Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 25. augusta 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Najdôveryhodnejšou slovenskou političkou je prezidentka Zuzana Čaputová. Dôveruje jej 42 percent opýtaných, nedôveruje 49 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Premiér Ľudovít Ódor si vyslúžil druhé miesto s dôverou 33 percent respondentov a nedôverou 39 percent. Predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi dôveruje 32 percent ľudí a nedôveruje 58 percent. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini má dôveru 32 percent opýtaných a nedôveruje mu 58 percent.



Bratislava - Ministerstvo školstva chystá tretí ročník štipendijnej schémy. Žiadatelia môžu získať štipendium vo výške 3000 eur počas prvých troch rokov ich štúdia na slovenských vysokých školách. Štipendium je určené pre študentov, ktorí budú nastupovať v septembri 2024.

- Ministerstvo školstva mení stravovanie pre žiakov s potravinovými intoleranciami vrátane ochorení, ako diabetes mellitus a celiakia. Nové normy vstúpia do platnosti od septembra.

Bratislava - Policajti postupne dostanú do výbavy 800 nových meračov alkoholu. Za analyzátory dychu s príslušenstvom rezort vnútra zaplatí 1,3 milióna eur.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku povolil obnovu konania v kauze verejnej popravy kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor si ponechal zákonnú lehotu na podanie sťažnosti.



Bratislava - Národná transfúzna služba vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. Nedostatok zásob aktuálne eviduje pri krvných skupinách A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom.



Brusel - Európska únia sa nateraz odmieta vyjadriť k správam o údajnej smrti vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Stredajší pád lietadla, na palube ktorého sa mal nachádzať aj Prigožin, podľa EÚ stále sprevádza priveľa nejasností.

- Poľský premiér Mateusz Morawiecki včera uviedol, že žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny prešli pod priame velenie šéfa Kremľa Vladimira Putina.

- Šéf Kremľa Vladimir Putin sa včera podvečer prvýkrát vyjadril k správam o údajnej smrti vodcu vagnerovcov Jevgenija Prigožina. Smrť šéfa vagnerovcov zatiaľ nepotvrdil. Ocenil jeho zásluhy v bojoch na Ukrajine a pripomenul aj chyby, ktorých sa dopustil.

Na archívnej snímke z 11. novembra 2011 Jevgenij Prigožin (hore) servíruje jedlo vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi v Moskve. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa podľa ruských úradov nachádzal na palube lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu 23. augusta 2023 zrútilo v Tverskej oblasti blízko Moskvy. Haváriu nikto neprežil. Prigožinova smrť však doposiaľ nebola oficiálne potvrdená. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky.
Foto: FOTO TASR/AP


Oslo – Nórsko daruje Kyjevu stíhačky F-16. Po Holandsku a Dánsku sa stane treťou krajinou, ktorá Kyjevu tieto stíhačky dodá.



Washington - Spojené štáty oznámili, že začiatok výcviku ukrajinských bojových pilotov na stíhačky F-16 očakávajú v októbri.



Peking — Čínsky prezident Si Ťin-pching sa zaviazal, že podporí obranu národnej suverenity Kuby, postaví sa proti zahraničnému zasahovaniu a hospodárskej blokáde zo strany Spojených štátov.



Moskva - Rusko chce prehĺbiť vzťahy s africkými krajinami a zostane ich spoľahlivým partnerom v súvislosti s dodávkami potravín a palív. Vyhlásil to na summite skupiny BRICS ruský prezident Vladimir Putin.

- Blok rozvojových ekonomík BRICS pozval včera do svojich radov šesť nových krajín. Ide o Argentínu, Egypt, Etiópiu, Irán, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty.



Viedeň - Koncentrácia trícia v upravenej rádioaktívnej odpadovej vode z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú Japonsko začalo včera vypúšťať do Tichého oceánu, je hlboko pod prevádzkovým limitom, oznámila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

- Čína kritizuje vypúšťanie upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z japonskej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu.

Na leteckej snímke jadrová elektráreň Fukušima Daiči v prefektúre Fukušima na severe Japonska 24. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Atlanta - Bývalý americký prezident Donald Trump sa dostavil včera do väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia, aby sa vydal úradom v súvislosti s obvineniami z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020. Zhruba po 20 minútach ho na kauciu vo výške 200.000 dolárov prepustili.



Baku – Slovenský strelec Marián Kovačócy získal na MS v Baku striebornú medailu v trape a zaistil si miestenku na OH 2024 v Paríži.



Záhreb - Slovenská džudistka Patrícia Tománková sa stala v Záhrebe dorasteneckou majsterkou sveta v hmotnostnej kategórii do 40 kg.



Bratislava – Futbalisti Slovana Bratislava zdolali v úvodnom stretnutí play off Európskej ligy cyperský Aris Limassol 2:1.