Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Kabinet Roberta Fica získal dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

- Premiér Robert Fico chce ísť do nového roka so schváleným štátnym rozpočtom aj s ďalšími cieľmi z programového vyhlásenia vlády.

- Schválenie programového vyhlásenia vlády je prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu, vyhlásil predseda Národnej rady a Hlasu-SD Peter Pellegrini.

- Predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko verí, že vláda vydrží štyri roky, deklaroval záujem na jej fungovaní.

- Opozícia hlasovala proti vysloveniu dôvery vláde Roberta Fica.

Na snímke sprava minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú o novele zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

- Dôchodcovia majú dostať do konca tohto roka jednorazový príspevok 300 eur namiesto pôvodne avizovaných 150 eur. Poslanci Národnej rady SR včera schválili, že vládny návrh novely zákona o 13. dôchodku prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi.



Bratislava - Slovenská republika je pripravená poskytnúť núdzovú podporu energetickej sieti Ukrajiny a bude pokračovať i v dodávkach humanitárnej pomoci.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) navrhne Ľubomíra Soláka za stáleho policajného prezidenta. Solák je v súčasnosti funkciou poverený dočasne.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes zúčastní na samite hláv štátov V4, ktorý sa uskutoční na Pražskom hrade.

- Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár absolvuje dnes nástupnú návštevu Rakúskej republiky.



Praha - Český premiér Petr Fiala prijme v piatok predsedu slovenskej vlády Roberta Fica.



Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky v tomto roku spomalí na 1,3 %. V budúcom roku sa mierne zrýchli na 2,2 %. Vyplýva to z predbežnej makroekonomickej prognózy, ktorú pripravil Inštitút finančnej politiky.



Vyšné Nemecké - Protestná blokáda hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod pokračuje. Dodávka s prívesom každú hodinu pustí štyri kamióny smerom na Ukrajinu a jeden kamión smerom na Slovensko.



Kyjev - Predseda Európskej rady Charles Michel varoval včera počas neohlásenej návštevy Kyjeva Ukrajinu, aby počítala s tým, že rýchle rozhodnutie členských krajín o začatí prístupových rokovaní s EÚ nemusí byť samozrejmosťou.



Jeruzalem - Izraelská vláda dnes schválila dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, na základe ktorej má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov.

- Viac než 5500 detí zahynulo v Pásme Gazy počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Celkovo prišlo o život viac než 13.300 ľudí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku v Pásme Gazy 21. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Káhira - Egypt prijme "všetky opatrenia", aby zabránil prejsť Palestínčanom z Pásma Gazy do Egypta. Káhira sa obáva, že masový odchod Palestínčanov z Pásma Gazy do Egypta by anuloval palestínsku požiadavku na vytvorenie vlastného štátu a ohrozil by bezpečnosť a ekonomiku Egypta.



Ammán - Jordánsko upozornilo, že akýkoľvek pokus Izraela o násilné vysídlenie Palestínčanov cez rieku Jordán by predstavoval porušenie mierovej dohody.



Praha - Náčelník generálneho štábu českej armády Karel Řehka uviedol, že armáda sa pripravuje na jadrovú vojnu.



Varšava - Európska komisia vydala kladné stanovisko k poľskému národnému plánu obnovy, čím otvorila cestu k vyplateniu viac ako 5 miliárd eur z fondu obnovy Európskej únie po pandémii.



Kyjev - Nemecko oznámilo, že Ukrajine poskytne vojenské vybavenie za 1,3 miliardy eur.

- Od začiatku vojny na Ukrajine bolo hlásených vyše 10.000 zabitých civilistov.



Dauha - Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský skončil tesne za stupňami víťazov vo finále Svetového pohára vo vzduchových zbraniach v Dauhe. V disciplíne vzduchová pištoľ 10 m obsadil štvrté miesto.