Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. decembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o pomoci pri splácaní úveru na bývanie. Výška novej štátnej sociálnej dávky bude 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac v sume 150 eur mesačne.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar ostáva pre premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica jedným z najvážnejších kandidátov na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Oznámil, že bude o tom hovoriť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

- Slovenská informačná služba na čele s Tiborom Gašparom by znamenala masívnu manipuláciu vyšetrovaní, vynášanie citlivých informácii mafii a zneužívanie tajnej služby na nezákonné sledovanie opozičných politikov. Uviedlo to opozičné hnutie Slovensko.



Bratislava - Dlhé tresty odňatia slobody komplikujú začlenenie sa odsúdeného späť do spoločnosti. V koncoročnom rozhovore pre TASR to povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) s tým, že práve harmonizácia trestných sadzieb s ostatnými krajinami EÚ je cieľom novely Trestného zákona.



Bratislava - Vodík môže mať veľkú budúcnosť v energetike, no Ministerstvo hospodárstva SR sa v nasledujúcom období sústredí na oblasti s vyššiu prioritou. Medzi nimi je napríklad dostavba 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce a podpora jadrovej energetiky ako takej. Pre TASR to uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).



Bratislava - KDH s nikým nepodpísalo dohodu o opozičnej spolupráci, hnutie tak nič neviaže ku konkrétnemu postupu v Národnej rade SR. Na spoločnom postupe sa strany môžu dohodnúť vždy pri konkrétnych bodoch. Skonštatoval to predseda KDH Milan Majerský v rozhovore pre TASR.

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Majerský (KDH).
Foto: TASR - jar


Bratislava - Slováka Michala P. obvineného z drogovej trestnej činnosti dopravili z Kolumbie na Slovensko. V prípade dokázania viny mu hrozí až 20-ročné väzenie.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad SR v budúcom roku preverí darovaný vojenský majetok na Ukrajinu či fungovanie vodárenských spoločností. Skontroluje tiež hospodárenie prezidentskej kancelárie či štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Bratislava - Vo veku 69 rokov zomrel včera bývalý generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Peter Nedavaška.



Bratislava - Zásoby krvnej skupiny AB s negatívnym Rh faktorom sú hraničné, informovala o tom Národná transfúzna služba SR.



Viedeň – Približne 198 kilogramov nelegálnej pyrotechniky zadržali rakúski policajti pri hraničnej kontrole v aute, v ktorom sa viezli štyria Slováci.



Praha - Polícia našla v dome strelca z pražskej Univerzity Karlovej list, v ktorom sa priznal k dvojnásobnej vražde v Klánovickom lese na okraji Prahy.



Varšava - Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz včera oznámil, že sa rozhodol dať do likvidácie verejnoprávnu televíziu Telewizja Polska, rozhlas Polskie Radio a tlačovú agentúru PAP. Tento krok prišiel po tom, čo prezident Andrzej Duda pred Vianocami vetoval zákon o rozpočte, ktorý zahŕňal financovanie verejnoprávnych médií.



Gaza - Desaťtisíce civilistov v Pásme Gazy hľadajú útočisko pred vojnou v nemocniciach, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia. V nemocnici Šifá v meste Gaza je preplnená 50.000 ľuďmi, v nemocnici al-Amál v južnej časti Pásma Gazy sa skrýva 14.000 ľudí.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan včera tvrdil, že medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom neexistuje žiaden rozdiel. Izraelské útoky na Pásmo Gazy pritom prirovnal k zaobchádzaniu nacistov so židovským obyvateľstvom.

Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron telefonoval včera s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a požiadal o "trvalé prímerie" v Gaze.



Berlín - Nemecká vláda v tomto roku povolila vývoz zbraní v rekordnej hodnote 11,71 miliardy eur.

Moskva - Rusko a India chcú intenzívnejšie spolupracovať v oblasti obranného priemyslu.



Tokio - Japonská vláda povolila opätovné sprevádzkovanie najväčšej jadrovej elektrárne na svete, komplexu Kašiwazaki-Kariwa.

Madrid - Španielsko potvrdilo pôvodné plány ukončiť činnosť jadrových elektrární do roku 2035.



Göteborg - Slovenskí hokejisti do 20 rokov zvíťazili aj v druhom zápase juniorského svetového šampionátu. Vo švédskom Göteborgu porazili rovesníkov zo Švajčiarska 3:0.

Na achívnej snímke sprava Samuel Honzek a prezident SZĽH Miroslav Šatan.
Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa