Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. februára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívi dnes a zajtra viacero miest a obcí na Spiši. Po rozlúčke s českým prezidentom Milošom Zemanom na Štrbskom Plese sa slovenská hlava štátu dnes podvečer presunie do Levoče.



Vysoké Tatry - Český prezident Miloš Zeman pricestoval včera popoludní na popradské letisko. Dnes ho čaká rozlúčková návšteva Slovenska. Spoločné rokovanie hláv štátov SR a ČR sa uskutoční dnes predpoludním. Návšteva českého prezidenta by mala trvať tri dni, okrem Čaputovej sa Zeman stretne s exprezidentmi SR či s dočasne povereným slovenským premiérom Eduardom Hegerom.



Ankara - Záchranári v Turecku a Sýrii počas dnešnej mrazivej noci vlastnými rukami prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili včerajšie ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov. Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa vyšplhal nad 4300.



Bratislava - Slovensko sa zapojí do pomoci Turecku po ničivom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí. Do Turecka odcestovalo včera v noci desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami.

Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana v pondelok 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman rokoval so zástupcami podnikateľov o podmienkach novej výzvy rezortu hospodárstva na kompenzáciu cien energií určenej pre väčšie podniky a podniky náročnejšie na energiu.



Bratislava - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny pomohli minulý rok sociálnymi dávkami na Slovensku v celkovej výške 1,8 miliardy eur. Za celý rok podporili pomocou v hmotnej núdzi približne 224.000 ľudí.



Bratislava - Slovenská katolícka charita vyhlásila celonárodnú zbierku na pomoc Turecku a Sýrii po ničivých zemetraseniach. Ľudia môžu posielať finančnú pomoc prostredníctvom stránky alebo účtu SKCH.



Oslo - Nórska vláda vypracovala päťročný plán pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 75 miliárd nórskych korún (7,27 miliardy eur). Plán počíta aj s pomocou pre iné štáty, najmä z tzv. globálneho juhu, ktoré zasiahla vojna na Ukrajine.



Varšava - Poľská armáda v rámci vojenského cvičenia umiestnila do Varšavy batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.



Varšava - Poľsko buduje najsilnejšiu armádu v Európe. Vyhlásil to minister obrany Mariusz Blaszczak. Poľsko plánuje zvýšiť počet vojakov v armáde na najmenej 300.000 a bude ich podporovať územná obrana zložená z 50.000 ľudí.



Ženeva Generálny tajomník OSN António Guterres sa obáva, že pravdepodobnosť ďalšej eskalácie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou by mohla svet nasmerovať k "rozsiahlejšej vojne". Uviedol to na pôde Valného zhromaždenia OSN.

Na snímke v popredí generálny tajomník OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP


Brusel - EÚ by mala byť úprimná a otvorená a pripustiť, že ploty (na hraniciach) fungujú a nemali by byť zo strany Európskej komisie odsudzované. Grécky minister zodpovedný za európske záležitosti Miltiadis Varvitsiotis to uviedol v súvislosti so zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

- Európska komisia pri ochrane vonkajších hraníc EÚ uprednostňuje pred výstavbou fyzických bariér riešenia technického charakteru. Po fyzických bariérach volajú niektoré členské štáty. Vyplynulo to z vyjadrenia podpredsedu EK Maroša Šefčoviča pre TASR po včerajšom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.



Amsterdam - Šéf holandskej diplomacie, podpredseda vlády a líder koaličnej strany Kresťanskodemokratická výzva Wopke Hoekstra sa netají plánmi znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. Branná povinnosť v Holandsku bola zrušená pred viac ako 25 rokmi. Do ozbrojených síl alebo do sociálnej služby v prospech spoločnosti by malo vstúpiť viac ako 200.000 mladých ľudí.



Hongkong - V Hongkongu sa včera začal najväčší súdny proces týkajúci sa národnej bezpečnosti, v ktorom je 47 prodemokratických predstaviteľov obžalovaných z pokusu o zvrhnutie miestnej vlády.



Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič figuruje na čele rebríčka ATP. Zo Slovákov je najvyššie Alex Molčan, ktorý sa posunul z 55. na 52. pozíciu. Norbert Gombos sa posunul na 121. miesto.