Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 24. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes odcestuje do Českej republiky na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu po vymenovaní do funkcie. Stretne sa tam s najvyššími ústavnými činiteľmi.



Bratislava Včera sa začala mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Rokovanie iniciovala opozícia. O odvolaní ministra by sa malo hlasovať dnes.

- Veľká časť návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie je postavená na rozhodnutiach súdov, ktoré sú zatiaľ neprávoplatné. Treba si počkať na právoplatné rozhodnutie. Tvrdí to Šutaj Eštok s tým, že pri postavení policajtov mimo službu zákon neporušil.

Na snímke vľavo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vpravo podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR 23. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - V Šuranoch má vzniknúť továreň na batérie do elektromobilov a kapacitou výroby 20 gigawatthodín batérií. S plným spustením výroby sa ráta v roku 2026, zamestnať má 1500 pracovníkov. Slovensko podpísalo memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries.

- Slovenská vláda je pripravená investične podporiť spoločnosť Gotion InoBat Batteries. Včera to uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

- Investícia - závod na výrobu batérií môže priniesť 1,5 až 4 % hrubého domáceho produktu. Uviedol to analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Hodnota investície by podľa neho mohla dosiahnuť výšku asi dve miliardy eur v prvej fáze, s potenciálom nárastu až na päť miliárd eur.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia plánuje naštartovať Envirofond a do budúceho roku vyčleniť asi 300 miliónov eur na zelenú transformáciu podnikov.



Vyšné Nemecké - Vedenie Ministerstva dopravy vyjadrilo podporu Únii autodopravcov Slovenska v súvislosti s jej požiadavkou na opätovné zavedenie systému povoleniek pre ukrajinských dopravcov. Ministerstvo o situácii rokuje s dopravcami aj so zástupcami Ukrajiny.



Viedeň - Rakúsko bude vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom, kým to bude nevyhnutné. Po stretnutí so slovenským ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom vo Viedni to povedal šéf rakúskeho rezortu vnútra Gerhard Karner. Slovenský minister k tomu doplnil, že SR je pripravená hranicu strážiť a prispieť tak k čo najskoršiemu zrušeniu kontrol.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR bude pokračovať v digitalizácii a elektronizácii zdravotníctva.



Bratislava - Mestský súd Bratislava IV zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia v prípade vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, ktorého postavili mimo službu. Informoval jeho advokát Peter Kubina.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) doteraz dočasne postavil mimo služby 32 policajtov. Ide o príslušníkov, ktorí sú stíhaní za úmyselné trestné činy.



Bratislava - Bývalý minister hospodárstva a exšéf televízie Markíza Pavol R. je vinný z pokračovacieho subvenčného podvodu v kauze neziskovej organizácie Maják nádeje. Senát Mestského súdu Bratislava I upustil od uloženia súhrnného trestu. Proti rozsudku je možné podať odvolanie.



Bratislava - V prezidentských voľbách by v novembri najviac hlasov získal Peter Pellegrini s podporou 40 percent. Za ním by nasledoval Ivan Korčok s 30,4 percenta hlasov respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) gestikuluje počas 2. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 14. novembra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Dauha - Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začalo dnes o 7.00 h miestneho času. Oznámilo to katarské ministerstvo zahraničných vecí.



Varšava - Agentúra Európskej únie pre pohraničnú a pobrežnú stráž vyšle svoj 50-členný tím do Fínska, ktoré čelí prílevu nelegálnych migrantov na hranici s Ruskom.

- Rusko oznámilo sprísnenie bezpečnostných opatrení v Murmanskej oblasti ležiacej na severe krajiny pri fínskych hraniciach.



Ženeva - Čína tvrdí, že pri náraste respiračných ochorení na severe krajiny nezaznamenala žiadne nezvyčajné alebo nové patogény. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia. V stredu upozornila, že od polovice októbra na severe Číny vzrástol počet zápalov pľúc u detí.