistík Národnej banky Slovenska ku koncu augusta objem 44,21 miliardy eur, pred rokom to bolo 41,66 miliardy eur.



Bratislava - Priemerná slovenská domácnosť minie na nákup potravín mesačne takmer 20 % výdavkov. Náklady na potraviny a nealkoholické nápoje európskych domácností tvoria pritom podľa údajov Eurostatu v priemere približne 14 % z celkových výdavkov. Na Slovensku máme ôsme najdrahšie potraviny v Európskej únii.



Brusel - Slovensko bude aj naďalej pomáhať Ukrajine. Na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu to uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Sybihom na Úrade vlády SR 18. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian



Brusel - Ministri životného prostredia členských krajín EÚ prijali smernicu, ktorou sa stanovujú aktualizované normy kvality ovzdušia v celej EÚ. Občanom EÚ to umožní domáhať sa náhrady škody na zdraví v prípadoch, keď budú porušené pravidlá EÚ o kvalite ovzdušia.



Berlín - Nemecko má záujem vo veľkej miere prijímať kvalifikovanú pracovnú silu z Indie.



Rím - Talianska loď včera vyrazila do Albánska, aby tam do nových centier pre migrantov odviezla prvú skupinu potenciálnych žiadateľov o azyl zachytených v Stredozemnom mori.

Baku - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila nad domácim Azerbajdžanom 3:1 v zápase C-divízie Ligy národov.

Na snímke Lukáš Haraslín (Slovensko) sa raduje po strelení gólu v zápase 4. kola C-divízie Ligy národov Azerbajdžan - Slovensko 14. októbra 2024 v Baku v Azerbajdžane.
Foto: TASR - Pavel Neubauer