Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. októbra 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezident SR Peter Pellegrini dnes predpoludním oznámi svoje rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík. Ešte predtým sa stretne s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom. Rozhodne sa na základe toho, čo dokáže minister ponúknuť zdravotníkom.
Na snímke prezident Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Martin Baumann



Nitra - Nefunkčný registračný systém na cudzineckej polícii výrazne zasahuje do života ľudí a ich budúcnosti. Počas pracovného výjazdu v Nitrianskom kraji to skonštatoval prezident Peter Pellegrini. Ako upozornil, Nitra má jedno z najväčších percent zahraničných obyvateľov, ktorí sem prišli za prácou alebo kvôli vojne na Ukrajine.



Bratislava - Rozpočet pokrýva viaceré priority Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Medzi ne patrí zvyšovanie kvality vzdelávania na všetkých stupňoch škôl, rozšírenie kompenzačného príspevku či vyššie investície. Výdavky medziročne porastú o vyše jednu miliardu eur.



Bratislava - V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je z pohľadu zelených cieľov viacero opatrení, ktoré sa nepodarí naplniť na 100 % pre nedostatok prostriedkov. Jedným z nich je program Obnov dom. Uviedol to Peter Kmec, podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku.



Bratislava - Mimoriadne rokovanie osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS, ktoré sa má týkať jej činnosti v súvislosti s vyšetrovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica, sa má uskutočniť na budúci týždeň v stredu.



Bratislava - Reformy z plánu obnovy v oblasti justície sú ohrozené. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady SR a bývala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Financie určené na justíciu v štátnom rozpočte sú podľa nej porovnateľné s inými krajinami Európy, apeluje na ich efektívne využitie.



Bratislava - Opozičné Progresívne Slovensko chce presadiť zavedenie príspevku na úhradu nákladov na bývanie, ktorý by nebol viazaný na hmotnú núdzu. Vyzvalo preto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby si osvojil opozičný návrh na zavedenie tohto príspevku.



Bratislava - Trestný rozkaz voči guvernérovi Národnej banky Slovenska a exministrovi financií Petrovi K. vydal sudca nezákonne. Existuje len jeden dôkaz, výpoveď korunného svedka Františka Imreczeho o tom, že sa Peter K. dopustil trestného činu. Uviedol to obhajca Petra K. Ondrej Mularčík.

Na snímke zľava obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter K. (vľavo) a advokát Ondrej Mularčík prichádzajú na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície. Jeden z veterných parkov by mal byť na východnom Slovensku.



Bratislava - Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky.



Budapešť - Maďarská vláda pozorne sleduje možnú novelizáciu slovenského jazykového zákona a očakáva, že nedôjde k oslabeniu práv menšín. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Považská Bystrica - Mesto Považská Bystrica a obce Považskobystrického okresu jednoznačne odmietajú privatizáciu Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici.



Bratislava - Chudoba ohrozovala v minulom roku 17,6 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 943.000 ľudí.



Brno - Masarykova univerzita v Brne udelila čestný doktorát bývalej slovenskej političke a diplomatke Magdaléne Vášáryovej.



Jeruzalem - Izrael včera potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy. Jeho zabitie znamená "začiatok konca" vojny v Gaze, uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.



Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera vyhlásil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí. SR by mala Ukrajine podľa Zelenského pomáhať, inak pocíti, čo všetko môže ruský prezident Vladimir Putin spôsobiť.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) a slovenský premiér Robert Fico si podávajú ruky počas spoločného fotenia pred summitom EÚ v Bruseli 17. októbra 2024.
Foto: TASR/AP



Brusel - Lídri členských krajín EÚ včera v Bruseli ukončili diskusie o Ukrajine bez toho, aby sa hlbšie venovali "plánu víťazstva" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Viacero štátov sa dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025.

- Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby "naliehavo" prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov.



Sofia - Slovenská reprezentantka v boxe Bibiana Lovašová získala bronzovú medailu na majstrovstvách Európy do 22 rokov.



Torremolinos - Slovenská triatlonistka Zuzana Michaličková obsadila 2. miesto v kategórii žien do 23 rokov na finálovom podujatí SP v španielskom Torremolinos.