Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR budú od dnes pokračovať v 6. schôdzi NR SR. Vrátiť sa majú k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) avizoval, že do diskusie k tomuto bodu sa prihlásilo 59 poslancov.

- Parlament má na stole aj novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorý poslancom vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Zákon nepodpísala a žiada ho opätovne prerokovať. V rámci kompetenčného zákona malo od 1. januára vzniknúť aj nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Na archívnej snímke plénum na 6. schôdzi parlamentu v Bratislave .
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Normatívne financovanie materských škôl vníma minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) ako veľmi pozitívny krok pre Slovensko. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Od 1. januára 2025 MŠ nebudú financované mestami a obcami, ale štátom. Rovnako tak aj školské kluby pre deti.



Bratislava - Krízové riadenie by sa malo viac sprofesionalizovať, riadiť by ho mal štát, nie samospráva. V rozhovore pre TASR to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). So základnými východiskami zmien by chcel prísť už na januárovej výjazdovej vláde.



Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) považuje za jeden z hlavných legislatívnych cieľov v roku 2024 rekodifikáciu Občianskeho zákonníka. Výsledkom má byť odstránenie právneho dualizmu záväzkových vzťahov v občianskom a obchodnom práve.



Bratislava - Vláda bude od obchodných reťazcov žiadať, aby boli solidárne. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) v súvislosti s úvahami o zavedení odvodu alebo nejakého zdanenia obchodníkov.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR za SNS Rudolf Huliak si myslí, že strana predstaví kandidáta na prezidenta tento týždeň. Nepotvrdil, či ním bude jej šéf Andrej Danko, avšak myslí si, že je povinnosťou lídra strany doviesť ju k prezidentským voľbám. Hnutie Slovensko podľa predsedu jeho klubu Michala Šipoša zatiaľ nie je rozhodnuté, koho podporí. Uviedli to včera v diskusnej relácii TV Markíza.



Bratislava - Strana SaS by sa mala otvoriť osobnostiam verejného života, ako aj regiónom a dbať viac na pojem solidarity. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. V piatok oznámil, že bude kandidovať za šéfa strany.



Bratislava - Na Slovensku pediatri zaočkovali od marca 2022 do novembra minulého roku 2656 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny. Išlo najmä o povinné očkovania v SR, ktoré museli absolvovať, ak chceli zostať na Slovensku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Jozef H., obvinený z vraždy ženy v bratislavskom byte, ide do väzby. Včera o tom rozhodla sudkyňa bratislavského súdu.



Gaza - Najmenej 22.835 ľudí zahynulo na palestínskych územiach od vypuknutia vojny s Izraelom 7. októbra minulého roka, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy.



Tel Aviv - Tisíce Izraelčanov v sobotu večer v mestách Tel Aviv a Haifa protestovali proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a vyzvali ho, aby odstúpil.



Jeruzalem - Izraelský prezident Jicchak Herzog vyhlásil, že vyhostenie Palestínčanov nie je oficiálnou politikou vlády, hoci niektorí členovia kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua na to vyzývajú.

Palestínčania sa pozerajú na auto, na ktoré bol v nedeľu 7. januára 2024 cieľ izraelského náletu v Rafahu v pásme Gazy.
Foto: TASR/AP


Washington - Lídri amerického Kongresu sa včera dohodli na hornej hranici federálnych výdavkov, ktorá predstavuje 1,6 trilióna dolárov. Nová dohoda je zameraná na odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť tento mesiac.



Kranjska Gora - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vyhrala včerajší slalom Svetového pohára v Kranjskej Gore. Vlhová zaknihovala tretí triumf v sezóne a celkovo 31. v prestížnom seriáli.



Eindhoven - Slovenské vodné pólistky zvíťazili včera na ME v Eindhovene nad Bulharkami hladko 23:8. Vo výkonnostne slabšej D-skupine tak zaznamenali prvý triumf na podujatí a obsadili 3. priečku.



Al Dawadimi - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil 10. miesto vo svojej kategórii v 2. etape Rely Dakar. Jeho krajan Juraj Varga si zopakoval umiestnenie z prvej etapy a v kategórii štvorkoliek opäť finišoval na 2. mieste.