Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. mája 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Členstvo v Európskej únii prináša Slovensku mnohé praktické benefity aj miliardové investície. Pri príležitosti včerajšieho 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Hlava štátu skonštatovala, že nemusíme bezvýhradne súhlasiť so všetkým, no podstatné je, že EÚ spolutvoríme a sedíme za stolom ako rovnoprávny člen.

- Slovensko za posledné roky dokázalo, že nie je len mladším súrodencom ostatných členských krajín. Je rovnocenným partnerom s konkrétnymi riešeniami, ako prispieť k silnej a odolnej Európskej únii. Uviedol včera dočasne poverený premiér Eduard Heger pri príležitosti 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ.



Bratislava - Viaceré profesie stále čakajú na lepšie ohodnotenie a spoločenské uznanie. Upozornila na to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti včerajšieho Sviatku práce. Ten nám podľa jej slov pripomína právo človeka pracovať v dôstojných podmienkach a za spravodlivú odmenu.



Bratislava - Bezpečnostná rada SR bude mať nový výbor pre hybridné hrozby. Vyplýva to z novely zákona o fungovaní BR SR v čase mieru, ktorá nadobudla účinnosť.



Bratislava - Počas celého mája sa uskutočnia zápisy detí do materských škôl. Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov do 31. augusta 2023 (vrátane), je predprimárne vzdelávanie povinné.



Bratislava - Opozičné strany Smer-SD aj SaS majú ambíciu vyhrať septembrové parlamentné voľby. V diskusnej relácii televízie Markíza to uviedli predseda SaS a poslanec Národnej rady SR Richard Sulík a podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD).



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v apríli, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 17,7 percenta hlasov. Nasledovali by Hlas-SD (17 percent) a Progresívne Slovensko (13,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre TV Markíza. Štvrtá v poradí by skončila Republika (9,8 percenta), za ňou by nasledovalo hnutie Sme rodina (6,1 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj KDH (6 percent), OĽANO (5,6 percenta) a SaS (5,2 percenta).



Bratislava - Počet úmrtí na invazívne meningokokové ochorenia, ako sú meningitída či sepsa, v posledných rokoch pribúda. Účinnou prevenciou je očkovanie. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa majú po mesačnej prestávke vrátiť dnes na ďalšiu riadnu schôdzu. Ešte pred ňou má byť mimoriadne rokovanie o cenách potravín.



Moskva - Zakladateľ ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že podľa jeho názoru sa ukrajinský protiútok začne do 15. mája, pretože dovtedy prestanú silné dažde a pôda bude dostatočne suchá na to, aby sa tanky a delostrelectvo mohli po nej presúvať.



Moskva - Ruská armáda tvrdí, že pri útoku na železničnú stanicu pri východoukrajinskom meste Kramatorsk zničila asi 200 ton munície určenej pre ukrajinskú armádu.



Bachmut - Kľúčová zásobovacia trasa vedúca do bojmi zničeného východoukrajinského mesta Bachmut zostáva naďalej pod kontrolou Kyjeva, uviedla ukrajinská armáda.

Dym stúpa z budov počas bojov v ukrajinskom meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 26. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Spojené štáty od 12. mája už nebudú vyžadovať povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 od zahraničných cestujúcich prichádzajúcich do USA a vládnych zamestnancov.



Chartúm — Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov odhaduje, že pred bojmi v Sudáne by mohlo do susedných krajín utiecť viac ako 800.000 ľudí.



Sofia Neúspešný pokus o atentát bol včera spáchaný na bulharského generálneho prokurátora Ivana Geševa.



Trnava - Futbalisti FC Spartak Trnava obhájili triumf v Slovenskom pohári. Vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023 zdolali na domácom štadióne ŠK Slovan Bratislava 3:1 po predĺžení.



Santa Eularia - Slovenská triatlonistka Margaréta Vráblová získala na MS v Santa Eularii na Ibize striebornú medailu v akvatlone. Medzi mužmi obsadil Richard Varga 11. priečku.