Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. mája 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Otázka možnej výmeny šéfa Slovenskej informačnej služby je stále otvorená, predseda vlády SR Ľudovít Ódor sa chce rozhodnúť až po presnom zorientovaní sa v situácii a zvážení všetkých "pre a proti". Uviedol to včera v diskusnej relácii RTVS. Premiér si nemyslí, že jeho vláda má priestor naštartovať ozdravný plán verejných financií, deklaroval však, že jeho kabinet navrhne pri príprave budúcoročného rozpočtu opatrenia na prijímanie ozdravných opatrení.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa vrátia do lavíc opäť zajtra. Pokračovať budú v rokovaní 90. schôdze, ktorá trvá štvrtý týždeň. Na prerokovanie v druhom čítaní čaká návrh ústavného zákona, z ktorého vyplýva, že právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti by malo byť súčasťou Ústavy SR.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Smer-SD chce po voľbách zmeniť priamu voľbu prezidenta na voľbu v parlamente. Líder Smeru Robert Fico to označil za klamstvo.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - V centre výcviku Lešť dokončujú kontajnerové mestečko s kapacitou 2000 ľudí. Ministerstvo obrany SR plánuje tiež rozšírenie ubytovacích kapacít na leteckej základni Sliač, kde má v stanovom kempe vzniknúť 600 lôžok.



Bratislava - Od stredy 24. mája sa dočasne obnovia kontroly na hraniciach SR s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom, Českom a na medzinárodných letiskách. Potrvajú do 8. júna. Cieľom je zaistenie bezpečnosti počas konania konferencie Globsec 2023 v Bratislava.



Očová – Spájanie sa do septembrových parlamentných volieb pokračuje. Kandidátnu listinu SNS posilní predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak. Predseda SNS Andrej Danko oznámil, že svoje miesto na ich kandidátke už majú isté šéfovia strán Život - Národná strana Tomáš Taraba a Slovenský patriot Miroslav Radačovský.



- Mimoparlamentná strana Demokrati sa nedohodla na spoločnom postupe so stranami Modrí – Európske Slovensko, Most-Híd a Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana. Ostatné strany ju odmietli, po stretnutí o tom informoval predseda strany Eduard Heger.

Na snímke uprostred dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Kyjev – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal včera na summite krajín G7 v japonskej Hirošime dve kolá stretnutí s lídrami G7, sľúbili mu pomoc až do obnovenia mieru.

- Ruskí vojaci sú v Bachmute, povedal to včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal však, že Rusi toto východoukrajinské mesto nedobyli.



- Americký prezident Joe Biden oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Neoficiálne uviedol, že jeho krajina podporí dodanie stíhačiek F-16 Kyjevu i výcvik ukrajinských pilotov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "jednoznačne uistil" Spojené štáty, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na útoky na ruské územie.



Moskva - Lídri zoskupenia G7 urobili zo svojho summitu v japonskom meste Hirošima "propagandistickú šou" tým, že tam pozvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Včera to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý sprava) sa rozpráva s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom (vľavo) počas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 20. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Hirošima - USA hrozí vyhlásenie bankrotu. Americký prezident Joe Biden chce preto diskutovať s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym s cieľom dosiahnuť dohodu o zvýšení dlhového stropu.



Brusel - Viaceré krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky pošlú Taliansku vybavenie na odčerpávanie vody v rámci pomoci pri ničivých záplavách, ktoré postihli najmä región Emilia Romagna na severe krajiny.

- Slovensko vysiela do Talianska na pomoc so záplavami 25 hasičov. K dispozícii majú 13 kusov hasičskej techniky s príslušenstvom.

Bariéry pre stúpajúcu hladinu vody rozvodnenej rieky Po v talianskom Turíne 20. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Dunkerque - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil na pretekoch Štyri dni Dunkerque konečné 8. miesto.



Brive la Gaillarde - Slovenský veslár Peter Strečanský vybojoval na ME do 19 rokov vo francúzskom stredisku Brive la Gaillarde bronzovú medailu v disciplíne skif.



Riga - Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Slovinskom 1:0 v zápase základnej B-skupiny na MS v Rige a udržali si tak šancu na postup do štvrťfinále.