Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. októbra 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Najväčším problémom vládnej koalície je to, že sa za rok vládnutia nedokázala vyrovnať s režimom rokov 2020 až 2023, povedal minister obrany Robert Kaliňák v diskusnej relácii STVR. "Nezaobídeme sa bez toho, aby sme založili úrad na vyšetrenie zločinov predchádzajúceho režimu," zhodnotil. Poslanec parlamentu za hnutie Progresívne Slovensko Tomáš Valášek konštatoval, že vláda zlyháva a nemôže zhadzovať vinu na svojich predchodcov.

Bratislava - Vystúpenie skupiny poslancov okolo Rudolfa Huliaka z poslaneckého klubu SNS malo za cieľ oslabiť túto stranu v koalícii. V diskusnej relácii TA3 to uviedol podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Bratislava - Strana Hlas-SD vyzvala predsedu SNS Andreja Danka, aby upustil od opakovaných osobných výpadov voči jej ministrom. Predseda národniarov včera kritizoval ministrov koaličného partnera v diskusnej relácii TV Markíza.

Bratislava - Vláda SR napĺňa svoje programové vyhlásenie. Uviedol to podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy. Nevidí dôvod, prečo by nemala vydržať ďalšie tri roky. Podľa exministra spravodlivosti a podpredsedu KDH Viliama Karasa vidieť vo vláde rozvrat, nie systémové riešenia.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú pokračovať v 22. schôdzi už dnes. Prebrať majú opozičný návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Bratislava - Minister zdravotníctva Kamil Šaško nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede. Je však s nimi pripravený naďalej rokovať a verí, že svoje rozhodnutie prehodnotia.

Bratislava - V procese integrácie ukrajinských detí do slovenských škôl sa podarilo dosiahnuť pozitívne zmeny. Od budúceho školského roka sa povinná školská dochádzka bude vzťahovať aj na ukrajinské deti žijúce na Slovensku.

Bratislava - Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ a jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív.

Bratislava - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila, že Slovensko si udržalo rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Prešov - Odvolací proces v prípade daňovej kauzy bývalého prezidenta Andreja Kisku je na Krajskom súde v Prešove naplánovaný na tento štvrtok. Exprezident Kiska spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu.

Modra - V katastrálnom území Modry identifikovali ohnisko vtáčej chrípky. Výskyt nákazy sa týkal drobnochovu.

Budapešť - Maďarská vláda dnes spustí ďalšiu "národnú konzultáciu", ktorej hlavnou otázkou bude ekonomická neutralita Maďarska.

Tbilisi - Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku so ziskom viac ako 54 percent hlasov.

- Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová povedala, že jej vlasť sa stala obeťou "špeciálnej operácie" Ruska, a rovnako ako opozícia odmietla uznať výsledky sobotných parlamentných volieb.

Spojené štáty sa pridávajú k výzvam pozorovateľov na úplné vyšetrenie správ o nezrovnalostiach pri voľbách v Gruzínsku.

Sofia — Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, siedmich za necelé štyri roky.

Vilnius – Víťazom parlamentných volieb v Litve sa stali opoziční sociálni demokrati. Litovská sociálnodemokratická strana ohlásila, že sa bude snažiť vytvoriť koalíciu s dvoma ďalšími opozičnými stranami.

Kyjev – Ruská armáda odvrátila pokus o ďalšie preniknutie ukrajinských síl cez hranicu na juhozápade Ruska.