Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. októbra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií. Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady SR nominuje Hlas-SD. Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

- Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala.

- Smeru-SD má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jedno s účinnosťou od prvého januára 2024.

- SaS označila memorandum o porozumení medzi Smerom-SD, SNS a Hlasom-SD za zbytočný a falošný dokument.

- Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je sklamaný z toho, že bude na Slovensku vládnuť Smer-SD a jeho líder Robert Fico.

- Poslanci Národnej rady za hnutie OĽANO a priatelia budú ráznou a dôslednou opozíciou, ktorá sa bude vládnym politikom pozerať na prsty.

Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpisu memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Mimoriadna situácia v Prešovskom kraji po pondelkovom zemetrasení naďalej platí. Škody postupne odstraňujú. V teréne sú statici. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú.

- Kostoly v obciach Jankovce a Nižná Sitnica zbúrajú. V prípade kostola v Ďapalovciach sa ešte čaká na posudok statika.

- Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan vyzval súčasnú i budúcu vládu, aby sa jej členovia do zasiahnutých obcí prišli pozrieť a zaujali aj stanovisko k pomoci. "Zo strany štátu tápeme v pomoci," podotkol. Finančnú pomoc ľuďom však prisľúbil vyšší územný celok, ale aj Poliaci.

- Premiér Ľudovít Ódor sa skepticky vyjadril k okamžitej finančnej pomoci zo strany vlády.

- Seizmológovia nainštalujú v oblasti na východe Slovenska, ktorú zasiahlo zemetrasenie, seizmometre. Budú tak vedieť zachytiť aj veľmi slabé zemetrasenia, ktoré nezaznamenajú stanice, ktoré sú veľmi ďaleko.

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR - Maroš Černý


Bratislava - Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 3. novembra. Pôvodne mali skončiť 14. októbra. Včera to schválila vláda.

Česko predĺži dočasné náhodné kontroly na hranici so Slovenskom o ďalších 20 dní. V platnosti tak budú do 2. novembra.



Bratislava - Vládny špeciál priviezol včera popoludní na bratislavské letisko prvých ľudí z Izraela.

- Ďalší vládny špeciál odletel po slovenských občanov do Izraela dnes v skorých ranných hodinách. V súčasnosti má záujem o repatriačný let ešte 170 ľudí.

Na snímke slovenskí občania vystupujú z vládneho špeciálu, ktorý priletel z Izraela na letisko M.R. Štefánika v Bratislave v stredu 11. októbra 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer



Poprad - Bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku Okresný súd Poprad včera uznal za vinného v daňovej kauze. Sudkyňa mu uložila trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15.000 eur a tiež zákaz činnosti po obdobie šiestich rokov. Andrej Kiska s rozhodnutím súdu nesúhlasí a odvolá sa.



Záhreb - Takmer tretina územia Ukrajiny je zamínovaná, Slovensko je pripravené podať jej pomocnú ruku a podieľať sa na humanitárnom odmínovaní. Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.



Brusel Belgicko poskytne Ukrajine bojové stíhačky F-16 a uvoľní pomoc vo výške jednej miliardy eur.

- Británia a ďalší európski spojenci včera oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 116 miliónov eur. Taktiež USA ohlásili novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal proces vyjednávania s palestínskym hnutím Hamas, počas ktorého sa bude snažiť dosiahnuť prepustenie izraelských rukojemníkov unesených militantmi z Hamasu.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril odhodlanie pokračovať v boji a zničiť palestínske hnutie Hamas.



Houston - Vzorky z asteroidu Bennu obsahujú molekuly vody a uhlíka, čo sú základné stavebné prvky pre vznik života, ako ho poznáme. Včera to povedal šéf NASA Bill Nelson.



Riga - Basketbalistky MBK Ružomberok včera prehrali v skupinovej fáze Európskeho pohára na palubovke favorizovanej TTT Riga 56:81.