Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. novembra 2023 - 5.45 h:

Bratislava - Sociálna poisťovňa už v tomto roku nedokáže vyplatiť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, keďže už začala vyplácať 13. dôchodok vo výške stanovenej ešte predchádzajúcou vládou. Rezort práce ešte rokuje s ministerstvom financií o možnosti vyplatiť v tomto roku dôchodcom aspoň jednorazový finančný príspevok.

- Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

- Zmenou vo vyplatení rodičovského dôchodku prostredníctvom 2 % z daní vydiera vláda ľudí. Kabinet premiéra Roberta Fica tak začal napĺňať svoje vyhrážky, že úhlavným nepriateľom budú mimovládne organizácie. Uviedla to nadácia Zastavme korupciu.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k 13. dôchodku v Bratislave 7. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na post ministra pre cestovný ruch a šport by mal byť na budúci týždeň vymenovaný šéf bratislavského letiska Dušan Keketi. Vyhlásil to predseda strany SNS Andrej Danko.



Bratislava – Ministerstvo financií SR predstaví na dnešnom rokovaní vlády návrh bonifikácie vysokých úrokov pri hypotékach. Rezort pod vedením Ladislava Kamenického (Smer-SD) takisto predloží návrh Súhrnnej výročnej správy SR za rok 2022.



Bratislava - Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave.



Bratislava - Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzbieral podpisy na svoju prezidentskú kandidatúru. Má vyše dvojnásobok potrebného počtu podpisov od občanov, čo je podľa zákona 15.000.



Bratislava - Strana SaS považuje konanie policajnej inšpekcie pod vedením Branislava Zuriana za neprijateľnú vendetu. Nepohodlní policajti sú podľa poslanca Juraja Krúpu prenasledovaní a zatýkaní. Ku kritike sa pripojilo aj Progresívne Slovensko.

- Poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec vyzýva na okamžité zrušenie rozhodnutí v prípade tzv. čurillovcov, ktoré vydal vyšetrovateľ Michal Kulich. Dôvodom je vylúčenie Kulicha z prípadu pre zaujatosť.



Bratislava - Energetickou chudobou je v SR ohrozených približne 150.000 domácností. Uviedol to predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Žiarovka, ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Šéf mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger sa nebude opäť uchádzať o predsednícku stoličku. Podpredseda strany Jaroslav Naď informoval, že "vážne zvažuje" svoju kandidatúru na predsedu.



Moskva - Rusko v pondelok formálne odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe, ktorej účelom bolo zmierňovať potenciálne napätie medzi Východom a Západom po skončení studenej vojny.

- Severoatlantická aliancia včera oznámila, že oficiálne pozastavuje svoju účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Reagovala tak na odstúpenie Ruska od zmluvy, ktoré nadobudlo účinnosť v noci na utorok.



Káhira - Približne 70 percent obyvateľov pásma Gazy, a síce 1,5 milióna ľudí, už opustilo svoje domovy a presídlilo sa na iné miesto v tejto palestínskej enkláve v dôsledku vojny, ktorú tam vedie Izrael s militantným hnutím Hamas.

- Spojené štáty sú proti novej dlhodobej okupácii pásma Gazy zo strany Izraela.

Americký prezident Joe Biden v telefonáte izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že trojdňové zastavenie bojov v pásme Gazy by mohlo pomôcť zabezpečiť prepustenie časti rukojemníkov.

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecká vláda i vlády spolkových krajín budú pokračovať v hraničných kontrolách na viacerých úsekoch nemeckých štátnych hraníc až do odvolania.



Washington — Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump odmietol pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa osobne prišiel oboznámiť s rozsahom ruskej invázie na Ukrajine.



Berlín - Nemecká spolková vláda sa s krajinskými vládami dohodla na zriadení komisie pre lepšie riadenie migrácie. Obmedziť sa majú aj sociálne príspevky pre azylantov.



Haag - Holandsko poslalo včera do Rumunska prvých päť stíhačiek F-16, ktoré budú slúžiť pre výcvik ukrajinských pilotov.



Lisabon - Portugalský premiér António Costa včera odstúpil z funkcie pre vyšetrovanie korupcie spájanej s jeho vládou.