Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. decembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Opozícia žiada prerušenie rokovania parlamentu k novele kompetenčného zákona a žiada, aby poslanci začali rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.



Bratislava - Protimonopolný úrad a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzývajú poslancov parlamentu, aby neschválili novelu o kompetenčnom zákone, o ktorej rokujú v týchto dňoch.



Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko nepresvedčil prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s pripravovanými zmenami v trestnom zákone či návrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hlava štátu zopakovala svoju výzvu "zísť z kratšej cesty".

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Košice - Kúpu americkej korporácie U. S. Steel, vrátane košických oceliarní, japonským koncernom Nippon Steel potvrdil šéf odborov v U. S. Steel Košice Juraj Varga. Bude to prebiehať v budúcom roku.



Bratislava - Šéf Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko končí k 31. decembru vo funkcii. Kto by mal následne tento post zastávať, nie je v súčasnosti ešte známe.



Bratislava - Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica ústavný súd nekonštatoval nedôvodnosť trestného stíhania vedeného v dozore ktoréhokoľvek prokurátora úradu špeciálnej prokuratúry ani v jednom rozhodnutí.



Bratislava - Učitelia na Slovensku starnú, ohrozené sú najmä stredné a materské školy. Najviac vyučujúcich v dôchodkovom veku je v Bratislavskom kraji.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva ostane zachovaný a bude pokračovať aj v rokoch 2024-2025. Z Európskeho sociálneho fondu je na tento účel alokovaných 12,5 milióna eur. Uplatnenie na trhu práce si má nájsť 400 ľudí.



Bratislava - Ozbrojené sily Slovenskej republiky si prebrali ďalšie dve húfnice Zuzana 2. Posledných šesť z objednávky by mali dostať do konca júna 2024.



Bratislava - Vianočné a novoročné cestovanie vlakom medzi Bratislavou a viacerými európskymi mestami je v priemere dvakrát drahšie ako lietadlom. Vyplýva to z analýzy organizácie Greenpeace.



Bratislava - Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia v 50. kalendárnom týždni na Slovensku stúpla o 21,2 percenta.



Brusel - Európska komisia včera potvrdila, že dostala žiadosti o platby v rámci nástroja na obnovu a odolnosť od troch členských štátov Cypru, Rumunska a Slovenska. Štvrtá žiadosť Slovenska o platbu má hodnotu 799 miliónov eur vo forme grantov.



Brusel - Predsedníčka Európskej prokuratúry Laura Kövesiová včera adresovala Európskej komisii list, v ktorom poukazuje na legislatívne úpravy navrhnuté slovenskou vládou týkajúce sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov. Na základe dôkladnej analýzy kombinácie navrhovaných zmien dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu.



Tel Aviv - Americký minister obrany Lloyd Austin včera na návšteve Izraela vyhlásil, že Spojené štáty budú ďalej vyzbrojovať Izrael v jeho vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Na snímke izraelský minister obrany Joav Gallant (vpravo) a americký minister obrany Lloyd Austin počas spoločného vyhlásenia po ich stretnutí o izraelskej vojenskej operácii v Gaze v Tel Avive v pondelok 18. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Členské krajiny Európskej únie oficiálne schválili 12. balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine.



Brusel - Európska komisia vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) za porušenie zákona o digitálnych službách. Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti.



Varšava - Poľskí autodopravcovia obnovili blokádu najväčšieho hraničného priechodu s Ukrajinou pre nákladné vozidlá.



Sofia - Bulharsko zrušilo daň za tranzit ruského plynu cez svoje územie po tom, ako mu Maďarsko pohrozilo, že bude vetovať jeho snahu o vstup do schengenskej zóny voľného pohybu.



Vatikán - Vatikán odobril možnosť požehnania pre páry rovnakého pohlavia. Trvá však na tom, že nesmie ísť o katolícky obrad.



Soul - Severokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil "ďalšími útočnými akciami", ktoré majú byť reakciou na údajné zvyšujúce sa vojenské hrozby zo strany USA a ich spojencov.



Washington - Fínsko podpísalo dohodu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.



Nyon - Súperom Slovana Bratislava v osemfinále Európskej konferenčnej ligy 2023/2024 bude rakúsky Sturm Graz. Rozhodol o tom žreb vo švajčiarskom Nyone.