Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 12. júla 2022 - 5.45 h.


Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger dostal pozvanie na stretnutie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Presný termín ešte nie je známy.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona o verejnom obstarávaní parlamentu na opätovné prerokovanie. Novela podľa nej významne zasahuje do súčasného mechanizmu ukladania pokút.



Bratislava - Prezidentka včera "s vážnymi výhradami" podpísala zákon o mediálnych službách a zákon o publikáciách. Priznanie práva na vyjadrenie verejným funkcionárom a politikom je podľa nej v rozpore s tým, aké zameranie verejne prezentovala súčasná vláda s jej akcentom na slobodu prejavu a aj verejne deklarovanú podporu novinárom.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrila zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom ich tak po novom nebudú schvaľovať zdravotné poisťovne na výnimky.



Bratislava - Strana SaS je kedykoľvek pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve. Na rokovania chce priniesť aj svoje konkrétne návrhy. Píše sa v liste, ktorý včera adresoval šéf SaS Richard Sulík premiérovi Eduardovi Hegerovi.



Bratislava - Premiér Eduard Heger sa bude usilovať o vyriešenie koaličnej krízy a o pokračovanie štvorkoalície. A to aj napriek tomu, že sa mu nepozdáva konanie predsedu SaS Richarda Sulíka. Premiér o tom napísal na sociálnej sieti po tom, ako Sulík na sociálnej sieti zverejnil list určený predsedovi vlády.



Bratislava - Prezidentský palác sa po prestávke spôsobenej pandémiou znova otvorí verejnosti. Deň otvorených dverí sa uskutoční v piatok 15. júla.



Praha - Minister vnútra Roman Mikulec podpísal dohodu s litovskou ministerkou vnútra Agné Bilotaité o vyslaní litovských policajtov na Slovensko. Policajti z Litvy majú na Slovensku pomôcť pri ochrane verejného poriadku a bezpečnosti na hranici s Ukrajinou.



Bratislava - Do roku 2024 by sa mal počet príslušníkov Ozbrojených síl SR zvýšiť na 17.000. K súčasným 14.100 vojakom by tak malo pribudnúť celkovo 3000 ďalších, z toho tento rok sa plánuje zvýšenie o 880.



Bratislava - Exstarosta obce Dolný Chotár František Dora st. ide na 25 rokov do väzenia. Najvyšší súd potvrdil vlaňajšie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho uznal za vinného z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti.

Na archívnej snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Londýn – Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany, ktorý následne prevezme aj post premiéra, bude oznámené 5. septembra.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, ktorý uľahčí získanie ruského občianstva obyvateľom celej Ukrajiny.



Kyjev - Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov oznámil, že odovzdá svoje mediálne impérium Media Group Ukraine štátu. Urobí tak v súlade s novým zákonom, ktorý je zameraný na obmedzenie moci oligarchov na Ukrajine.



Washington - Irán plánuje dodať Rusku stovky dronov schopných niesť zbrane, ktoré budú následne použité na Ukrajine.



Washington - Americký prezident Joe Biden včera odhalil prvý farebný záber teleskopu Jamesa Webba, ktorý zachytáva tisícky vesmírnych galaxií. NASA dnes zverejní aj ďalšie štyri zábery zhotovené týmto teleskopom, ktorý bol vypustený do vesmíru vlani v decembri.

Tento obrázok poskytnutý NASA v pondelok 11. júla 2022 ukazuje kopu galaxií SMACS 0723 zachytenú vesmírnym teleskopom Jamesa Webba.
Foto: TASR/AP


Kyjev – Holandsko poskytne ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej armáde ďalšie delá s dlhým dostrelom a tiež balík pomoci vo výške 200 miliónov eur.



Luxemburg - Populácia Európskej únie sa už druhý rok po sebe zmenšuje. Počet obyvateľov 27 členských krajín Únie bol v januári tohto roka 446,8 milióna, za uplynulý rok klesol o 172.000. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnil Štatistický úrad EÚ.



Londýn – Ukrajina zhromažďuje miliónové bojové sily vybavené západnými zbraňami s cieľom opätovne dobyť juh krajiny obsadený ruskou armádou.



Washington - Odborníkov znepokojuje nový vysoko nákazlivý omikronový subvariant BA.2.75, ktorý sa výrazne šíri v Indii a vyskytol sa už aj v iných krajinách. Podľa vedcov je schopný obísť imunitu nadobudnutú vakcináciou či prekonaním infekcie.