Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. februára 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč vyzýva na rokovanie naprieč koalíciou i opozíciou o schválení termínu predčasných volieb na jún. "Uznesením by sme zrušili septembrový termín a schválili nový júnový," uviedol pre TASR.

- Ak by jeden z bývalých koaličných partnerov - OĽANO alebo SaS - zmenil názor na termín predčasných volieb a bol by za júnový termín, hnutie Sme rodina by návrh podporilo. OĽANO aj SaS diskusiu o novom termíne predčasných volieb nepripúšťajú, v stanoviskách pre TASR sa zhodli, že termín je už určený.



Bratislava - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď požiadal koaličných partnerov, aby sa v Národnej rade dnes nerokovalo o možnosti darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu. Odôvodňuje to svojou neúčasťou pre rokovanie v Bruseli. Deklaroval tiež, že Slovensko nedodá Ukrajine stíhačky bez prerokovania v parlamente.

- Pri téme darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine treba najskôr vyriešiť, či má na to dočasne poverená vláda legitimitu, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Následne podľa neho môžu o otázke diskutovať koaliční partneri. Odmieta, aby Slovensko poskytlo stíhačky zadarmo.



Praha - Po zrušení dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom udržiava česká polícia v prihraničnej oblasti "zvýšený dohľad". V rámci spolupráce so slovenskými kolegami kontroluje aj vlakovú stanicu Kúty či diaľnicu D2, kde zastavuje vytypované vozidlá.

Na snímke príslušníci českej polície počas policajnej kontroly na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín vo štvrtok 29. septembra 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava – Niekoľkí poslanci Národnej rady Slovenskej republiky vyzvali Slovenský olympijský a športový výbor, aby vyslovil nesúhlas s účasťou ruských a bieloruských športovkýň a športovcov na olympijských hrách 2024 v Paríži.



Bratislava - Banky pôsobiace na Slovensku môžu mať ročne o 1,125 miliardy eur menej na poskytovanie úverov. Dôvodom je diskutované dodatočné zdanenie bánk, upozornila Slovenská banková asociácia.

- Hnutie Sme rodina nebude podporovať, aby sa v rámci novely zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov obnovil aj bankový odvod, ak to nebude nevyhnutné.



Bratislava - Od zajtra začnú rodiny na Slovensku dostávať na účty výrazne zvýšený prídavok na dieťa v sume 60 eur. Poštou začnú tieto príspevky chodiť od 20. februára.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlasuje prvé výzvy z nových eurofondov. Na projekty v pohraničí s Poľskom z nich pôjde 41 miliónov eur.



Košice – V Košiciach môže byť dnes mestská hromadná doprava paralyzovaná. Dôvodom je neobmedzený ostrý štrajk, ktorý vyhlásili odborári pri Dopravnom podniku mesta Košice.

Na snímke odstavené električky na konečnej pri Kostolianskej ceste v Košiciach 22. mája 2019.
Foto: TASR - Roman Hanc


Brusel - Slovenská ekonomika bude rásť rýchlejšie, ako sa doteraz očakávalo, a to aj vďaka vládnym opatreniam na zníženie vplyvu rastúcich cien energií na domácnosti a podniky. Naznačili to zimné predbežné ekonomické prognózy pre krajiny EÚ, ktoré zverejnila Európska komisia.



Budapešť - Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územia a kapacity na mierové rokovania medzi stranami bojujúcimi na Ukrajine.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda podnikne pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena "diplomatický útok" a stretne s poprednými predstaviteľmi viacerých európskych krajín vrátane Slovenska. Dnes bude prostredníctvom videohovoru rokovať so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Biden do Poľska zavíta 20. februára a strávi tam dva dni.

Poľský prezident Andrzej Duda.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká armáda začala s výcvikom ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2, ktoré Kyjev považuje za kľúčové v boji s Ruskom.



Budapešť - Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky otvoril včera v Budapešti náborovú kampaň ozbrojených síl, ktorá bude trvať niekoľko mesiacov.



Brusel - Severoatlantická aliancia plánuje zvýšiť svoje zásoby munície, ktoré sa vyčerpávajú v súvislosti s podporou poskytovanou ukrajinským silám v boji proti ruskej agresii.



Moskva - Ruská armáda stavia vodovodné potrubie, ktoré má prepojiť ruskú Rostovskú oblasť s okupovaným východoukrajinským Donbasom.



Kišiňov - Moldavská prezidentka Maia Sanduová varovala obyvateľov pred novými pokusmi Ruska narušiť politickú situáciu v krajine.