Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 4. októbra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Rokovania o vytvorení koalície si vyžadujú striedmosť vo verejných vyjadreniach. Na sociálnej sieti to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Skonštatoval, že pri rokovaní s preferovanými koaličnými partnermi nenarazil na zásadné programové rozdiely. Prvé rozhovory sa týkajú obsahu budúceho vládneho programu, nie personálnych otázok.



Bratislava - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka bude pokračovať v sondovaní možností zostaviť koalíciu bez lídra Smeru-SD Roberta Fica, aj keď je menej pravdepodobná.

- Predsedníctvo strany Hlas-SD zatiaľ nevylúčilo ani jeden z dvoch variantov prípadnej novej vlády. Uviedol to predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

- Zatiaľ to vyzerá tak, že KDH mieri do opozície. Po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to povedal šéf KDH Milan Majerský.

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský čaká na stretnutie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou 3. októbra 2023 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Praha – Česko, Poľsko a Rakúsko zaviedli od polnoci dočasné náhodné kontroly po celej dĺžke hranice so Slovenskom. Poľským pohraničníkom budú pomáhať na hraniciach so Slovenskom vojaci.

- Vláda chce dnes zareagovať na kontroly, ktoré na slovenských hraniciach zaviedli Česko, Poľsko a Rakúsko. Avizoval to premiér Ľudovít Ódor. Nelegálna migrácia podľa neho potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach.

- Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia kritizuje zavádzanie hraničných kontrol na najvyťaženejších hraničných priechodoch a vyzýva vlády, aby hľadali účinnejšie opatrenia.



Košice - Časť Trestného zákona týkajúca sa povinného trestu prepadnutia majetku je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd SR. Dve ustanovenia Trestného zákona napadla v roku 2021 skupina poslancov Národnej rady SR, prevažne za stranu Smer-SD.



Pezinok - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic považuje útoky politickej moci na kariérnych prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry za neprijateľné.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie k útokom na kariérnych prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry 3. októbra 2023 v Pezinku.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Strana Smer-SD vyzýva vládu odborníkov, aby ponechala schvaľovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra na nový vládny kabinet. Hnutie Progresívne Slovensko vládu naopak podporuje vo vyhlásení zonácie.



Bratislava - Do aktívnych záloh na rok 2024 sa prihlásilo 28 nových záujemcov. Ministerstvo obrany SR považuje stav za neuspokojivý. V súčasnosti má Slovensko 154 vojakov v aktívnej zálohe, priblížil rezort.



Dolná Krupá - Titul najlepšej medoviny na svete získala medovina Barrique medovinárstva Apimed z Dolnej Krupej pri Trnave. Uspela na 48. ročníku prestížnej včelárskej súťaže Apimondia v juhoamerickom Santiago de Chile.



Tunis - Tunisko odmietlo návrh finančnej pomoci od Európskej únie, ktorá minulý týždeň oznámila, že Tunisku uvoľní 127 miliónov eur na riešenie problému nelegálnej migrácie a stabilizáciu rozpočtu.

Varšava - Varšava a Kyjev oznámili, že sa spolu s Litvou dohodli na urýchlení prevozu ukrajinského obilia cez Poľsko.

Na archívnej snímke sú poľnohospodárske stroje na poli súkromnej poľnohospodárskej farmy v Žurivke v Kyjevskej oblasti.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský telekomunikačný regulátor (Roskomnadzor) má údajne v úmysle vydať príkaz na zablokovanie služieb virtuálnych súkromných sietí (VPN), a to od 1. marca 2024. Používanie sietí VPN používateľmi v Rusku prudko vzrástlo po invázii ruskej armády na Ukrajinu.



Washington - Spojené štáty čoraz viac naliehajú na Ukrajinu, aby zintenzívnila svoj boj proti korupcii. V posledných týždňoch adresovali Kyjevu i niekoľko upozornení, že určité druhy americkej ekonomickej pomoci budú podmienené dosiahnutím pokroku v reforme vládnych inštitúcií na Ukrajine.



Washington - Zdroje na americkú vojenskú pomoc pre Ukrajinu sa minú v priebehu "niekoľkých mesiacov", ak republikáni v Kongrese neschvália nové finančné prostriedky. Uviedol to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Kirby.



Washington - Predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho včera kongresmani odvolali z funkcie. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Spojených štátov. McCarthy spolupracoval s kongresmanmi z Demokratickej strany pri schvaľovaní zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorým odvrátili hroziaci shutdown - prerušenie financovania niektorých federálnych inštitúcií.

Predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho vo štvrtok kongresmani odvolali z funkcie.
Foto: TASR - AP


Varšava – Západným spojencom dochádza munícia, ktorú by mohli dodávať Ukrajine na obranu proti ruskej agresii, varoval počas Varšavského bezpečnostného fóra predseda Vojenskej komisie Severoatlantickej aliancie admirál Rob Bauer.