Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 10. októbra 2023 - 5.45 h



Prešov - Východ Slovenska zasiahlo včera večer zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi do konca týždňa termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR.



Bratislava – Včera si prevzali poslanci osvedčenia o zvolení do Národnej rady SR. Odovzdal im ich predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Na snímke slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Lídri Smeru, Hlasu a SNS sa včera zišli na prvom spoločnom rokovaní. Dohodu o budúcej vláde zatiaľ neoznámili.



Bratislava - Ak by líder Hlasu-SD Peter Pellegrini definitívne prestal rokovať s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom, rokovania medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS by šli lepšie. Vyhlásil to šéf SNS Andrej Danko po včerajšom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.



Bratislava - Ak chceme, aby sa šéf Smeru-SD Robert Fico nedostal k moci, líder Hlasu-SD Peter Pellegrini musí dostať ponuku byť premiérom a jeho strana má dostať post ministra vnútra. Skonštatoval to predseda SaS Richard Sulík po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda SaS Richard Sulík pózujú počas prijatia v rámci povolebného rokovania s lídrami politických strán v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 9. októbra 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti so Správnym súdnym poriadkom obrátila na Ústavný súd SR.



Bratislava - Slovensko zajtra vyšle vlýdny letecký špeciál na repatriáciu Slovákov z izraelského Tel Avivu.

- Slovenské cestovné kancelárie registrujú v Izraeli niekoľko desiatok svojich klientov. Nachádzať sa majú ale v oblastiach, v ktorých nehrozí priame nebezpečenstvo a neboli zasiahnuté vojenským konfliktom.



Bratislava - Vyrovnaný rozpočet hneď na budúci rok nie je správne riešenie pre Slovensko. Na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady sa na tom zhodli všetci sociálni partneri.



Bratislava - Vodič Dušan Děděček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke MHD Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Včera o tom rozhodol bratislavský krajský súd. Vymeral mu aj sedemročný zákaz šoférovania a uložil povinnosť zaplatiť škody poškodeným. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke Dušan D. prichádza na súdne pojednávanie 8. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Zbrojný preukaz má na Slovensku vydaných takmer 153.000 držiteľov. Evidovaných je viac ako 433.000 legálne držaných strelných zbraní.



Bratislava - Finančník Jaroslav Haščák podal trestné oznámenie pre zneužitie právomoci orgánov činných v trestnom konaní v kauze mobilných správ, ktorú nedávno otvoril líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska tvrdí, že zonácia Národného parku Veľká Fatra bola schválená aj napriek pretrvávajúcim rozporom. Združenie žiada zastavenie celého procesu.



Bratislava - Viac ako štvrť milióna z obyvateľov Slovenska žije v zahraničí. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu.



Brusel - Rada Európskej únie vymenovala Slovenku Katarínu Kaszasovú za členku Európskeho dvora audítorov.



Jeruzalem - Izraelský minister obrany Joav Gallant nariadil "úplnú blokádu" pásma Gazy, ktorej súčasťou bude prerušenie dodávok elektriny, potravín, palív aj vody.

- Palestínske militantné hnutie Hamas má v úmysle oslobodiť všetkých Palestínčanov väznených v Izraeli a ukončiť "provokácie" Izraela na západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme.

- Palestínske militantné hnutie Hamas pohrozilo, že po každom neohlásenom útoku izraelskej armády na civilistov v pásme Gazy zabije izraelského civilného rukojemníka.

- V Izraeli si útoky Hamasu vyžiadali najmenej 800 obetí, úrady z pásma Gazy hlásili najmenej 560 mŕtvych.

– Palestínske militantné hnutie Hamas nie je otvorené vyjednávaniu o výmene zajatcov s Izraelom.

- Odpoveď Izraela na masívny útok palestínskeho militantného hnutia Hamas z pásma Gazy "zmení Blízky východ", uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

- Európska únia na roky 2021 až 2024 prisľúbila celkovo 1,8 miliardy eur subjektom Palestínskej samosprávy. Táto suma je teraz po útoku Hamasu na civilné ciele v Izraeli spochybnená.

- Lídri Spojených štátov, Francúzska, Nemecka, Talianska a Británie sa v spoločnom vyhlásení zaviazali "podporiť Izrael v jeho snahe brániť sa" po prekvapivých útokoch militantnej skupiny Hamas.

Plamene a dym stúpajú pri explózii po izraelskom leteckom útoku na Gazu 8. októbra 2023.
Foto: TASR/AP