Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) verí, že má v koalícii dostatočnú politickú podporu, aby presadila stanovené priority pre oblasť zdravotníctva v programovom vyhlásení vlády. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS. Ministerka sa vyjadrila aj k téme zavedenia chemickej interrupcie na Slovensku. O tzv. potratovej tabletke sa chce rozprávať s odborníkmi. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (hnutie Slovensko) naznačil, že využívanie chemickej interrupcie ako spôsobu umelého prerušenia tehotenstva by mohlo byť v rozpore s ústavou.



Bratislava - Hnutie Slovensko vyzvalo prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Chcú, aby návrh vrátila späť poslancom do Národnej rady SR na prerokovanie a navrhla zmeny v prospech pacientov. Hnutiu v novele prekáža posunutie zavedenia maximálnych čakacích lehôt na operácie.



Bratislava - Vládna koalícia by mala začiatkom decembra priniesť zmenu legislatívy, ktorá sa bude týkať fungovania Úradu na ochranu oznamovateľov. V diskusnej relácii TA3 to povedal vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Koaličná SNS trvá na vyplácaní rodičovského dôchodku. Tvrdí, že tento inštitút treba zachovať, pokiaľ sa nenájde iný spôsob pomoci seniorom. Strana zároveň deklaruje podporu vyplácaniu 13. dôchodku.



Zvolen - Únia autodopravcov Slovenska nateraz nechystá protestné akcie a blokádu hraničných priechodov na slovensko-ukrajinskej hranici. O svojich výhradách voči pravidlám Európskej únie pre ukrajinských dopravcov chce diskutovať s Ministerstvom dopravy SR.



Bratislava - Štát by mal samosprávam preplatiť spolu 518.245 eur za výdavky súvisiace s ochranou obyvateľstva počas mimoriadnej situácie pre ochorenie COVID-19.



Bratislava - Kým v roku 2021 bol bez akejkoľvek finančnej rezervy každý piaty Slovák, v súčasnosti je to už takmer každý tretí. Vyplýva to z prieskumu osobných finančných plánov u takmer 300.000 klientov VÚB banky.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Vo Vranove nad Topľou sa v piatok oficiálne začala výstavba závodu na výrobu tepelných čerpadiel a zásobníkov teplej úžitkovej vody pre domácnosti. Ide o investíciu v hodnote viac ako 60 miliónov eur, ktorá prinesie uplatnenie 750 zamestnancom.



Brusel - Európska komisia predbežne kladne posúdila žiadosť Slovenska o vyplatenie 662 miliónov eur v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorý je kľúčovým nástrojom ozdravného programu EÚ budúcej generácie.



Gaza - Militantné hnutie Hamas odovzdalo včera Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 14 Izraelčanov a troch občanov iných krajín.

- Militantné hnutie Hamas je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naznačil ochotu predĺžiť prímerie v Pásme Gazy. Vyplýva to z jeho vyjadrenia po telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera pricestoval do Pásma Gazy, prvýkrát od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zo 7. októbra. Stretol sa pritom s izraelskými vojakmi a prisľúbil, že Izrael v tejto vojne zvíťazí a dosiahne všetky svoje ciele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v nedeľu 26. novembra 2023 pásmo Gazy, kde absolvoval bezpečnostné brífingy s veliteľmi a vojakmi a navštívil jeden z odhalených tunelov.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Švajčiarsky prezident Alain Berset sľúbil v sobotu v Kyjeve na stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským dlhodobú podporu Ukrajine.



Bukurešť - Približne 250.000 ľudí sa včera v Rumunsku ocitlo bez prúdu v dôsledku snehovej víchrice, ktorá vyradila z prevádzky elektrické vedenie dodávajúce energiu do približne 200 miest a obcí. V Bulharsku spôsobilo nepriaznivé počasie taktiež výpadky prúdu a dopravné obmedzenia, zatiaľ čo v Moldavsku si vyžiadalo aj jeden ľudský život.



Malaga - Slovenskí tenisti sa predstavia v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho Pohára 2024 v Srbsku. Rozhodol o tom včerajší žreb v Malage.



Killington - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila na druhom mieste vo včerajšom slalome Svetového pohára v americkom Killingtone. Na domácu víťazku Mikaelu Shiffrinovú stratila 33 stotín sekundy.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára v americkom Killingtone 26. novembra 2023. Zvíťazila domáca lyžiarka Mikaela Shiffrinová (uprostred) a tretia skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová (vpravo).
Foto: TASR/AP