Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. októbra 2023 - 5.45 h



Bratislava - O tom, že Slovensko zatiaľ neposlalo Ukrajine ďalší zvažovaný balík vojenskej pomoci, rozhodlo aj to, že nešlo len o muníciu. V diskusnej relácii TV Markíza na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Slovenská národná strana je pripravená urobiť všetko pre to, aby čo najskôr vznikla nová vláda. Po sobotňajšom mimoriadnom sneme SNS to uviedol predseda strany Andrej Danko. Na sneme dostal opätovne dôveru viesť SNS.

- Podľa predsedu SNS sa musí predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini jasne vyjadriť, či má záujem vstúpiť do koalície so Smerom-SD. "Musí verejnosti zodpovedať definitívne otázku, či podľahne pokusom Michala Šimečku, alebo je pripravený ísť na pozíciu predsedu parlamentu a spolupracovať s vládou Roberta Fica," poznamenal Danko.



Bratislava - Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je pripravený v záujme vytvorenia štvorkoalície prenechať pozíciu premiéra predsedovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu. PS bude ale trvať na obsadení postu ministra vnútra zdôraznil Šimečka na sociálnej sieti. Podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga je potrebné ponúknuť Hlasu-SD aj pozíciu ministra vnútra.

- Hnutie Progresívne Slovensko sa nestotožňuje s názorom SaS, že pre vznik štvorkoalície je potrebné Hlasu-SD ponúknuť okrem postu predsedu vlády aj ministerstvo vnútra. PS zároveň upozornilo, že podobné verejné výzvy zo strany SaS nepovažuje za šťastný vstup do rokovaní.



Bratislava - Väčší potenciál dohodnúť sa na vytvorení koalície má určite trojica Smer-SD, Hlas-SD a SNS ako štvorica PS, Hlas-SD, SaS a KDH. V diskusnej relácii TA3 to skonštatoval podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel.



Bratislava - Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič je presvedčený o tom, že vládnu koalíciu budú tvoriť Smer-SD, Hlas-SD a SNS. V prípade vytvorenia štvorkoalície Progresívne Slovensko, Hlas-SD, SaS a KDH by jej OĽANO a priatelia nevyjadrilo tichú podporu. V relácii RTVS to uviedol Matovič.

Na snímke predseda hnutia OĽANO Igor Matovič počas prijatia v Prezidentskom paláci 5. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - KDH dôrazne protestuje proti snahe ministra zdravotníctva Michala Palkoviča urobiť na poslednú chvíľu zásadné personálne zmeny na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Bratislava - Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie.



Bratislava - Slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR sa uskutoční dnes predpoludním v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave.



Bratislava – Dnes by sa mal začať na Krajskom súde v Bratislave odvolací proces v prípade vlaňajšej tragickej dopravnej nehody, ku ktorej prišlo na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova.



Bratislava - Od dnes bude Slovenská agentúra životného prostredia prijímať žiadosti o príspevok na obnovu rodinných domov z programu Plánu obnovy a odolnosti SR.



Tel Aviv - Izraelský bezpečnostný kabinet včera vyhlásil vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas.

- Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje teroristické útoky proti Izraelu.

- Do Izraela smeruje nová vojenská pomoc Spojených štátov a ďalšia bude nasledovať v najbližších dňoch. Podľa Pentagónu USA poskytnú Izraelu muníciu a vojenskú techniku, do oblasti vysielajú aj lietadlovú loď.

- Ohlásená nová vojenská pomoc, ktorú Spojené štáty posielajú Izraelu, sa podľa palestínskeho militantného hnutie Hamas rovná "agresii" voči Palestínčanom.

- Izraelské médiá dosiaľ informovali, že pri útokoch palestínskych militantov z hnutia Hamas na území Izraela zahynulo od soboty už prinajmenšom 700 ľudí. Medzi obeťami sú aj občania viacerých krajín Európy, Ázie a Spojených štátov.

Palestínčania stoja pred zničenou mešitou po izraelskom leteckom útoku v meste Chán Júnis, v pásme Gazy 8. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Praha - Česká vláda chce od januára zvýšiť kvóty pre príchod zamestnancov z krajín mimo Európskej únie o 20.000. Pre Českú republiku to znamená zo súčasnej kvóty 50.000 na 70.000.