Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 23. augusta 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Eduard Heger naďalej tvrdí, že riešením krízy medzi vládnymi predstaviteľmi by bol odchod šéfa SaS Richarda Sulíka a lídra OĽANO Igora Matoviča z koaličných rád. Zopakoval, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorú tvorí štvorkoalícia.



Bratislava - Úpravou paragrafu 363 Trestného poriadku chce OĽANO prispieť k obnove dôvery v právny štát. Poslanci Národnej rady Milan Vetrák a Lukáš Kyselica predkladajú novelu, ktorá má byť základnou zmenou a má obmedziť využitie paragrafu na najzávažnejšie prípady a pochybenia. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v reakcii skonštatoval, že zmena paragrafu 363 Trestného poriadku sa už stala témou výlučne politickou, a nie odbornou.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala včera dvoch rektorov vysokých škôl. Katolícku univerzitu v Ružomberku povedie Jaroslav Demko a rektorom Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave bude Peter Šimko.

Na snímke Jaroslav Demko (vľavo), ktorého prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala za rektora Katolíckej univerzity v Ružomberku v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 22. augusta 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Podnikom a ani domácnostiam nechce vláda kompenzovať vysoké ceny energií cez tzv. kurzarbeit, ale cez nejakú inú schému, o ktorej ešte bude diskutovať. Uviedol to minister práce Milan Krajniak po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady.



Bratislava - Na Slovensku zrejme nie sú medvede premnožené. Odhad početnosti západokarpatskej populácie medveďa je 1056 jedincov. Vyplýva to z predbežnej DNA analýzy, ktorú robila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky s nezávislými expertmi z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe.



Kyjev - Ukrajina a niekoľko členských štátov Európskej únie založili takzvanú Kyjevskú iniciatívu na posilnenie svojej regionálnej spolupráce, oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzi účastníkmi tejto iniciatívy vymenoval susedné štáty Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko, ako aj pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litvu.



Washington - Spojené štáty majú spravodajské informácie, že Rusko plánuje čoskoro spustiť nové útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a jej vládne zariadenia.



Moskva - Vysokopostavený ruský diplomat Gennadij Gatilov vylúčil v rozhovore pre noviny Financial Times možnosť diplomatického riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Rusko podľa jeho slov zároveň očakáva, že konflikt na Ukrajine sa predĺži.



Madrid - EÚ bude rokovať o začatí rozsiahlej výcvikovej operácie pre ukrajinských vojakov, ktorá by sa uskutočnila v štátoch susediacich s Ukrajinou.



Washington - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane v októbri najvyššie občianske vyznamenanie USA, Medailu slobody.

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty odmietli požiadavku Ukrajiny zaviesť plošný zákaz vydávania víz pre Rusov.



Moskva - Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila Ukrajinu, že stojí za sobotňajším výbuchom auta v Moskve, pri ktorom zahynula novinárka Daria Duginová. Ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak poprel účasť Kyjeva na atentáte.

Na videosnímke vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta novinárky a politologičky Darii Duginovej 21. augusta 2022 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala členské krajiny EÚ, aby investovali do obnoviteľných zdrojov energie. Vyzvala aj európske domácnosti, aby elektrické spotrebiče nahradili za účinnejšie.



Tallinn - Na ôsmy balík sankcií proti Rusku vyzval EÚ estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.



Moskva - Európa čelí ďalším problémom pri dodávkach energií z Ruska. Tentoraz pre poškodenie ropovodného systému, ktorý prepravuje ropu z Kazachstanu cez Rusko do európskych krajín.



Paríž - Francúzska spoločnosť TotalEnergies a talianska Eni oznámili objav veľkého ložiska zemného plynu pri pobreží Cypru. Je to už tretí objav ložiska plynu v cyperských vodách.



Washington - Popredný americký imunológ a hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci oznámil, že v decembri po viac ako 50 rokoch v službách vlády USA odstúpi zo svojich funkcií.



Moskva - V ruskej Riazanskej oblasti, približne 200 kilometrov juhovýchodne od Moskvy, bol včera vyhlásený výnimočný stav pre rozsiahle lesné požiare. Horí okolo 9000 hektárov.



Bratislava - Slovenská reprezentantka v strelectve Danka Barteková má za sebou úspešné vystúpenie na podujatí Italian Open Emir Cup. Získala dve zlaté medaily a jednu striebornú.