Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. júla 2022 - 5.45 h.



Bratislava Dôchodky sa od januára budúceho roka zvýšia o 11,8 percenta, čo znamená v priemere 69 eur mesačne. Uviedol to premiér Eduard Heger na sociálnej sieti s tým, že vo valorizácii dôchodkov sa už prejaví prudký rast cien v prvom polroku 2022.



Bratislava - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková podpísali včera deklaráciu o prehĺbenom dialógu medzi Slovenskou republikou a Nemeckom na roky 2022 až 2024. Na základe deklarácie Slovensko a Nemecko do konca roka prijmú akčný plán, ktorý sa bude týkať jednotlivých oblastí spolupráce.



Bratislava - Prezidentku Zuzanu Čaputovú včera vypočúvali v súvislosti s májovým protestom opozičného Smeru-SD v Nitre, ktorý vyústil do vulgárnych útokov na jej adresu.



Bratislava – Rezort spravodlivosti navrhuje zlepšiť podmienky pre odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody. Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Slovensko vyslalo do Česka hasičov na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko.



Bratislava - Najvyšší súd vymeral Romanovi Červenkovi zo zločineckej skupiny kolotočárov 12-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.



Bratislava - Kandidátmi na generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky sú Vladimír Puchala, Rastislav Borsík a Pavol Pavlík. Ich verejné vypočutie sa uskutoční 24. augusta.



Martin – Polícia vyšetruje masívny úhyn rýb na rieke Turiec. Enviropolicajti už začali trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Varín - K vtáčím druhom na Slovensku pribudol úplne nový, doposiaľ nepozorovaný vták, lastovička skalná. Ide o ornitologickú raritu roka na Slovensku.



Brusel - Členské štáty Európskej únie sa dohodli na pravidlách zníženia spotreby zemného plynu počas nadchádzajúcej zimnej sezóny. Dôvodom je rastúce riziko výrazných obmedzení v dodávkach plynu z Ruska.



Berlín - Nemecko dodalo Ukrajine už aj salvové raketomety typu Mars II. Oznámila to nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Berlín ukrajinským silám doručil tiež tri samohybné húfnice typu PzH 2000.



Varšava - Poľsko ponúkne domácnostiam jednorazovú platbu vo výške 3000 zlotých (637,21 eura), aby im pomohlo zvládnuť rastúce náklady na uhlie, keďže ceny energií prudko stúpajú v dôsledku vojny na Ukrajine.



Záhreb V Chorvátsku slávnostne otvorili nový Pelješacký most spájajúci južnú časť jeho jadranského pobrežia so zvyškom krajiny.

Na leteckej snímke nový Pelješacký most v obci Komarna na juhu Chorvátska v utorok 26. júla 2022. Chorvátsko v utorok večer 26. júla slávnostne otvorí svoj dlho očakávaný most spájajúci južnú časť jeho jadranského pobrežia so zvyškom krajiny, a to obídením úzkeho pásu územia Bosny a Hercegoviny.
Foto: TASR/AP


Londýn - Britský premiér Boris Johnson udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému cenu sira Winstona Churchilla za vodcovstvo.



Londýn - Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnia v dňoch 30. augusta až 5. septembra strategické cvičenia Východ-2022. Okrem jednotiek Východného vojenského okruhu budú do cvičenia zapojené aj vojenské kontingenty iných štátov. Ruské ministerstvo obrany nespresnilo, o ktoré krajiny pôjde.



Washington - Americký exprezident Donald Trump sa včera prvýkrát od svojho odchodu z Bieleho domu pred 18 mesiacmi vrátil do Washingtonu a vystúpil tam s prejavom, v ktorom naznačil, že v roku 2024 sa bude možno opäť uchádzať o prezidentský úrad.

Na snímke z 22. júla 2022 Donald Trump.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na sprísnenie protiruských sankcií v reakcii na zníženie dodávok plynu zo strany Ruska. Vo videopríhovore zverejnenom na sieti Facebook uviedol, že Rusko zámerne obmedzuje dodávky zemného plynu, aby vyvolalo v Európe "cenový teror".



Eisenstadt - Slovenský šprintér Ján Volko vyhral včera v Eisenstadte na pretekoch s názvom "Last Call to Munich" beh na 200 m časom 20,90 sekundy.



Bratislava - Futbalisti Viktorie Plzeň sa prebojovali do 3. predkola Ligy majstrov. Po triumfe 2:1 na pôde HJK Helsinki deklasovali vo včerajšej domácej odvete fínskeho súpera 5:0. V drese Plzne nastúpil v 77. minúte slovenský legionár Matej Trusa.