Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. mája 2023 - 5.45 h.



Brusel - Európska komisia včera dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny. Ide o reakciu na vážne logistické problémy, ktoré sa vyskytli v piatich členských štátoch vrátane Slovenska. Opatrenia potrvajú do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť spomínané komodity naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve: Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska.



Bratislava - Aj tretia, tzv. arbitrážna vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove bola pozitívna na zakázaný pesticíd. Oznámil to včera na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Minister ubezpečil, že ku kontaminácii múky ani iných potravín na Slovensku neprišlo.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu, ktorá sa má venovať zdražovaniu potravín. Ďalší pokus o otvorenie 89. schôdze má byť dnes o 9-tej hodine.

- Poslanci Národnej rady SR začali včera popoludní 90. schôdzu. Očakáva sa vyše 200-bodový program. Poslanci by mali na schôdzi prebrať zákony vrátené prezidentkou Zuzanou Čaputovou i návrhy, na ktoré sú naviazané míľniky z plánu obnovy.

- Poslanci Národnej rady SR opätovne v pôvodnom znení schválili novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Strana Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS z 0,15 na 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu. Chce tak zabezpečiť nezávislosť a objektívnosť telerozhlasu, ako aj podporiť slovenskú tvorbu.



Bratislava - Opozičná SaS predkladá návrh uznesenia Národnej rady SR, ktorý by mal zaviazať vládu a predstaviteľov Slovenska, aby hlasovali za technologickú neutralitu pohonov automobilov.



Bratislava - Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan by mal vo funkcii skončiť. Trvá na tom predseda mimoparlamentného Hlasu-SD, nezaradený poslanec Peter Pellegrini. V súvislosti s kauzou kontaminovanej pšenice skonštatoval, že minister nezvláda svoju funkciu.

Na dočasne poverený snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Zásoby plynu sú pripravené na nasledujúcu vykurovaciu sezónu. V uplynulých dňoch objem zásob v zásobníkoch štátnej akciovej spoločnosti Nafta prekročil hranicu 2,5 miliardy kubických metrov plynu.



Bratislava - Na leteckej základni Sliač má vzniknúť nová parkovacia plocha s dvoma státiami pre taktické transportné lietadlá. Začiatok obstarávania stavby má dnes odsúhlasiť vláda. Bude rokovať aj o rozšírení zoznamu vojenských cvičení v prvom polroku tohto roka na území Slovenska. Pribudnúť by malo cvičenie European Shield, na ktorom by si mali príslušníci Vojenskej polície precvičiť svoje zručnosti s ukrajinskými vojakmi.



Kyjev - Moskva zmenila v bojoch na Ukrajine taktiku a začala zámerne útočiť na obytné oblasti. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.



Moskva - Rusko spôsobuje Ukrajine obrovské škody na celej frontovej línii, pre zabezpečenie úspechu "špeciálnej vojenskej operácie" sú však kľúčové dodávky zbraní. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Viedeň - Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias povedal, že Atény sa pozerajú s obavami na novú tureckú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorú slávnostne otvorili minulý týždeň. Elektráreň sa nachádza neďaleko epicentra ničivého februárového zemetrasenia v juhovýchodnom Turecku a Sýrii.



Praha - Európska komisia dnes predloží legislatívny návrh, ktorý by mal umožniť rýchlejšiu výrobu munície v EÚ. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.



Brusel — Nepredpokladá sa, že by Ukrajina na júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse dostala nejaký konkrétny termín na vstup do tohto obranného zoskupenia. Vyplýva to z informácií, ktoré získala agentúra DPA.



Praha - Česko je baštou demokracie a cenným spojencom pre USA aj Severoatlantickú alianciu. Vyhlásil to včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po schôdzke so svojím českým rezortným partnerom Janom Lipavským vo Washingtone.