Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. decembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Konsolidačný balík, ktorým sa menia niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prináša zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, zníženie príspevku pre RTVS, zvýšenie súdnych a správnych poplatkov, mimoriadne zdanenie bánk, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu. Legislatívnu zmenu včera schválil parlament.



Bratislava - Včera podvečer sa v Bratislave a ďalších slovenských mestách uskutočnili protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry i ďalším navrhovaným vládnym zmenám. V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP.

- Včera večer sa v Bruseli zhromaždili Slováci na symbolickom proteste v blízkosti hlavného sídla inštitúcií EÚ v Bruseli, aby na diaľku podporili občanov Slovenska nespokojných s krokmi novej slovenskej vlády v oblasti justície a právneho štátu.

Na snímke spoločný protest opozície - hnutia Progresívne Slovensko, strany Sloboda a Solidarita a Kresťanskodemokratického hnutia proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry v Košiciach 19. decembra 2023.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - V prípadoch, ktoré sú na Špecializovanom trestnom súde, budú aj naďalej konať súčasní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, a to aj v prípade, ak dôjde k jeho zrušeniu. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry.



Bratislava - Novelu Trestného zákona by mala vláda stiahnuť z rokovania Národnej rady SR. Už aj Úrad európskej prokuratúry varuje, že na Slovensku je ohrozený právny štát, čo môže spieť k pozastaveniu čerpania eurofondov. Skonštatoval to predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka.



Bratislava - Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo prebrať úradníkov z jednotlivých rezortov, personálny nárast sa nepredpokladá. Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko avizoval zvýšenie financií pre športové zväzy a Fond na podporu športu, aj vznik fondu na podporu cestovného ruchu.



Bratislava - Vláda sa má na dnešnom rokovaní zaoberať analýzou vývoja cien základných druhov potravín, ktorú pripravilo Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Na Slovensko včera večer pricestovala na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová. Ide o jej prvú oficiálnu návštevu Slovenska.


Bratislava - Cyklotrasu na Vajanského nábreží v Bratislave hlavné mesto neplánuje zrušiť. Skonštatoval to primátor Bratislavy Matúš Vallo, hoci priznal niektoré nedostatky.



Brusel - Dohoda, ktorú včera v Bruseli dosiahli európski ministri pre energetiku, prispieva k stabilite cien za energie. Uviedla to ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre energetiku. Slovensko dostalo výnimku z 12. balíka sankcií EÚ voči Rusku. Pre Slovensko to znamená pokračovať v predaji výrobkov z dovážanej ruskej ropy do Česka a na Ukrajinu, čo zvýši príjem do štátneho rozpočtu a zachová zamestnanosť v bratislavskej rafinérii.



Kyjev Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO bez území okupovaných Ruskom.



Washington - Senát Spojených štátov do konca tohto roka nebude hlasovať o balíku, v ktorom je zahrnutá nová vojenská pomoc pre Ukrajinu aj posilnenie bezpečnosti na hraniciach.



Ankara – Ratifikácia členstva Švédska v NATO tureckým parlamentom závisí od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Rusko rozmiestnilo pozemné míny na 7000 štvorcových kilometroch popri 2000 kilometrov dlhej frontovej línii.



Kodaň - Dánsko oznámilo, že sa dohodlo na posilnení svojej vojenskej spolupráce so Spojenými štátmi.



Moskva Ruský prezident Vladimir Putin včera povedal, že Moskva by bola pripravená viesť rozhovory o budúcnosti Ukrajiny s Kyjevom, Spojenými štátmi a európskymi krajinami, ak by si to želali. Zdôraznil však, že Rusko bude brániť svoje národné záujmy.



Ženeva – Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyhlásil, že vojnové zločiny na Ukrajine naďalej páchajú predovšetkým sily Ruskej federácie.



Komárno - Volejbalisti Rieker UJS Komárno prehrali aj v odvetnom zápase osemfinále Challenge Cupu, portugalskému AJ Fonte Bastardo podľahli 1:3. Pre slovenského zástupcu to znamená stopku v súťaži.