Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 16. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Rozpočet na budúci rok schválila včera vláda bez väčšej diskusie. Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu. Otvorené však naďalej ostávajú dve témy, pomoc s cenami energií a peniaze pre zdravotníctvo. Tie bude potrebné zohľadniť aj pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente.
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) prichádzajú na 55. schôdzu vlády SR v Bratislave 15. októbra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško bude hľadať spôsoby, ako by mohol získať pre rezort viac financií na nové lieky, potreby nemocníc či potreby spojené so starnutím obyvateľstva. Vládou schválený návrh štátneho rozpočtu podľa neho nepokrýva niektoré položky, ktoré sú pre Ministerstvo zdravotníctva SR dôležité. Výdavky na zdravotníctvo by mali v roku 2025 dosiahnuť úroveň 9,6 miliardy eur. Ide o medziročný rast 691 miliónov eur.



Bratislava - Pre atentát na premiéra Roberta Fica odvolali dvoch riaditeľov v rámci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, krajského zástupcu polície v Trenčíne a okresného riaditeľa Policajného zboru v Handlovej.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba má do konca roka predložiť na rokovanie vlády návrh na vytvorenie zásahových tímov pre medveďa hnedého v národných parkoch. Ako prvé zásahové tímy budú zriadené v Tatranskom Národnom parku a v Národnom parku Nízke Tatry.



Bratislava - Ak by splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár predložil správu v podobe, v akej ju prezentoval, ministri za stranu Hlas-SD by mali problém za ňu zahlasovať. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.



Bratislava - Samosprávy avizujú v dôsledku nepriaznivej ekonomickej situácie úsporné opatrenia. Pokiaľ neposkytne štát pomoc, dotknú sa najmä podpory športu a kultúry.



Bratislava - Nerovnosť v odmeňovaní žien a mužov na rovnakých pozíciách je v súčasnosti na úrovni 18,4 %. Z toho vyplýva, že ženy budú pracovať na Slovensku posledné dva mesiace v roku zadarmo.



Bratislava - Juhokórejská spoločnosť Hyundai Mobis investuje do závodu na výrobu komponentov predovšetkým do elektromobilov v Novákoch viac ako 170 miliónov eur a vytvorí pritom 281 pracovných miest. Vláda plánuje podporiť investíciu stimulom okolo 26 miliónov eur.

Na snímke výkonný riaditeľ Hyundai Mobis Lee Gyu Suk počas tlačového vyhlásenia po slávnostnom podpise Memoranda o spolupráci medzi Slovenskou republikou a spoločnosťou Hyundai Mobis v Bratislave 15. októbra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Predseda vlády SR Robert Fico dnes odcestuje na samit Európskej únie v Bruseli.



Kodaň - V Európe je v dobrom stave iba približne tretina povrchových vôd, varovala Európska environmentálna agentúra.



Brusel - Európska komisia navrhne novú legislatívu na zvýšenie počtu deportácií nelegálnych migrantov, uviedla to predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová.



Varšava - Počet migrantov, ktorých môže Poľsko prijať, sa blíži k bodu zlomu. V súčasnosti ich počet dosiahol 2,5 milióna.



Washington - Celkový verejný dlh všetkých krajín v tomto roku prekročí sumu 100 biliónov amerických dolárov (91,62 bilióna eur), čo bude predstavovať približne 93 % hrubého domáceho produktu sveta.



Ženeva - Izrael od začiatku svojej vojenskej operácie proti Hizballáhu v Libanone na konci septembra nariadil evakuáciu viac ako štvrtiny územia Libanonu.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby dodržiaval rozhodnutia OSN. Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi Macron odkázal, že by nemal zabúdať, že Izrael vznikol na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN prijatej v roku 1947.

Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bruselu na tohtotýždňový summit Európskej únie, aby tam predstavil svoj takzvaný víťazný plán na ukončenie vojny s Ruskom.

Washington - Americká vláda verí, že od Izraela získala záruky, že nepodnikne útoky na iránske jadrové alebo ropné zariadenia vo svojej odvete voči Teheránu.



Prešov - Hádzanári Tatrana Prešov prehrali so švajčiarskym majstrom Kadetten Schaffhausen 30:39 v ich druhom zápase v C-skupinr Európskej ligy EHF.
Na snímke zľava Zoran Markovic, Ariel Pietrasik (obaja Schauffhausen) a Igor Karlov (Prešov) počas zápasu 2. kola C-skupiny hádzanárskej Európskej ligy EHF Tatran Prešov - Kadetten Schauffhausen v Prešove 15. októbra 2024.
Foto: TASR - Veronika Mihaliková



Levice – Basketbalisti tímu Patrioti Levice v Európskom pohári FIBA v rámci B-skupiny zvíťazili nad španielskym klubom Casademont Zaragoza 96:80.

Na snímke zľava Njegoš Sikiraš (Levice) a Bojan Dubljevič (Zaragoza) v zápase 2. kola B-skupiny Europského pohára (EP) FIBA v basketbale mužov Patrioti Levice - Casademont Zaragoza v Leviciach 15. októbra 2024.
Foto: TASR - Henrich Mišovič