Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová včera vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.

- Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka aj strana SaS vítajú rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala novelu kompetenčného zákona.

- Slovenská národná strana verí, že parlament sa opäť zjednotí pri hlasovaní o tzv. kompetenčnom zákone a bude platný aj bez súhlasu prezidentky.

- Ak parlament prelomí veto prezidentky, Kresťanskodemokratické hnutie zváži, že sa obráti na Ústavný súd.



Bratislava - Zonácie národných parkov, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára, ministerstvo životného prostredia otvorí. V jednotlivých lokalitách potom začne riešiť "najpálčivejšie" problémy, najmä pri intravilánoch samospráv. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) to povedal v rozhovore pre TASR.



Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) nevylučuje možné zmeny v aktuálnej podobe súdnej mapy. Najskôr sa chce pýtať jednotlivých súdov, ako hodnotia implementačnú fázu reformy a kde vidia jej slabé stránky. Susko to uviedol v rozhovore pre TASR.



Bratislava - Šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) presadzuje zavedenie dvojstupňovej matematiky na stredných školách v rámci maturitnej skúšky. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

- Študentská rada stredných škôl by podporila zavedenie dvojstupňovej matematiky na maturitnej skúške.



Bratislava - Diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R1 nakoniec možno spojí tunel pod Donovalmi. Ministerstvo dopravy SR na čele s Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) chce pokračovať v príprave tohto prepojenia.



Bratislava - Hraničná a cudzinecká polícia každého zachyteného migranta zadržiava do príslušného zariadenia, kde je jeho totožnosť riadne preverená. Deklaroval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v reakcii na výzvu strany SaS na zastavenie vydávania potvrdení o zotrvaní pre migrantov, o ktorých nevie, odkiaľ pochádzajú.



Bratislava - Občania môžu od včera žiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Štát im každý mesiac na účet pošle 75 % zo zvýšenia ich splátky.



Bratislava - Novým prezidentom Hasičského a záchranného zboru je Adrián Mifkovič. Do funkcie ho vymenoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Viceprezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Praha - Český minister vnútra Vít Rakušan sa chystá navrhnúť vláde, aby predĺžila náhodné kontroly na hraniciach so SR o ďalších 30 dní. Kontroly zatiaľ platia do dnes.



Moskva - Ruská armáda včera po rozsiahlych náletoch na Ukrajinu vyhlásila, že zničila všetky vojensko-priemyselné zariadenia, na ktoré cielila.



Ženeva - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval na okamžitú deeskaláciu nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou.



Haag — V dôsledku rastúcej produkcie kokaínu v Južnej Amerike sa bude počas nasledujúcich dvoch rokov naďalej zvyšovať úsilie o pašovanie tejto drogy do Európy. Uviedla to šéfka Európskeho policajného úradu (Europol) Catherine De Bolleová.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby sa vyhol eskalácii, a to predovšetkým v Libanone. Spravil tak po tom, čo pri útoku v Bejrúte, ktorý je pripisovaný Izraelu, zomrel zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí. Hizballáh, ktorý podporuje Hamas, po útoku prisľúbil, že Árúrího smrť nezostane bez odpovede.

Ľudia pátrajú po preživších po mohutnom výbuchu na predmestí libanonskej metropoly Bejrút v utorok 2. januára 2024. Pri útoku izraelského bezpilotného lietadla na kanceláriu militantného hnutia Hamas na predmestí Bejrútu prišli v utorok o život štyria ľudia. Podľa libanonskej televízie pri výbuchu zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Len 15 percent Izraelčanov si želá, aby izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tejto funkcii zostal aj po skončení vojny Izraela s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Vyplýva to z prieskumu Izraelského inštitútu pre demokraciu.



Gaza Líder militantného hnutia Hamas Ismail Haníja vyhlásil, že je otvorený jednotnej palestínskej vláde, ktorá by spravovala Pásmo Gazy ovládané Hamasom aj Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu.



Washington - Spojené štáty odsúdili kontroverzné vyjadrenia dvoch izraelských ministrov, podľa ktorých by mali byť Palestínčania podporovaní v emigrácii z Gazy. Zároveň by sa podľa nich do tejto enklávy mali vrátiť židovskí osadníci.



Göteborg - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo štvrťfinále juniorských MS s Fínskom 3:4 po predĺžení. Slováci sa naposledy dostali medzi najlepšiu štvorku v roku 2015.