Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava – Spustenie správneho súdnictva v Bratislave by nemalo byť ohrozené. V rozhovore pre TASR to uviedol dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Správne súdy v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach by mali začať vykonávať svoju činnosť od júna 2023.



Bratislava - Opozičná SaS dosiahla, čo chcela, išlo jej o odstavenie lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. V rozhovore pre TASR to povedal šéf SaS Richard Sulík. S premiérom Eduardom Hegerom sa bude rozprávať o novej väčšine 76 poslancov, ak ho osloví. Sulík nechcel povedať, aké podmienky bude mať SaS na prípadnú podporu zrekonštruovanej vlády. Je pripravený diskutovať o predčasných voľbách. Ich termín predpokladá na september.



Bratislava - Ani rekonštruovaná vláda, ani úradnícka vláda nikdy nedostanú podporu mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Pre TASR to uviedol jej líder Peter Pellegrini. Tvrdí, že to nebude vláda s mandátom od občanov. Nerozumie postoju SaS. Po páde vlády treba podľa Pellegriniho dosiahnuť predčasné voľby, a nie ju "kriesiť".
Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini sedí v pléne parlamentu pred hlasovaním o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Bratislave v utorok 13. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Vzdelávanie v pomaly sa končiacom roku 2022 zostalo ako priorita len na papieri. V hodnotení roka to pre TASR uviedol podpredseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jozef Habánik (Smer-SD). Až štrajk, hrozba zatvorenia škôl a odchod kvalifikovaných ľudí donútili vládu urobiť platovú inventúru, valorizovať platy v školstve a rešpektovať kolektívne vyjednávanie.



Bratislava - Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. Peniaze rezort obrany okamžite používa na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily SR.



Bratislava – Na európskej úrovni existuje presvedčenie, že právny štát je v Slovenskej republike rešpektovaným princípom, ktorý sa premieta do praxe a života celej spoločnosti. Pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky to uviedol predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Ján Mazák.



Bratislava - S fungovaním demokracie na Slovensku je spokojných 38 percent dospelej populácie. Naopak, 57 percent deklaruje nespokojnosť. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median.



Bratislava – Výška verejného dlhu v prepočte na obyvateľa sa počas posledných rokov zvýšila na očakávaných približne 12.200 eur v roku 2022 z 8415 eur v roku 2020. Upozornil na to Inštitút pre výskum sociálno ekonomických rizík a alternatív.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin zakázal vývoz ropy do krajín, ktoré uplatňujú cenový strop na ruskú ropu. Zákaz má platiť 5 mesiacov od 1. februára 2023 do 1. júla 2023.



Berlín – Nemecká vláda tento rok schválila vývoz zbraní a vojenského vybavenia za najmenej 8,35 miliardy eur. Ide o druhú najvyššiu ročnú sumu v dejinách krajiny.



Kyjev — Spojené štáty spustili osobitný plán na uvedenie systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajine do prevádzky za "necelých šesť mesiacov", hoci výcvik na jeho obsluhu trvá obvykle rok.



Berlín - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach včera odmietol šíriace sa požiadavky na zrušenie protipandemických opatrení po tom, čo najznámejší virológ v Nemecku Christian Drosten vyhlásil, že podľa jeho úsudku sa už pandémia skončila.



Semmering - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila vo včerajšom obrovskom slalome Svetového pohára 2. miesto. V rakúskom Semmeringu triumfovala s náskokom 13 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová. Na tretej pozícii skončila líderka v hodnotení disciplíny Marta Bassinová z Talianska.
Na snímke zľava druhá slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazná Američanka Mikaela Shiffrinová a tretia Marta Bassinová z Talianska po 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu v utorok 27. decembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Moncton - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vstúpili neúspešne do MS v kanadskom Monctone. Vo svojom prvom zápase podľahli včera finalistom z predošlého šampionátu z Fínska 2:5.

Slovenský brankár Patrik Andrisík (vpravo) inkasuje gól v zápase základnej B-skupiny Fínsko - Slovensko na MS hráčov do 20 rokov v kanadskom Monctone v utorok 27. decembra 2022. Uprostred sa prizerá hokejista Fínska Oliver Kapanen, vľavo Slovák Maxim Štrbák.
Foto: TASR/AP