Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. novembra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Polícia od dnes posilňuje hliadky vo vybraných vlakoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť cestujúcich. Je to reakcia na incident, ktorý sa odohral v stredu večer vo vlaku z Košíc do Žiliny keď útočník náhle zaútočil nožom na 22-ročnú ženu.



Bratislava - Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení na východe Slovenska.

- Z plánu obnovy pôjde 15 miliónov eur na obnovu domov poškodených krupobitím a zemetrasením na východe Slovenska. Výška príspevku bude na jeden dom predstavovať sumu 15.000 eur.

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR - Maroš Černý


Bratislava - Novým riaditeľom Úradu inšpekčnej služby sa stal Branislav Zurian. Včera ho vymenovala vláda.



Bratislava - Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) má na najbližšie rokovanie vlády 8. novembra predložiť návrh postupu riešenia vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR z KDH chcú odvolať Ľuboša Blahu (Smer-SD) z funkcie podpredsedu parlamentu. Reagujú tak na video, v ktorom Blaha vo svojej kancelárii zvesil portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a odstránil vlajku Európskej únie.



Bratislava - Uzavretie zmluvy s vybraným uchádzačom v tendri na vybudovanie elektronického mýtneho systému by mohlo poškodiť samotnú Národnú diaľničnú spoločnosť. Uviedol to Úrad pre verejné obstarávanie.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Odôvodňuje to potrebou reformy siete záchrannej zdravotnej služby.



Bratislava - Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť 2,05 milióna eur. Cieľom je eliminovať nárast nelegálnej migrácie.

- Poľsko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní do 22. novembra.



Bratislava - Najmenej atraktívnym povolaním pre uchádzačov o prácu na Slovensku je lekárske povolanie. Nemocnice či iné zariadenia zverejnili na pozíciu lekára v tomto roku už 2199 ponúk. V priemere však na jednu ponuku zareagujú len dvaja uchádzači.

Na snímke poľskí vojaci strážia dočasne uzavretý hraničný priechod Lysá Poľana v stredu 4. októbra 2023.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dokumenty o odstúpení od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken kritizoval Rusko za odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok. Krajinu zároveň požiadal o záväzok, že nebude vykonávať jadrové testy.



Kyjev – Vojna na Ukrajine je "na mŕtvom bode", vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj.



Gaza - Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy oznámilo, že počet zabitých od začiatku vojny Izraela proti Hamasu presiahol 9000.

- Dovedna 16 z celkového počtu 35 nemocníc v pásme Gazy už nedokáže poskytovať liečbu pre nedostatok paliva do generátorov.

- Izrael je ochotný súhlasiť s dodávkami paliva do pásma Gazy, ak bude mať záruky, že neskončia v rukách palestínskeho hnutia Hamas, ktoré by ich mohlo použiť na vojenské účely.

- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Izrael, aby podnikol kroky na ochranu civilistov v pásme Gazy.

- Izraelská armáda oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho pásma Gazy.

Palestínčania hľadajú preživších v troskách zničenej budovy po izraelskom nálete v utečeneckom tábore Bureij v pásme Gazy.
Foto: TASR/AP


Washington - Americká Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci v hodnote takmer 14,5 miliardy dolárov pre Izrael, ktorý v súčasnosti vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.



Viedeň - Tisícky ľudí protestovali včera v rakúskej metropole Viedeň proti antisemitizmu a terorizmu, ako aj za prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas.



Rím - Európu včera zasiahla mohutná smršť Ciarán. Zo severozápadu Francúzska a juhozápadu Anglicka sa presunula smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko a Taliansko. O život pritom prišlo najmenej desať ľudí a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia. Vietor v niektorých regiónoch dosahoval rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu.



Považská Bystrica - Slovenskí hádzanári zvíťazili vo včerajšom zápase I. fázy kvalifikácie MS 2025 nad Kosovom 33:23.