Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 15. augusta 2023 - 5.45 h.

Bratislava - So začiatkom školského roka začne platiť významné rozšírenie dotácie na stravu v školách. Nárok na dotáciu na obed dostanú od septembra tohto roka ďalšie skupiny žiakov zo stredných a materských škôl, a to vo výške 2,30 eura denne v prípade stredných škôl a 1,40 eura v individuálnom predprimárnom vzdelávaní v materskej škole za každý odobraný obed.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran odmieta vyjadrenia niektorých politikov o možnej manipulácii kauzy Ezechiel 7, ktorá sa týka aj bývalého šéfa polície Tibora G. a Romana S. Označil za absurdné tvrdenia politikov, že by políciu ovplyvňoval americký miliardár cez prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru Štefan Hamran, prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko počas tlačovej konferencie na tému Informácie k prípadu Ezechiel 7 v Bratislave 14. augusta 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Banská Bystrica - Slovenku obvinenú z terorizmu Renátu D., ktorú vládny špeciál vo februári dopravil z Iraku na Slovensko, prepustili včera z väzby na slobodu. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Levoča - Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadala dopravná nehoda osobného auta a dodávky, ku ktorej došlo včera večer na diaľnici D1 v katastri obce Behárovce v okrese Levoča.



Washington - Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov. Nová dodávka zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu, delostrelecké náboje či ďalšie vybavenie na odstraňovanie mín. Oznámil to včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.



Londýn - Británia včera oznámila, že jej stíhačky Typhoon zachytili ráno dve ruské bombardovacie lietadlá v medzinárodnom vzdušnom priestore severne od Škótska. Podobnú akciu museli podniknúť aj dánske stíhačky nad Severným morom.



Varšava - Poľsko umožní svojim občanom v referende vyjadriť názor na zachovanie bariéry na hraniciach s Bieloruskom. Informoval včera minister obrany Mariusz Blaszczak. Referendum sa uskutoční 15. októbra, v deň parlamentných volieb.

Na archívnej snímke z 30. júna 2022 príslušníci poľskej pohraničnej stráže hliadkujú pozdĺž nového železného múru na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom. Poľsko a Litva uvažujú o zatvorení hraníc s Bieloruskom pre obavy súvisiace s prítomnosťou ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v tejto krajine. Oznámil to poľský minister vnútra Mariusz Kamiňsk.
Foto: FOTO TASR/AP


Moskva - Ruská centrálna banka sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom bude diskutovať o svojej kľúčovej úrokovej sadzbe, keďže rubeľ včera klesol na najnižšiu úroveň od marca 2022.



Moskva - Najmenej 25 ľudí prišlo o život a 66 ďalších utrpeli zranenia pri výbuchu a požiari na čerpacej stanici v ruskej autonómnej republike Dagestan. K požiaru došlo včera večer v metropole Machačkala.



Paríž - Mnoho hasičov bojuje na juhu Francúzska s požiarom, ktorý si vyžiadal evakuáciu vyše 3000 ľudí z niekoľkých kempov. Požiar vypukol včera popoludní pri obci Saint-André, ležiacom na pobreží Stredozemného mora pri hranici so Španielskom.



Honolulu - Na 96 vzrástol počet obetí ničivých lesných požiarov na havajskom ostrove Maui. Požiar, ktorý zničil mesto Lahaina, je však už z 85 percent pod kontrolou. Na 60 percent sa podarilo dostať pod kontrolu aj druhý požiar známy ako Upcountry.

Na snímke vraky zhrorených sa nachádzajú na ulici po lesnom požiari v meste Lahaina na severozápadnom pobreží Maui.
Foto: TASR/AP


Naí Dillí - Na najmenej 58 vzrástol počet obetí záplav a zosuvov pôdy vyvolaných prudkými dažďami na severe Indie. V dôsledku niekoľko dní trvajúcich prudkých dažďov v himalájskych štátoch Himačal Pradeš a Uttarákhand boli zničené mosty, poškodené budovy či odplavené autá.



Quito - V Ekvádore včera zastrelili miestneho politika Pedra Brionesa. K jeho vražde došlo necelý týždeň po atentáte na kandidáta nadchádzajúcich prezidentských volieb Fernanda Villavicencia.



Bratislava - Na západe a juhu Slovenska môže dnes vystúpiť teplota na 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav preto pre niektoré okresy vydal výstrahu prvého stupňa.



Cincinnati - Srbský tenista Novak Djokovič sa po dvoch rokoch vracia na turnaje v USA. V pozícii nasadenej dvojky sa predstaví na podujatí Masters 1000 v Cincinnati, na ktorom zvíťazil v rokoch 2018 a 2020.



Haifa - Futbalistov Slovana Bratislava čaká dnes náročná odveta 3. predkola Ligy majstrov. Belasí prehrali v domácom stretnutí s Maccabi Haifa 1:2, no v Izraeli sú odhodlaní pobiť sa o svoju postupovú šancu.