Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. júna 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila od nástupu do funkcie 24 milostí. Tento rok zatiaľ vyhovela piatim z viac ako 400 žiadostí, vyše 200 zamietla.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár začína inklinovať k názoru, že sa Zuzana Čaputová nebude opätovne uchádzať o prezidentský mandát. Priznal to v diskusnej relácii TV Markíza. Naznačil, že za rozhodnutím nekandidovať môže byť i ponuka funkcie v európskych či globálnych štruktúrach. Zopakoval, že bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok by bol dobrým kandidátom na prezidenta.

-Na margo budúcich prezidentských volieb v diskusnej relácii RTVS Robert Fico uviedol, že Smer-SD by v prípadnej kandidatúre nepodporil súčasnú prezidentku Zuzanu Čaputovú ani bývalého šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka. Zároveň oznámil, že Slovensko príde z nevyčerpaných eurofondov o viac ako 1,3 miliardy eur. Dodal, že Smer-SD je ochotný podporiť vládu pri legislatívnych návrhoch týkajúcich sa čerpania eurofondov.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v Bratislave 1. júna 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ak by hrozilo, že by bolo možné vytvoriť len koalíciu so Smerom-SD a Republikou, Hlas-SD do takejto koalície určite nepôjde. V diskusnej relácii TA3 to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR vyhlásilo tender na centralizovaný informačný systém súdneho riadenia. Pokryť má celý životný cyklus súdneho konania od podania žaloby až po vydanie právoplatného rozhodnutia.



Bratislava - Na Slovensku je takmer 1,4 milióna otcov. Štatistiky zo Štatistického úradu SR ukazujú, že najčastejšie otcovia majú dve deti, čo je trend, ktorý sa už udržiava niekoľko rokov.



Bratislava - Podozrením na nelegálny reexport liekov zo Slovenska do zahraničia sa zaoberá Krajská prokuratúra Banská Bystrica. Zo Slovenska sa mali od februára do apríla podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv vyviezť lieky v hodnote približne 4,1 milióna eur.



Bratislava - O voľbu poštou zo zahraničia sa dá požiadať najneskôr do 9. augusta. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Volič môže hlasovať vo voľbách do Národnej rady SR mimo územia Slovenska, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku alebo aj vtedy, ak ho má, no v čase volieb bude v zahraničí.



Bern - Obyvatelia Švajčiarska včera v sérii referend hlasovali o opatreniach na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050 i vyššom zdanení nadnárodných spoločností. Obe opatrenia podporili.



Londýn - Spojené kráľovstvo bude v stredu 21. júna hostiteľom Konferencie o obnove Ukrajiny. Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková pre britskú televíziu Sky News povedala, že na to "bude potrebných 4000 miliárd dolárov", teda štyri bilióny dolárov.



Brusel - Európska únia zrýchľuje dodávky zbraní a munície Ukrajine, aby jej pomohla v protiofenzíve proti ruským okupačným silám, povedal eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. "Pripravujeme sa na to, že vojna bude trvať niekoľko ďalších mesiacov alebo ešte dlhšie," dodal eurokomisár.



Moskva - Ruské jednotky trpia nedostatkom tankov, pripustil ruský minister obrany Sergej Šojgu v čase, keď na juhu a východe Ukrajiny pokračuje protiofenzíva Kyjeva aj za pomoci západnej vojenskej techniky.



Washington – Spojené štáty nepodniknú osobitné opatrenia, ktoré by Ukrajine uľahčili vstup do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to americký prezident Joe Biden.



New York - Organizácia Spojených národov vyzvala Rusko, aby prestalo blokovať dodávky humanitárnej pomoci do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré má pod svojou kontrolou a zaplavila ich voda po pretrhnutí Kachovskej priehrady.

Dobrovoľníci ukrajinského Červeného kríža vynášajú staršiu ženu počas evakuácie zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson 8. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Očakáva sa, že Jensa Stoltenberga požiadajú, aby ešte rok zostal vo funkcii generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. NATO sa zo všetkých síl snaží rozhodnúť o budúcom šéfovi aliancie ešte pred summitom, ktorý sa bude konať v polovici júla v Litve.



Ľubľana - Slovenské basketbalistky zvíťazili včera na ME v Slovinsku a Izraeli nad Tureckom 80:66, v D-skupine obsadili tretie miesto a zahrajú si play off o účasť vo štvrťfinále.