Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Premiér Robert Fico včera predložil Národnej rade Programové vyhlásenie vlády a požiadal poslancov o dôveru. V pléne vyzval zákonodarcov, aby sa pridali k jeho kabinetu a spoločne robili to, čo prikazuje Ústava.

- V Národnej rade sa včera popoludní začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády.

- Hlas-SD je s programovým vyhlásením vlády spokojný, podporia ho všetci poslanci zo strany. Uviedol to predseda Národnej rady a strany Peter Pellegrini.

- Vláda má jasnú predstavu o tom, čo chce so Slovenskom urobiť. Národnú radu SR čaká legislatívna smršť. Vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v pléne parlamentu počas diskusie o programovom vyhlásení vlády.

- Programové vyhlásenie vlády je nedostatočné a zaseknuté v minulosti. Uviedol to podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Deklaroval, že PS bude hlasovať proti vysloveniu dôvery vláde.

- Programové vyhlásenie vlády obsahuje veľa textu, ale minimum obsahu. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský. KDH preto vládny program nepodporí.

- Potravinárska komora Slovenska oceňuje, že vláda vo svojom Programovom vyhlásení uznáva nízku konkurencieschopnosť slovenských spracovateľov a plánuje na odstránenie tejto negatívnej skutočnosti zintenzívniť využitie národných i komunitárnych finančných prostriedkov.

- Zväz obchodu víta ambíciu vlády zabezpečiť stabilitu podnikateľského prostredia, čo sa týka legislatívnej predvídateľnosti, eliminácii skráteného legislatívneho konania a odstraňovania administratívnej záťaže.

- Poslanci Národnej rady SR budú v diskusii o programovom vyhlásení vlády pokračovať dnes od 9.00 h.

Na snímke plénum počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Šesť členov Súdnej rady podalo návrh na odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Zasadnutie Súdnej rady k tomuto návrhu by sa malo uskutočniť do 30 dní.



Banská Bystrica Krajské mestá avizujú problémy so zostavovaním vyrovnaných rozpočtov pre budúci rok. Väčšina samospráv preto bude musieť pristúpiť k zvyšovaniu daní, a to aj o viac ako štvrtinu. Uviedol to po stretnutí združenia krajských miest K8 primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

- Mesto Bratislava chce zvýšiť daň z nehnuteľností v priemere o 35 percent a poplatok za odpad o 30 percent.



Bratislava - Polícia odmietla trestné oznámenie, ktoré podala strana Smer-SD pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine dočasne poverenou vládou.



Bratislava - Úsek bratislavského obchvatu medzi križovatkami Gagarinova a Galvaniho je najvyťaženejším úsekom na Slovensku s vyše 100.000 vozidlami denne.



Bratislava - Zásoby krvnej skupiny 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Národná transfúzna služba SR v tejto súvislosti apeluje na ľudí s touto krvnou skupinou, aby prišli darovať krv.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívi zajtra Prahu. Na Pražskom hrade sa súkromne stretne s českým prezidentom Petrom Pavlom.



Brusel - Severoatlantická aliancia vyvíja úsilie na ochranu kritickej podmorskej infraštruktúry v Európe.



Jeruzalem - Izraelská armáda včera oznámila, že v meste Gaza dobyla budovu parlamentu a sídla ďalších vládnych inštitúcií riadeným palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

- Izraelská armáda v noci oznámila, že vykonáva operáciu v nemocnici Šifá, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v pásme Gazy. Podľa Izraela a Spojených štátov sa pod touto nemocnicou zrejme nachádza veliteľské centrum militantov z Hamasu.

Palestínčania stoja v rade na jedlo, ktoré sa varilo na ulici aj napriek pokračujúcemu izraelskému bombardovaniu v Rafahu, na juhu pásma Gazy v pondelok 13. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia oznámila, že pred nástupom zimy vyčleňuje ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

- Rusko zvyšuje počet svojich útokov pozdĺž frontovej línie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Spojené štáty sa nesnažia vzdialiť od Číny, ale v skutočnosti chcú vzájomné vzťahy zlepšiť a plne obnoviť bilaterálnu komunikáciu.



Washington - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila dočasný plán, ktorý má zabrániť zastaveniu financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu.



Spišská Nová Ves - Basketbalisti Spišských Rytierov získali v A-skupine Alpsko-jadranského pohára druhé víťazstvo, doma triumfovali nad Slunetou Ústí nad Labem 100:87.