Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. apríla 2023 - 5.45 h.

Brusel - Slovensko presadzuje európske riešenie problémov, ktoré na jednotnom trhu EÚ spôsobili lacnejšie agrovýrobky z Ukrajiny. Uviedol to dočasne poverený minister pôdohospodárstva SR Samuel Vlčan po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Luxemburgu. "Len pri obilninách a spracúvaní olejnín sú straty slovenských poľnohospodárov okolo 200 miliónov eur, " opísal situáciu.

- Komisia naznačila, že vyplatenie pomoci z druhého kompenzačného balíka vo výške 100 miliónov eur pre päť krajín EÚ a prijatie ďalších podporných opatrení bude podmienené jednostranným stiahnutím zákazu dovozov a zárukami týchto krajín, že v budúcnosti podobné zákazy nezavedú.

- Dovozy lacného ukrajinského obilia spôsobujú poľnohospodárom z V4 výrazné problémy. Jediným efektívnym riešením zložitej situácie je znovuzavedenie dovozných ciel a kvót na ukrajinské agrokomodity. Zhodli sa na tom zástupcovia agropotravinárskych samospráv krajín V4.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart zvoláva mimoriadne rokovanie, na ktorom chce vidieť výsledky všetkých kontrol vykonaných v nadväznosti na kauzu s ukrajinským obilím a výrobkami z neho.



Bratislava – Nízkopríjmové domácnosti, ktoré vlani nedostali inflačnú pomoc, by mali mať nárok na jednorazovú dotáciu 100 eur. Zároveň môžu dostať niektoré rodiny so školopovinnými deťmi jednorazovú dotáciu 160 eur. Vyplýva to z novely nariadenia vlády SR z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, o ktorej má dnes rokovať vláda.



Praha - Slovensko chce byť pri tom, keď sa začne povojnová obnova Ukrajiny. Uviedol to v Prahe predseda Národnej rady SR Boris Kollár po stretnutí s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom, ktorý mu podľa jeho slov prisľúbil, že Slovensko z tohto procesu nevynechajú.

- Ukrajina sa bude snažiť o "úplnú prestavbu" šiestich miest a obcí, ktoré ťažko poškodila ruská agresia. Urobí to v rámci nového rekonštrukčného programu, ktorý oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.



Bratislava - Daň z pridanej hodnoty na základné potraviny by sa mala znížiť na 5 percent a maximálna obchodná prirážka u týchto potravín na úroveň 40 percent. Vyplýva to z návrhu novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý do parlamentu predložil nezaradený poslanec Miroslav Suja.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Opozičná strana Smer-SD plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá by sa mala venovať zdražovaniu potravín.



Bratislava - Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod hranicu 95 percent. Nedosahuje úroveň zabezpečujúcu kolektívnu imunitu na celonárodnej úrovni.



Bratislava - Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner včera v Bratislave ocenil spoluprácu so Slovenskom v boji proti nezákonnej migrácii a označil ju za nebyrokratickú a zmysluplnú.



Demänovská Dolina – V Demänovskej doline má vyrásť deväťpodlažný hotel. Upozornili na to aktivisti s tým, že stavba prekryje výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Postup okolo vydania súhlasného stanoviska k stavbe tohto hotela preskúma dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.



Rimavská Sobota - Do štátom pripravovaného priemyselného parku v Rimavskej Sobote by mal prísť nemecký investor pôsobiaci v oblasti elektrotechniky. Plánuje vytvoriť vyše 480 pracovných miest.



Bratislava – V Bratislavskom kraji by mohli pribudnúť dve nové železničné trate, a to z Vajnôr do Pezinka a z Lamača do Lozorna. Ministerstvo dopravy SR, Železnice Slovenskej republiky a Bratislavský samosprávny kraj by mali pri ich budovaní spolupracovať.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Miloslav Havrila, dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba po podpise Memoranda o spolupráci medzi rezortom dopravy, ŽSR a BSK o výstavbe dvoch nových železničných tratí 25. apríla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Štrasburg - Parlamentné zhromaždenie Rady Európe vyzvalo Medzinárodný olympijský výbor, aby vylúčil ruských a bieloruských športovcov z olympijských hier v Paríži.



Porrentruy - Slovenskí hokejisti obsadili na MS do 18 rokov v A-skupine 3. miesto, vo štvrťfinále sa zajtra stretnú s Fínskom.