Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. júla 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová by sa chcela tento týždeň obrátiť na Ústavný súd SR pre protiinflačný balíček. Uviedla to v diskusii so Štefanom Hríbom na festivale Pohoda. Návrh je podľa nej už napísaný. Takisto povedala, že je v kontakte s predstaviteľmi vládnej koalície v súvislosti s aktuálnou politickou krízou. Chce sa stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom, zaujíma sa o to, ako bude zabezpečený riadny chod ústavných orgánov. Termín zatiaľ nešpecifikovala.



Bratislava - Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič pripúšťa, že strana SaS povalí 1. septembra tretiu vládu, ktorej je súčasťou. Podľa neho je plán už dávno urobený. "Ono je za tým určite niečo väčšie, vyššia hra, o čom nikto z nás ani netuší. Dohoda s niekým, komu tretie povalenie vlády SaS-kou mimoriadne vyhovuje," uviedol na sociálnej sieti.

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 87. rokovania vlády SR v Bratislave 28. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík sa má tento týždeň pre koaličnú krízu stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom. Premiérovi chce zároveň dnes, najneskôr zajtra odoslať list s informáciou o odchode SaS z koalície. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.



Bratislava - Špecializovaný trestný súd v Pezinku bude dnes pokračovať v procese v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov.



Bratislava – Dnes bude pokračovať proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. v kauze Gorila na Okresnom súde (OS) Bratislava I.



Bratislava - Na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpilo minulý týždeň 70 úspešných uchádzačov. Nepodarilo sa tak naplniť plánovaných 150 miest, hoci sa prihlásilo vyše 500 záujemcov. Minister obrany Jaroslav Naď vidí dôvod v prísnych kritériách.



Bratislava - Nemocnica Bory plánuje výučbu v rámci pregraduálneho vzdelávania pre študentov lekárskych fakúlt a budúce sestry. Chce tiež akreditovať pracovisko na predatestačnú prípravu. V nemocnici má byť tiež poslucháreň pre 100 študentov. Pri nemocnici má vzniknúť aj zdravotnícky kampus, ktorý má slúžiť ako výučbové a vedeckovýskumné centrum.

Na archívnej snímke z dronu výstavba novej nemocnice v lokalite Bory. Bratislava.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Lieky na predpis je možné vyzdvihnúť v lekárňach vo všetkých krajinách Európskej únie, teda aj z miesta dovolenky. Pripomenul to Štátny ústav pre kontrolu liečiv na sociálnej sieti.



Ľubľana – Slovinská armáda začne tento týždeň odstraňovať ostnatý drôt na hranici s Chorvátskom. Hranica bude chránená inými prostriedkami vrátane zvýšenej prítomnosti polície na hranici a vo vnútrozemí. Armáda denne odstráni asi 200 metrov ostnatého drôtu, celé by to mohlo trvať 150 dní.



Montreal - Kanada uvoľní turbínu pre plynovod Severný prúd 1 s cieľom zabrániť zhoršeniu energetickej situácie v Nemecku. Kyjev však žiada Kanadu, aby turbínu nevracala a naďalej tak uplatňovala sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Oznámil, že ukrajinský plynovodný systém dokáže prepraviť dostatočný objem plynu na vykompenzovanie dodávok cez Severný prúd 1.



Kyjev - Ukrajina obnovuje a rozširuje svoje dosiaľ dlhodobo nepoužívané prístavy na rieke Dunaj v snahe vyviezť tak zo svojho územia obilie v čase, keď Rusko blokuje jej čiernomorské prístavy.



Kyjev - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu.



Aix-en-Provence
- Francúzska vláda sa pripravuje na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Tento scenár považuje v súčasnosti za najpravdepodobnejší. Rusko sa na celkovom dovoze plynu do Francúzska podieľa približne 17 %.



Salzburg - Slovenský tenista Norbert Gombos prehral vo finále antukového challengeru v Salzburgu. V súboji nestačil na Brazílčana Thiaga Monteira, podľahol mu 3:6, 6:7.



Birmingham - Slovenská karatistka Ingrida Suchánková a plutvová plavkyňa Zuzana Hrašková získali bronz na Svetových hrách v neolympijských športoch v americkom Birminghame.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič siedmykrát v kariére triumfoval vo Wimbledone.

Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po jeho výhre nad Austrálčanom Nickom Kyrgiosom vo finále dvojhry mužov na grandslamovom tenisovom turnaji Wimbledon v Londýne 10. júla 2022.
Foto: TASR/AP