Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. júla 2022 - 5.45 h.



Budapešť/Bratislava - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok odmieta tvrdenia Budapešti, že v otázke rusko-ukrajinskej vojny sa Česko a Slovensko chcú zapáčiť Európskej únii. Zároveň dodal, že postojom z Budapešti rozumie čoraz menej.



Praha - České ozbrojené sily budú od septembra minimálne do konca budúceho roka pomáhať s ochranou vzdušného priestoru Slovenska.



Ružomberok - Pri hasení požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko by mohol pomôcť aj vrtuľník slovenských ozbrojených síl. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď.



Bratislava - Po tom, čo ruský Gazprom znížil dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1 na 20 percent jeho kapacity, výpadok pocítil aj Slovenský plynárenský priemysel.



Kyjev - Ukrajina zvýši svoj export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Kyjevu. V pravidelnom večernom prejave k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Praha - Česká vláda schválila zvýšenie schodku štátneho rozpočtu o 330 miliárd českých korún (viac ako 13 miliárd eur).



Kyjev - V súvislosti s podpísaním dohody o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov na vývoz obilia sa obnovili práce v prístave v Odese, Čornomorsku a v prístave Pivdennyj.



Istanbul - Turecko otvorilo v Istanbule koordinačné centrum, ktoré bude zabezpečovať obnovenie vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.



Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, že v najbližších dňoch absolvuje telefonát so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Pôjde o ich vôbec prvý rozhovor od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.



Peking - Čína znovu upozornila, že Spojené štáty budú "niesť všetku zodpovednosť" za prípadnú návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťiena.



Berlín - Viac ako 1000 letov nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa bolo zrušených z dôvodu štrajku zamestnancov tejto spoločnosti. Zhruba 134.000 cestujúcich tak muselo zmeniť alebo úplne zrušiť svoje plánované cesty.



Londýn - Železničnú dopravu v Británii ochromil štrajk, do ktorého sa zapojilo približne 40.000 zamestnancov požadujúcich zvýšenie miezd a zlepšenie pracovných podmienok.

Na snímke členovia odborového zväzu železníc, námornej dopravy a dopravy (RMT) hliadkujú pred železničnou stanicou Liverpool Lime Street počas štrajku v Liverpoole v stredu 27. júla 20222.
Foto: TASR/AP


Moskva - Pri explózii výbušného zariadenia v okupovanom juhoukrajinskom meste Cherson zahynul príslušník polície a ďalší policajt utrpel zranenia. Podľa ministerstva obrany v Kyjeve bombu odpálilo ukrajinské hnutie odporu.



Washington - Americké úrady vzniesli 117 obvinení voči mladíkovi, ktorý 4. júla strieľal na účastníkov osláv Dňa nezávislosti na predmestí Chicaga. Streľba si vyžiadala sedem obetí na životoch a desiatky zranených.



Madrid - Kolumbijská speváčka Shakira pôjde v Španielsku pred súd. Odmietla totiž dohodu so španielskou prokuratúrou, ktorá ju viní z únikov na daniach vo výške 14,5 milióna eur.



Bratislava - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa neprebojovali do ďalšej kvalifikačnej fázy Ligy majstrov. V domácej odvete 2. predkola prehrali s Ferencvárosom Budapešť 1:4 a nevyužili náskok 2:1 z minulotýždňového úvodného stretnutia v Maďarsku. Úradujúci slovenský šampión sa presunie do 3. predkola Európskej ligy, kde bude jeho súperom Olympiakos Pireus.

Na snímke brankár Ferencvárosu Dénes Dibusz inkasuje gól po hlavičke hráča Slovana Vernona De Marca (nie je na snímke), vpravo sa prizerá Slovanista Juraj Kucka počas odvetného zápasu 2. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Ferencváros Budapešť v Bratislave v stredu 27. júla 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Augsburg - Slovenskí kanoisti získali striebro v 3xC1 na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome. Matej Beňuš, Marko Mirgorodský a Alexander Slafkovský spravili v augsburskom kanáli jednu chybu a na víťazných Slovincov stratili 2,94 sekundy.



Banská Bystrica - Slovensko získalo na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici prvú medailu. Zaslúžil sa o ňu plavec Samuel Košťál, ktorý vo včerajšom finále na 200 m motýlik finišoval na bronzovej priečke v osobnom rekorde 2:02,84.