Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. augusta 2023 - 5.45 h.



Bratislava Premiér Ľudovít Ódor rokuje s politickými stranami o podpore vládnych návrhov zákonov. Na predloženie materiálov súvisiacich so stabilizáciou pediatrov a so zmenami v Trestnom zákone na mimoriadnu schôdzu parlamentu má zatiaľ prisľúbenú podporu 30 poslancov.

Na archívnej snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Robert Fico sa podľa Andreja Danka dohodol s Petrom Pellegrinim na tom, že by Smer-SD obetoval po predčasných parlamentných voľbách pozíciu premiéra v prospech Hlasu-SD. Predseda SNS Danko to uviedol včera v diskusnej relácii TV Markíza. Existenciu takejto dohody poprel okrem Smeru-SD aj Hlas-SD.

- Ak Smer-SD vyhrá predčasné parlamentné voľby a zostaví väčšinu, jej predseda Robert Fico sa bude uchádzať o pozíciu predsedu vlády. Strana to uviedla v reakcii na tvrdenia predsedu SNS Andreja Danka.



Bratislava - Opozičná strana Smer-SD bude mať v deň konania volieb k dispozícii všetky zápisnice a bude tak môcť skontrolovať výsledok. V diskusnej relácii RTVS to uviedol predseda Smeru Robert Fico s tým, že sa ľudia nemajú obávať falšovania volieb. Šéf mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger tvrdí, že Fico chce po voľbách zastaviť vyšetrovanie a nejde mu o žiadne sociálne istoty.



Bratislava - Hlasovací preukaz sa vydá voličovi len raz, pri prípadnej strate mu obec nový nevydá. Ak už raz volič hlasovací preukaz dostal, nemôže bez neho voliť ani v mieste svojho bydliska. V prípade vydávania hlasovacích preukazov za stratené, respektíve nenájdené, zapatrošené by vznikla vysoká miera nedôvery vo výsledky volieb.

Na archívnej snímke vzor správneho spôsobu označenia hlasovacieho lístka.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Pezinok - Obvinený advokát František P. bude stíhaný na slobode. O jeho prepustení zo zadržania rozhodla včera sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, sťažnosťou prokurátora sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. Advokát František P. sa mal trestnej činnosti podľa polície v minulosti dopustiť v súvislosti s vybavovaním prepustenia väzobne stíhaných osôb na slobodu.



Bratislava - Medián čistého bohatstva sa v roku 2021 pohyboval od 31.300 eur v Lotyšsku po 717.700 eur v Luxembursku. Slovensko sa s bohatstvom domácností na úrovni 97.000 eur umiestnilo približne v druhej tretine rebríčka, podobne ako Portugalsko, Česko a Grécko. Krajiny strednej a východnej Európy vrátane Slovenska majú majetok výrazne koncentrovaný v nehnuteľnostiach.



Bratislava - Na Slovensku žije v spoločnej domácnosti spolu so svojimi rodičmi alebo jedným z rodičov 564.228 dospelých, prevažujú muži. Vyplýva to zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.



Budapešť - Hovoriť o termíne zavedenia eura v Maďarsku je zatiaľ predčasné, vyhlásil minister financií Mihály Varga.



Moskva - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) včera potvrdil, že šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zahynul pri stredajšej havárii lietadla v Tverskej oblasti.



Kyjev - Ukrajina včera oznámila, že druhá civilná nákladná loď opustila prístav Odesa na juhu krajiny, a to aj napriek varovaniam Ruska, že plavidlá využívajúce ukrajinské prístavy v Čiernom mori by mohli byť považované za ciele vojenského útoku.



Atény - Viac ako 600 hasičov vrátane posíl z niekoľkých európskych krajín aj včera bojovalo v Grécku s tromi veľkými lesnými požiarmi.

Hasič zasahuje počas lesného požiaru neďaleko severovýchodného mesta Alexandroupolis v Grécku, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Londýn - Britská vláda pripravuje zmenu legislatívy, podľa ktorej sudcovia budú ukladať povinné doživotné tresty za obzvlášť závažné druhy vrážd.



Osrblie - Slovenská juniorská reprezentantka Ema Kapustová získala striebornú medailu na MS v letnom biatlone v Osrblí. Medzi juniormi sa najlepšie umiestnil Jakub Borguľa, ktorý obsadil 5. priečku.



Duisburg - Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Adam Botek obsadil v B-finále na 500 m na MS v Duisburgu druhé miesto. Celkovo skončil jedenásty a nezískal miestenky na OH 2024 v Paríži.



Florencia - Slovenské volejbalové reprezentantky vypadli v osemfinále ME, keď prehrali vo Florencii s Bulharskom 2:3. Družstvo Michala Mašeka obsadí na šampionáte prinajhoršom desiate miesto, čo je historické maximum.

Na snímke slovenské volejbalové reprezentantky a tréner tímu Michal Mašek (vpravo) sa povzbudzujú v osemfinálovom zápase Bulharsko - Slovensko na ME vo volejbale žien v talianskom meste Florencia v nedeľu 27. augusta 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer