Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 17. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Opozícia namieta dôveryhodnosť správy Slovenskej informačnej služby o atentáte na premiéra Roberta Fica. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) včera informovala, že požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na kontrolu SIS.

- Predseda vlády SR Robert Fico si žiadnu správu o atentáte na jeho osobu v Slovenskej informačnej službe neobjednal, ani o ňu službu nepožiadal. Premiérovi takéto informácie z dôvodu možného konfliktu záujmov nie sú poskytované. Pre TASR to uviedol riaditeľ služby Pavol Gašpar.

- Premiér Fico poprel, že by si od SIS vyžiadal správu o atentáte na jeho osobu.



Bratislava - Premiér Robert Fico si myslí, že sa v krátkom čase blíži koniec vojny na Ukrajine. Očakáva posun v téme riešenia vojny a čaká tiež, s čím príde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasadnutie Európskej rady v Bruseli, ktoré sa začína dnes.
Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ si podávajú ruky po skončení spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod v pondelok 7. októbra 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc



Košice - Opozičná strana PS kritizuje navrhované rušenie IC vlakov a ministra dopravy Jozefa Ráža vyzýva, aby zvrátil takýto krok.

- Zrušenie IC vlakov je spojené so zavedením tzv. hodinového taktu expresov. "To znamená, že kým dnes medzi západom a východom jazdil vlak každé dve hodiny, po novom bude jazdiť každú hodinu. " uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková.

- Opozičné hnutie Slovensko spustilo petíciu za zachovanie InterCity vlakov.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko podalo včera podnet na Ústavný súd SR týkajúci sa vdovských dôchodkov. Súčasný stav označilo za neférový a diskriminačný.
Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Simona Petrík (Progresívne Slovensko).
Foto: TASR Jaroslav Novák



Bratislava - Skupina koaličných poslancov Národnej rady SR zo Smeru-SD a SNS navrhuje uznesenie k neprimeraným zásahom europarlamentu do práv členských štátov Európskej únie. Kritizuje pritom uznesenie Európskeho parlamentu o začlenení práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ.



Bratislava - Jazykový zákon z dielne Ministerstva kultúry SR je podľa opozičnej SaS nezmyslom a zámer zaviesť pokuty za nepoužívanie kodifikovanej slovenčiny pre právnické aj fyzické osoby nepodporuje.

- Ministerstvo kultúry SR pred niekoľkými dňami informovalo, že zákon o štátnom jazyku je potrebné novelizovať. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečiť účinný štátny dohľad.



Dubové - Regionálna veterinárna a potravinová správa so sídlom v Martine potvrdila v kompetenčnom území Správy Národného parku Veľká Fatra vírus vtáčej chrípky u uhynutej volavky popolavej.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera predstavil svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO.

- Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte vyhlásil, že tzv. víťazný plán, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, je dobrým signálom. V súčasnej situácii ho však ako celok nemôže podporiť.
Nový generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zdravia na tlačovej konferencii v Kyjeve vo štvrtok 3. októbra 2024.
Foto: TASR/AP



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz opätovne zdôraznil svoju ochotu rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine.



Brusel - Ukrajina by chcela pozvánku do Severoatlantickej aliancie dostať skôr, ako americký prezident Joe Biden odíde z Bieleho domu.



Washington - Americký prezident Joe Biden prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 425 miliónov dolárov.



Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes v Bruseli zúčastní na schôdzke ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie.



Brusel — Členské krajiny Severoatlantickej aliancie poskytli Ukrajine čeliacej agresii ruských síl v prvej polovici roku 2024 vojenskú podporu v hodnote 20,9 miliardy eur.



Kyjev - Zapojenie Severnej Kórey do vojny na Ukrajine predstavuje veľkú hrozbu ďalšej eskalácie konfliktu, preto Ukrajina žiada spojencov, aby na to rázne reagovali. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte včera vyhlásil, že prítomnosť severokórejských jednotiek na Ukrajine nemôže potvrdiť ani vyvrátiť.



Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že izraelské jednotky našli pri prehľadávaní základní Hizballáhu v južnom Libanone najmodernejšie ruské zbrane.



Botevgrad - Basketbalisti BC Prievidza zaznamenali v Európskom pohári FIBA druhé víťazstvo, v J-skupine uspeli na palubovke bulharského BC Balkan Botevgrad výsledkom 89:70.



Strassen - Volejbalisti VK Spartak UJS Komárno postúpili do 2. kola Challenge Cup-u. V odvete vyhrali na palubovke luxemburského VC Strassen 2:3